suplimente, shop, magazin, GetFit

Hipoperfuzia creierului indusă prin dietă

strangulare, hipoperfuzia
AUTOR: Wolfgang Unsoeld

Funcționarea optimă a creierului este importantă pentru sănătatea fizică și cognitivă, dar și pentru a progresa la antrenamente și competiții. Acestea depind de fluxul optim de sânge către creier, și se numește perfuzie. Hipoperfuzia este prin urmare un deficit al curgerii sângelui. Iar cantitatea împreună cu calitatea ei, este un excelent indicator al funcției cerebrale.

Somnolența după o masă bogată în  carbohidrați, crește glicemia și a fost bine documentată. Efectul glicemiei auspra serotoninei, neurotransmițatorul stării de bine, a fost de asemeni confirmat prin cercetări (1,2). Creșterea serotoninei din cauza creșterii glucozei serice, este în mod evident un factor care perturbă funcția cerebrală, după masă simțindu-ne obosiți. Iar noi toți am trecut prin asta. Este pâinea și bolul cu paste, sau poate vreun desert. Iar cineva simte că poate ar vrea să doarmă după masă. Răspunsul neurochimic și nivelul ridicat de serotonină sunt cauza principală pentru acest răspuns. La ultimul Seminar de Nutriție Funcțională YPSI, Dr. Tom O’Bryan a evidențiat un alt foarte interesant factor cu efect similar, conducând către subminarea funcționării creierului și oboseala postprandială, sau chiar permanența ei. Și a fost denumită hipoperfuzia creierului indusă prin dietă.

Hipoperfuzia, o scădere a curgerii sângelui, a fost asociată cu inflamația creierului și disfuncția cognitivă (3). O cauză care s-a demonstrat că scade fluxul sanguin către creier, este glutenul, o proteină existentă în anumite cereale. Și există cercetări care au demonstrat că 73% din celiaci suferă de hipoperfuzie (4), iar alte cercetări pentru copii cu ADHD care au boală celiacă, au relevat o îmbunătățire pentru toți cei 12 markeri ADHD pentru fiecare copil care a trecut pe o dietă fără gluten timp de 6 luni (5). Intoleranțele alimentare, în special glutenul, pot declanșa inflamația cerebrală și hipoperfuzia. În orice caz, într-un studiu cu celiaci diagnosticați care au fost pe dietă fără gluten timp de un an, toți cu excepția unuia singur au normalizat perfuzia către creier, iar disfuncția cerebrală a dispărut.

La final, un important mesaj de reținut: scăderea aportului de carbohidrați și stabilizarea glicemiei este pentru mulți o metodă importantă de a menține funcția cerebrală. Factori suplimentari precum hipoperfuzia cerebrală indusă prin dietă din cauza intoleranței alimentare precum cea la gluten, pot avea un efect intens cu același rezultat. Pe lângă analize de laborator detaliate pentru anticorpi, o eliminare completă a unui aliment timp de câteva săptămâni, sau în cazuri grave câteva luni, pot oferi o bună perspectivă asupra ipotezei dacă hipoperfuzia indusă alimentar, este un factor contribuitor pentru un client sau tu însuți.

strangulare, hipoperfuzia

În imagine este Peter Sobotta strangulându-l pe Branislav Radosavljevica, învingător după 35 de secunde în prima rundă folosind „ștrangularea în cheie” (Hadaka-jime), un procedeu obișnuit folosit în sporturile tip grappling. Scopul acestei ștrangulări nu este de a cauza durere adversarului punând presiune pe partea din față a gâtului, ci mai degrabă de a aplica presiune pe laterale presând arterele carotide, determinând o scădere a fluxului de sânge către creier, în consecință adversarul pierzându-și conștiința. Aceasta este de fapt una din cele mai puțin violente tehnici de finalizare dintre toate sporturile de luptă, bazându-se în totalitate pe hipoperfuzia acută și intensă.(© Tim Leidecker)

REFERINȚE:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1275568/
(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4728667/
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3490041/
(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2662857/
(5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17085630

SURSA 

Mesajul tău...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.