suplimente, shop, magazin, GetFit

Debutul bolii celiace la adulţi, mascat de terapia cronică cu steroizi pentru o boală de piele

Candrina şi Di Stefano au raportat în articolul lor un caz de boală celiacă exacerbat după vindecarea bolii Cushing. Au subliniat că pacienţii cu hiperfuncţie suprarenală ar putea fi protejaţi împotriva bolilor autoimune. Apropo de acest subiect, am dori să raportăm un caz în care întreruperea terapiei cronice cu steroizi, a permis debutul bolii celiace la adulţi.

Boala celiacă şi boala Addison: o capcană clinică

În această serie de pacienţi cu boală Addison, a fost observată o comorbiditate mai ridicată asociată cu boala celiacă decât în orice altă boală endocrină investigată. Recomandăm ca testarea serologiei celiace (anticorpi antiendomisium şi transglutaminază tisulară), să fie încorporată în mod curent în investigarea autoimunităţii pentru alte condiţii la pacienţii cu boală Addison.

Un retainer ortodontic prevenea remisia în boala celiacă

În pofida eliminării stricte a glutenului, a continuat să rămână simptomatică şi demonstra markeri serici pozitivi de boală activă. S-a descoperit apoi că de fapt copilul era expus la gluten prin propriul retainer ortodontic ce conţinea un polimer metacrilat plastificat. Glutenul este un aditiv comun în plasticuri.

O asociere excepţională a tiroiditei, bolii Addison, insuficienţei ovariene şi bolii celiace la o femeie tânără

Prezentăm aici o femeie în vârstă de 23 de ani, cu un diagnostic de hipotiroidism din cauza tiroiditei Hashimoto, bolii autoimune Addison şi insuficienţa ovariană prematură spontană, cariotipic normală.[...] Pe o dietă fără gluten, pacienta a prezentat o îmbunătăţire clinică apreciabilă, însoţită într-un interval de 3 luni de o scădere progresivă a necesarului pentru terapia de substituţie tiroidiană şi suprarenală.

Exacerbarea bolii celiace după vindecarea sindromului Cushing

Exacerbarea bolii tiroidei autoimune la pacienţii cu anticorpi antitiroidă după vindecarea sindromului Cushing, a fost deja caracterizată ca un exemplu al interacţiunii dintre sistemele endocrine şi imune [4]. În opoziţie, ameliorarea disfuncţiei tiroidiene, posibil din cauza modulării sistemului imun după introducerea substituţiei cu steroizi la pacienţii cu boală Addison şi tiroidită autoimună este un alt efect bine cunoscut al cortisolului [5].

Vertij şi nistagmus asociate cu boala celiacă

PREZENTARE DE CAZ O fată înainte de pubertate cu vârsta de 11 ani, a fost primită la Secţia de Pediatrie din cauza unui vertij obiectiv asociat cu greaţă şi lipsa poftei de mâncare. Vertijul apăruse pentru prima dată cu o lună înainte de vizită, crescând pe durata celor două săptămâni înainte de vizită, când greaţa şi lipsa poftei de mâncare au devenit mai evidente.[...]De fapt, la pacientul nostru vertijul a dispărut cu o dietă fără gluten, a reapărut prompt în timpul unei perioade de complianţă slabă, iar ulterior să dispară cu o dietă fără gluten strictă.

Categories: Boala celiacă, Intoleranţa la gluten|Tags: , |0 Comments

Comorbidităţi psihiatrice la pacienţii cu boală celiacă: există vreo asociere biologică concretă?

Boala celiacă (BC) este o tulburare autoimună unică care se manifestă la indivizii susceptibili genetic după ingestia glutenului, o proteină identificată în grâu şi alte câteva cereale. Inflamaţia cu baze imunologice induce atrofia structurii vilozitare a jejunului, conducând către malabsorbţie cu severitate variabilă. Forme subclinice şi nespecifice de BC s-a constatat a fi din ce în ce mai comune cu o manifestare clasică a sindromului de malabsorbţie (referinţa A). Prezentăm un caz de TOC (tulburare obsesiv compulsivă) combinat cu simptome depresive, complicat ulterior cu tulburare alimentară altfel nespecificată, la un băiat adolescent pentru care s-a recurs la psihiatru din cauza tratamentului refractar pentru scăderea în greutate.

Categories: Boala celiacă, Psihiatrie, TOC|Tags: , |0 Comments

Tratamentul giardiazei inversează boala celiacă activă, către boala celiacă latentă

O regresie a afectării intestinale fără o dietă făra gluten, este un eveniment foarte rar la pacienţii cu boală celiacă. Descriem un copil mic cu diaree, atrofie a mucoasei intestinale şi anticorpi serici antiendomisium şi anti-transglutaminază tisulară (anti-tTG) pozitivi, în timpul infecţiei cu giardia intestinală. Prezenta structură normală a mucoasei intestinale şi anticorpi anti-endomisium şi anti-tTG negativi după ce giardiaza i-a fost vindecată, deşi a continuat cu o dietă normală.

Categories: Boala celiacă, Intoleranţa la gluten|Tags: , |0 Comments

Uveita în boala celiacă şi un excelent răspuns la dieta fără gluten: al treilea caz descris

Descrierea cazului unui pacient cu boală celiacă, care a obţinut un răspuns complet la o dietă fără gluten. O femeie în vârstă de 28 de ani s-a prezentat cu diaree, ulcere orale şi uveită refractară pe durata a 2.5 ani. A fost tratată cu Prednison, picături midriatice, şi Infliximab fără răspuns. A fost trimisă către spitalul nostru moment în care diagnosticul ei anterior de uveită a fost confirmat; a fost de asemeni diagnosticată cu

Categories: Boala celiacă, Intoleranţa la gluten|Tags: , |2 Comments

Distrofia miotonică la un pacient cu boală celiacă: o nouă asociere?

Prezentăm cazul unui pacient femeie în vârstă de 27 de ani, care s-a prezentat la noi cu diaree, scădere în greutate, fatigabilitate uşoară, iritabilitate şi alopecie cu o durată de 8 luni şi a fost diagnosticată cu boală celiacă şi a început o dietă fără gluten. 8 săptămâni mai târziu a dezvoltat simptome neurologice şi s-a constatat că avea în plus distrofie miotonică. La consultul după şase luni pacientul a câştigat în greutate 5 kg, dar simptomele neurologice au rămas aceleaşi.

Go to Top