Seropozitivitatea toxoplasmei şi depresia: o prezentare de caz
Este prezentat un caz de depresie cu toxoplasma seropozitivă. Un pacient cu depresie a prezentat răspuns slab la antidepresive, motiv pentru care a fost investigat şi a fost găsit pozitiv la testul serologic pentru toxoplasma. Răspunsul la tratamentul cu antidepresive, s-a îmbunătăţit doar după tratamentul corespunzător pentru toxoplasma.
Tulburare obsesiv-compulsivă asociată cu toxoplasmoza dobândită la doi copii
Sunt descrişi doi copii care manifestau simptome de tulburare obsesiv-compulsivă (TOC) şi toxoplasmoză dobândită, şi este discutată posibilitatea unei asocieri rar menţionate între TOC şi toxoplasmoza dobândită. Cazul 1 este un băiat de 14 ani cu sindrom Tourette (ST), deficit de atenţie şi hiperactivitate (ADHD) cu remisie parţială şi istoric de TOC pe durata a trei ani, trimis la secţia noastră din cauza unei deteriorări acute a simptomelor obsesiv-compulsive (OC). Cazul 2 este un băiat în vârstă de 11 ani trimis la secţia noastră din cauza unui istoric de doi ani cu TOC.
Infecţia şi psihoza în schizofrenie
Anul trecut m-a sunat fiica unuia din pacienţi. "Mama se poartă chiar straniu. Este agresivă, şi crede că tatăl meu este încă viu. Nu cred că a dormit noaptea trecută. Credeţi că are nevoie de o creştere a tratamentului?" Pacienta mea era o încântătoare femeie în vârstă de 70 de ani, cu tulburare bipolară şi psihoză accentuată care putea din când în când deveni paranoidă, dar nu era vreodată violentă, şi rămânea stabilă pe o doză scăzută de tratament pentru mulţi ani. I-am spus fiicei ei, "Dacă nu a căzut şi nu s-a lovit cumva la cap, cred că are o infecţie de tract urinar (ITU). Ar trebui să o duceţi la medicul ei de familie dacă vă va da voie. Altfel, s-ar putea să fie nevoie să o duceţi la Urgenţă".
Răspunsul imun anti-gluten consecutiv infecţiei cu Toxoplasma la şoareci
Intoleranţa la gluten ar putea afecta patogeneza bolii într-un subgrup al indivizilor cu schizofrenie, tulburare bipolară sau autism. Expunerea la Toxoplasma gondii este un factor de risc cunoscut pentru dezvoltarea schizofreniei, posibil printr-un efect patologic direct al parazitului asupra creierului şi comportamentului. Recent, a fost descoperită o co-asociere a anticorpilor la glutenul din grâu şi T. gondii la indivizii cu schizofrenie, sugerând o cale coordonată gastrointestinal prin care T. gondii şi glutenul alimentar ar putea genera un răspuns imun. În această lucrare, am evaluat legătura între aceşti antigeni infecţioşi şi alimentari în modele cu şoareci.
Infecţia cu Toxoplasma gondii şi violenţa autodirecţionată la mame
Context Două studii bazate pe probe clinice au identificat o asociere între infecţia cu Toxoplasma gondii şi istoricul tentativelor de suicid. Din câte ştim, aceste constatări nu au fost vreodată reproduse într-un studiu prospectiv, pe cohorte. Obiectiv Să examinăm dacă mamele infectate cu T gondii au un risc crescut de violenţă autodirecţionată, suicid şi tentative violente de suicid, şi dacă riscul depinde de nivelul de anticorpi T gondii IgG.
Giardiază cronică cu deficit de vitamina B12 şi folat, manifestată cu simptome psihiatrice
Giardiaza a fost raportată că ar provoca atât deficit de B121, cât şi de folat2, pentru unii pacienţi. Depresia a fost identificată în asociere cu nivel scăzut de B12 şi folat. Au fost menţionate sindroame organice psihiatrice cu deficit de B125. Raportăm un caz de giardiază cronică care s-a manifestat ca tulburare psihiatrică atât cu deficit de vitamina B12, cât şi folat.
Rolul infecţiilor în bolile psihice
Având în vedere o etiologie infecţioasă pentru orice boală psihică, există cel puţin patru categorii care pot fi luate în considerare. Mai întâi, sunt acele infecţii deja recunoscute că induc simptome psihiatrice. Acestea includ pneumonia, infecţia tractului urinar, septicemia, malaria, boala Legionarului, sifilisul, febra tifoidă, difteria, HIV, febra reumatică şi herpesul.
Toxoplasma gondii şi schizofrenia
Studii epidemiologice recente sugerează că agenţii infecţioşi ar putea contribui în unele cazuri de schizofrenie. La animale, infecţia cu Toxoplasma gondii poate altera comportamentul şi funcţia neurotransmiţătorilor. La oameni, infecţia acută cu T. gondii poate determina simptome psihotice similare acelora prezente la persoanele cu schizofrenie.