Markeri ai intoleranţei la gluten şi bolii celiace în psihoza cu debut recent şi schizofrenia multi-episodică
publicat online 17 mai 2010.
Rezumat
Context
Sensibilitatea imună crescută la gluten a fost menţionată pentru schizofrenie. În orice caz, studiile despre această asociere sunt inconsistente.
Metode
Au fost analizate probele a 471 de indivizi, din care 129 cu psihoză cu debut recent, 191 cu schizofrenie multiepisodică, şi 151 de martori. Au fost testaţi anticorpii imunoglobulină IgG şi IgA la gliadină şi transglutaminasa tisulară, şi anticorpi IgG la gliadina deamidată. Nivelurile cantitative de anticorpi în grupurile psihiatrice au fost comparate cu martorii. Toţi participanţii au fost categorisiţi pe baza nivelurilor limită standardizate pentru boala celiacă. Genele alele HLA DQ2 and HLA DQ8 au fost identificate prin reacţia în lanţ de polimerizare în timp real.
Rezultate
Persoanele cu psihoză cu debut recent aveau niveluri crescute de anticorpi IgG (raportul de şanse [OR] 5.50; intervalul de încredere [CI]2,65-11,42), iar IgA (OR 2.75; 95% CI 1.31–5.75) la gliadină, comparat cu subiecţii martorii. Persoanele cu schizofrenie multiepisodică aveau de asemeni niveluri semnificativ crescute ale anticorpilor IgG la gliadină (OR 6.19; 95% CI 2.70–14.16). Anticorpi IgG la gliadina deamidată şi anticorpi IgA la transglutaminasa tisulară, nu erau crescuţi în nici unul din grupurile psihiatrice, iar mai puţin de 1% din fiecare grup, aveau anticorpi predicitivi de boală celiacă. Nu erau diferenţe semnificative în distribuţia alelelor HLA DQ2/8 între grupuri.
Concluzii
Persoanele cu psihoză cu debut recent şi schizofrenie multiepisodică care au anticorpi crescuţi la gliadină, ar putea avea în comun unele din caracteristicile imunologice ale bolii celiace, dar răspunsul lor imun la gliadină diferă de cel din boala celiacă.
markeri, anticorpi, psihoză, schizofrenie multiepisodică
ARTICOLE RECOMANDATE