suplimente, shop, magazin, GetFit

Psihiatria ca forţă represivă

Categories: Antipsihiatrie|0 Comments on Psihiatria ca forţă represivă|Tags: , , |Daily Views: 0|1040 words|5,2 min read|

Victimele psihiatriei represive cer sa fie reabilitate (1)  – articol integral

Anatol Oprea, acum in varsta de 64 de ani, a fost declarat bolnav mintal in 1986, pentru ca purta masca de protectie pe strada. Omul se imbolnavise de ficat si credea ca de vina e aerul poluat, asa ca si-a confectionat o masca pe care si-o punea periodic, acoperind-o cu fularul, ca sa nu bata la ochi. Fiind la un control de rutina la Spitalul Clinic Republican, i-a povestit medicului despre masca. Acesta i-a zis ca are nevoie de un examen mai serios la ficat si… l-a trimis la Codru. Anatol Oprea spune ca nici nu banuia ca acolo se afla spitalul de psihiatrie. A inteles ce se intampla abia cand usa s-a inchis in urma-i ca o capcana, iar medicul i-a spus ca doar un om bolnav psihic poate sa umble cu masca pe strada. Nu s-a impotrivit si a acceptat internarea, sperand la ajutorul unui consatean, profesor la clinica. Si acesta l-a „ajutat” – i-a pus diagnoza „schizofrenie lent progresiva, sindrom paranoidal” si i-a prescris un curs de tratament de 75 de zile. „Nu mi-au facut nicio investigatie! Doar analiza urinei!”, spune Oprea. El presupune ca masca sa a deranjat autoritatile, care fie au luat-o drept o bataie de joc, fie nu doreau sa recunoasca deschis ca exista problema poluarii mediului.

Victimele psihiatriei represive cer sa fie reabilitate (2)  articol integral

Precum mentioneaza mai multi specialisti, inclusiv psihiatrul roman Ioan Popa, autorul volumului „Cartea alba a psihiatriei romanesti”, fenomenul psihiatriei politice trebuie elucidat pana la capat, deoarece exista pericolul sa recidiveze. In presa au fost semnalate cazuri de folosire a psihiatriei ca arma politica si in perioada de dupa caderea regimului comunist. Juristii vorbesc ca si astazi sunt cazuri de folosire abuziva a psihiatriei, diagnoza „bolnav psihic” fiind aplicata unor persoane pentru a le deposeda de bunuri. […] Istoricul Igor Casu, vicepresedintele comisiei, a mentionat, in acest sens, ca vor fi cercetate arhivele securitatii, pentru a stabili in ce masura s-a folosit psihiatria ca metoda de represiune pe teritoriul republicii noastre. Istoricul Anatol Petrencu de asemeni nu are dubii ca psihiatria a fost folosita pe larg ca unealta de represalii in fosta URSS, inclusiv in fosta RSSM, si considera ca medicii ar trebui sa recunoasca acest fapt si, prin aceasta, sa repare greselile si crimele pe care le-au comis fata de persoanele nevinovate.

Alina Rusu
Centrul de Investigatii Jurnalistice

Politist batut pana la nebunie  articol integral

Inspectorul principal de politie Ionut Bratu (foto), de la Directia de Cercetari Penale din cadrul IGPR, a fost gasit, in urma cu mai multe zile, la marginea unei paduri din comuna Voluntari, dupa o disparitie de cateva zile.

Ionut Bratu este in prezent o „leguma”. Nu-si aminteste aproape nimic despre agresiune si agresori. Vorbeste incoerent si este tinut sub sedative de doctorii Spitalului 9.

………

„Cine are interes sa-l tina ca o leguma?”

Reporterii ZIUA l-au vizitat ieri pe ofiterul Ionut Bratu la Spitalul 9 – „Prof. dr. Alexandru Obregia” din Capitala. La etajul 1 al Pavilionului 10, in spatele unei usi zabrelite, inspectorul principal Ionut Bratu este de nerecunoscut.

Imbracat intr-un halat albastru, tanarul de doar 28 de ani (sef de promotie la absolvirea Academiei de Politie) abia poate vorbi. Cu ochii intredeschisi, murmura sacadat: „Sa stiti, va pot spune ca aici s-au purtat bine cu mine, da, nu m-a batut nimeni, nu m-a batut nimeni”. Ionut Bratu abia merge. Miscarile ii sunt lente, de om sedat. De fapt, tanarul ofiter spune ca „in fiecare zi imi dau un pumn de medicamente”.

Cum a ajuns omul acesta intr-un astfel de loc? Ce diagnostic a avut la internare? Sunt intrebari la care nu am gasit raspuns de la medicii de pe salon. Am incercat in repetate randuri sa-l contactam pe directorul Dan Mihailescu insa, in cursul zilei de ieri, nu am reusit sa vorbim cu domnia sa. Alte informatii despre Ionut Bratu nu am putut afla, personalul medical invocand dreptul la intimitate al pacientului si secretul medical. Nu am reusit sa contactam telefonic nici un membru al familiei Bratu.

……………………

In incaperea de dincolo de gratii, in jurul inspectorului se afla internati oameni afectati psihic, poate chiar periculosi. Apropiati ai inspectorului ne-au declarat ca, de la internarea sa, colegii sau superiorii nu s-au interesat de starea in care se afla. „Se trezeste, umbla ca un somnanbul, vorbeste cate ceva, dar greu, nu-si aduce aminte precis ce i s-a intamplat. Tine minte doar ca cineva l-a lovit extrem de puternic in zona fetei. Ii tot dau medicamente, nu stim de ce!? Dar pana acum nu i s-a facut nici o analiza, o tomografie, ceva, pentru ca a fost lovit si la cap. Nu stim de ce e tinut in starea asta, ca o leguma, cine are interesul?”, ne-au declarat aceleasi surse.

Inspectorul Bratu mai face un semn, cum ca ar vrea sa mai spuna ceva, dar renunta imediat. Usa de fier se inchide cu lacatul. (Tudor BORCEA)

Un poliţist din Târgovişte a ajuns o legumă, după ce a fost internat cu forţa la psihiatrie  – articol integral

Un poliţist din Târgovişte a ajuns legumă, după ce a fost internat cu forţa la psihiatrie. Familia spune că tânărul a fost torturat de medicii din spital, la comanda fostei soţii.

. . . . . . . . . . . . . .              . . . . . . . . . . . . . . .

R.D. Laing:

Printre oamenii unidimensionali,* nu este surprinzător ca cineva cu o experienţă imperioasă a altor dimensiuni, pe care nu o poate nega sau uita în întregime, să suporte riscul de a fi distrus de către ceilalţi sau de a trăda cea ce ştie. […] Psihiatria ar putea fi, iar unii psihiatri sunt, de partea transcendenţei, a libertăţii autentice şi a adevăratei creşteri umane. Dar psihiatria poate fi cu uşurinţă o tehnică de spălare pe creier, de inducere a comportamentului ajustat, prin tortură nevătămătoare (preferabil). […] Astfel, aş dori să subliniez că starea noastră ‘normală’, ‘ajustată’, înseamnă prea des abdicarea extazului, trădarea adevăratelor noastre potenţialităţi, că mulţi dintre noi avem doar un prea mare succes în dobândirea unui fals sine, pentru adaptarea la false realităţi.

psihiatria, societate, reprimare

ARTICOLE RECOMANDATE

Mesajul tău...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.