Un studiu descoperă că diagnosticele psihiatrice sunt lipsite de semnificație științifică
AUTOR: Universitatea din Liverpool
Un nou studiu publicat în Psychiatry Research, a concluzionat că diagnosticele psihiatrice ca metode de identificare a tulburărilor mintale distincte, sunt lipsite de valoare științifică.
Studiul condus de cercetători de la Universitatea din Liverpool, a implicat o analiză detaliată a cinci capitole principale din ultima ediție a universal folositului Manual de Diagnostic și Statistică (DSM), pentru ‘schizofrenie‘, ‘tulburare bipolară‘, ‘tulburări depresive‘, ‘tulburări anxioase‘ și ‘tulburări asociate traumelor‘.
Principalele constatări ale cercetării au fost:
- Toate diagnosticele psihiatrice folosesc reguli diferite pentru decizii
- Există o imensă suprapunere a simptomelor între diagnostice
- Aproape toate diagnosticele maschează rolul traumei și evenimentelor nefavorabile
- Diagnosticele transmit prea puține informații despre pacientul individual și ce tratament are nevoie
Autorii concluzionează că etichetarea cu diagnostice reprezintă un „sistem de clasificare necinstit”.
Conducătorul studiului Dr. Kate Allsopp de la Universitatea din Liverpool, a declarat:
„Deși diagnosticele etichetă crează iluzia unei explicații, sunt lipsite de semnificație științifică, și pot crea stigmatizare și idei preconcepute. Sper că aceste constatări vor încuraja profesioniștii în sănătate mintală să gândească dincolo de diagnostice, și să considere alte explicații pentru suferința psihică, precum traumele și alte experiențe de viață ostile.”
Profesorul Peter Kinderman de la Universitatea din Liverpool, a declarat:
„Această cercetare oferă și mai multe dovezi că abordarea diagnosticului biomedical în psihiatrie, nu este adecvată scopului. Diagnosticele prezentate frecvent și necritic ca „boli reale”, pe baza unor modele intern instabile, confuze și contradictorii ale unor criterii în mare parte arbitrare. Sistemul de diagnostic presupune în mod eronat că toată suferința este rezultatul acelei tulburări, și se bazează pe raționamente subiective asupra a cea ce înseamnă normalitate.”
Profesorul John Read de la Universitatea din East London, a declarat:
„Probabil că a sosit timpul să nu ne mai prefacem că etichetele cu aparență medicală, contribuie în vreun fel la înțelegerea cauzelor complexe ale suferinței umane, sau ce tip de ajutor am avea nevoie când suntem în suferință.”
SURSA: MEDICALEXPRESS
ARTICOLE RECOMANDATE
2 Comments
Mesajul tău...Anulează răspunsul
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
https://www.youtube.com/watch?v=2rqTreYYcHs
Adevarul este ca majoritatea reactiilor chimice exagerate la nivelul creierului vin dintr-o nepotrivita (disfunctionala) relatie intre intestine si creier. De la acest nivel apare si confuzia, alergiile, starile depresive, reactiile inoportune si nejustificate, inexplicabile ale bolnavilor (ADHD, autism, etc.) in viata de zi cu zi. Cum glutamina va putea rezolva aceasta importanta functie a organismului (relatia chimica intestine – creier) vom vedea…