Rolul N-acetilcisteinei în fibroza şi stresul oxidativ la şobolanii cirotici
Rezumat
Context:
Ciroza hepatică este stadiul final al disfuncţiei hepatice, caracterizată de fibroza difuză ca răspuns principal pentru lezarea ficatului. Inhalantul cu tetraclorură de carbon este un model experimental eficient, care declanşează ciroza şi permite obţinerea modificărilor histologice şi fiziologice similare cu cele întâlnite la oameni.
Scop:
Investigarea efectelor N-acetilcisteinei (NAC) pentru fibroza şi stresul oxidativ în ficatul cirotic al şobolanilor, analizând testele funcţiilor hepatice, lipoperoxidarea, activitatea enzimei glutation-peroxidază, cuantificarea colagenului, histopatologiei, precum şi rolul oxidului nitric.
Metode:
Animalele au fost incluse aleator în trei grupuri experimentale: de control (CO); cirotice (CCl4) şi CCl4 + NAC). Evaluarea peroxidării lipidice, a enzimei glutation peroxidază, a colagenului şi expresia sintetazei oxidului nitric indus (iNOS).
Rezultate:
Grupul cirotic tratat cu N-acetilcisteină, a demonstrat prin analiza histologică şi cuantificarea colagenului, un grad mai scăzut de fibroză. Acest grup a prezentat o degradare mai scăzută a membranelor celulare, o scădere mai puţin pronunţată a nivelurilor de glutation peroxidază, şi expresia mai scăzută a sintetazei oxidului nitric indus, când a fost corelat cu grupul cirotic fără tratament.
Concluzie:
N-acetilcisteina pare a oferi protecţie împotriva fibrozei hepatice şi stresului oxidativ, pentru ficatul şobolanilor cirotici.
ciroza, fibroza, protecţie, ficat, NAC
SURSA: Role of N-acetylcysteine on fibrosis and oxidative stress in cirrhotic rats
ARTICOLE RECOMANDATE