Cartofii: ne fac rău sau bine?
Dr. Walter Willet, Profesor de Epidemiologie şi Nutritiţie la Universitatea Harvard, scrie:
„Cartofii sunt o modalitate foarte bună pentru a supravieţui foamei. Părinţii mei au depăşit criza pe baza cartofilor. Dar în societatea sedentară contemporană, cartofii sunt nesănătoşi, cu un indice glicemic foarte ridicat. Am văzut în studiile noastre cum consumul crescut de cartofi este asociat cu riscul pentru diabet. Sunt absorbiţi foarte rapid în circulaţia sângelui, mai repede decât zahărul pur: zahărul este doar pe jumătate glucoză când este scindat, cartofii sunt 100% glucoză. Nu sunt foarte remarcabili în termenii valorii nutriţionale ce poate fi recuperată în schimbul acestor calorii. Excepţie făcând cazul când eşti foarte slab şi activ, nu pot fi toleraţi. Dacă chiar vă plac cartofii, pot fi serviţi cu moderaţie din când în când, dar problema este grămada mare de cartofi pe care lumea o mănâncă de două ori pe zi.”
” De fapt, studii atent derulate au demonstrat că avem o creştere mai mare a glicemiei după ce am servit cartofi sau un cartof copt, decât am avea după consumul zahărului de masă pur.”
Una din cele câteva calităţi pozitive ale cartofilor este că au un indice de saţietate ridicat, în orice caz, după părerea mea, minusurile depăşesc cu mult plusurile. Dacă mănânci cartofi, doar ca aliment ocazional, decât consumat zilnic. Dimensiunea porţiilor trebuie limitată, şi nu consideraţi cartofii ca făcând parte din aportul zilnic de legume.
Blake Graham, BSc (Honours), AACNEM
SURSA: Are potatoes good or bad for us
ARTICOLE RECOMANDATE
- Eşti prăjit! (despre cartofii prăjiţi)