suplimente, shop, magazin, GetFit

Acidul lipoic ajută la restabilirea şi sincronizarea „ceasului biologic”

lipoic, ritmul circadian

ARTICOLE RECOMANDATE

AUTOR: David Stauth, Universitatea de Stat din Oregon
17 Iulie 2014

Cercetătorii au descoperit o posibilă explicaţie pentru o gamă largă de efecte biologice care sunt corelate cu un micronutrient numit acid lipoic: pare că resetează şi sincronizează ritmurile circadiene, sau „ceasul biologic” prezent la cele mai multe forme de viaţă.

Capacitatea acidului lipoic de a restaura un ritm circadian normalizat animalelor care îmbătrânesc, ar putea explica valoarea sa aparentă pentru atât de multe funcţii biologice importante, începând cu rezistenţa la stres şi continuând cu funcţia cardiacă, echilibrul hormonal, performanţa musculară, metabolismul glucozei şi procesul îmbătrânirii.

Constatările au fost făcute de biochimiştii Institutului Linus Pauling la Universitatea de Stat din Oregon, şi publicate în Biochemical and Biophysical Research Communications, un jurnal specializat. Cercetarea a fost sprijinită de Institutul Naţional de Sănătate, prin Centrul Naţional de Medicină Complementară şi Alternativă.

În ultimii ani, acidul lipoic a fost în centrul atenţiei cercetării savanţilor din lumea întreagă, continuând să găsească efecte până acum necunoscute ale acestui micronutrient. Ca antioxidant şi compus esenţial pentru metabolismul aerobic, este prezent în cantităţi mai ridicate în legumele cu frunze precum spanacul şi brocoli, şi carnea organelor.

„Acesta ar putea fi o realizare în încercarea noastră de a înţelege  cum funcţionează acidul lipoic, şi de ce este atât de important“ a declarat Tory Hagen, Profesor Helen P. Rumbel pentru Cercetarea Îmbătrânirii Sănătoase la Institutul Linus Pauling, şi profesor de biochimie şi biofizică la Colegiul de Știinţă OSU.

Acid lipoic

Ritmurile circadiene sunt cicluri noapte-zi care afectează fluxul şi refluxul zilnic al proceselor biologice critice,” a afirmat Hagen. „Cu cât îmbunătăţim înţelegerea lor, cu atât le găsim implicate în atât de multe alte aspecte ale vieţii.”

Aproape o treime din toate genele noastre, sunt influenţate de ritmurile circadiene, iar când sunt în dezechilibru, pot avea un rol în cancer, boli cardiace, inflamaţie, dezechilbre hormonale şi multe alte situaţii, au declarat cercetătorii OSU.

La animalele îmbătrânite, incluzând oamenii în vârstă, se cunoaşte foarte bine că ritmurile circadiene sunt deranjate, iar anumite enzime nu mai funcţionează la fel de eficient sau aşa cum ar trebui”, a declarat Dove Keith, un cercetător asociat la Institutul Linus Pauling şi autorul conducător al acestui studiu.

Acest lucru este foarte important, şi probabil că merită cercetat cu mult mai mult decât până acum. „Dacă acidul lipoic oferă un mod de a ajuta sincronizarea şi restaurarea ritmurilor circadiene, ar putea fi foarte semnificativ.”

În acest caz, savanţii studiază „ceasul circadian” al ficatului. Metabolismul hepatic al lipidelor este relevant pentru utilizarea normală a energiei, metabolismului, iar când este disfuncţional, poate contribui pentru „sindromul metabolic”, crescând riscul de boală cardiacă, diabet şi cancer pentru milioane de oameni.

Cercetătorii au hrănit animalele de laborator cu mai mult acid lipoic decât ar putea fi obţinut printr-o dietă normală, în timp ce monitorizau proteinele cunoscute că afectează disrupţia ritmului circadian la animalele bătrâne.

Au aflat că acidul lipoic a ajutat remedierea unora dintre disfuncţiile hepatice adeseori comune la vârsta a treia, şi a îmbunătăţit semnficativ funcţia ritmurilor lor circadiene.

În cercetările anterioare, savanţii au constatat că aportul de acid lipoic care ar putea ajuta ficatul şi funcţia lipidică normală, era echivalentul a aproximativ 650 miligrame pe zi pentru un om de 68kg, mai mult decât ar putea fi obţinut prin dietă.

Un obiectiv primordial al cercetării la Institutul Linus Pauling şi Centrul OSU de Cercetare pentru Îmbătrânirea Sănătoasă, este de a promova cea ce savanţii numesc „speranţa de viaţă” – nu doar putinţa de a duce o viaţă lungă, dar şi de a avea o stare bună de sănătate cel puţin comparabilă, şi activităţi normale pe durata aproape a întregii vieţi. Cercetarea asupra acidului lipoic, sugerează că deţine potenţial în această direcţie.

Cercetările viitoare vor explora acest proces şi rolul său în funcţiile circadiene, dacă poate fi prelungit, şi valorile optime ale aportului care ar putea fi necesar pentru îmbunătăţirea sănătăţii.

SURSA

acid lipoic; ritm circadian; ceas biologic

Mesajul tău...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.