suplimente, shop, magazin, GetFit

Giardiază cronică cu deficit de vitamina B12 şi folat, manifestată cu simptome psihiatrice

JR Army Med Corps 1989; 135: 25-26
• Maior B J Heap , MA, MRCP, RAMC, medic consultant, Spitalul Militar Englez, Hong Kong, BFPO 1
• Lt Col J D Mumford, MB, MRCPsych, RAMC, psihiatru consultant, Spitalul Militar Englez, Hanovra, BFPO 33

A fost raportat că pentru unii pacienţi giardiaza ar provoca atât deficit de B121, cât şi de folat2. Depresia a fost identificată în asociere cu nivel scăzut de B12 şi folat. Au fost menţionate sindroame psihiatrice organice cu deficit de B125. Raportăm un caz în care giardiaza cronică s-a manifestat ca tulburare psihiatrică atât cu deficit de vitamina B12, cât şi de folat.

Prezentare de caz

O femeie caucaziană cu vârsta de 24 de ani, s-a prezentat cu simptome depresive tot mai puternice, debutul acestora apârând cam la 3 săptâmâni după naşterea celui de-al doilea copil. Simptomele includeau indispoziţie şi apatie, însoţite de neglijarea propriei persoane şi a căminului. Avea sentimente de inutilitate, şi de asemeni o creştere a anxietăţii şi unele simptome fobice, dar ritmul somnului şi apetitul nu erau afectate. La 5 săptămâni după naştere, a început să perceapă cât se poate de clar, halucinaţii vizuale pasagere ale unor mici obiecte în mişcare, pe care le descria ca fiind păsări care zburau cu repeziciune. Deşi se credea că are depresie puerperală, descrierea halucinaţiilor vizuale pasagere, sugera o origine posibil organică.b12

De la vârsta de 16 ani, experimentase atacuri intermitente de greaţă, balonare şi diaree. Avusese diaree pe parcursul primei sale sarcini cu trei ani mai devreme, şi suferise continuu de greaţă şi diaree  din a zecea săptămână a celei de-a doua sarcini.

Examinarea fizică era normală. Hemoglobina era 13.3 g/dl, MCH 35.3 pg, MCHC 33.3 g/dl, MCV 105.9 fl, iar reticulocite avea 0.5%. Numărul total de leucocite era 3.5 x 109/L, cu nişte valori diferenţiale pentru neutrofile 30%, limfocite 34%, monocite 8% şi eozinofile 28%. Atât testele funcţiei tiroidei cât şi ficatului erau normale, ca şi nivelurile de imunoglobuline. Albumina serică era 34 mmol/L. Nivelul ei de vitamină B12 era 63 pmol/L, iar folatul RBC 90 pmol/L. Un test de toleranţă la xiloză a demonstrat absorbţie redusă (17% dintr-o doză de 5 g eliminate după 5 ore). Timpul de protrombină şi calciul seric corectat erau normale.

O aspiratie a maduvei osoase a demonstrat modificări megaloblastice cu o creştere a precursorilor de eozinofile. Chiştii giardia erau absenţi în trei probe coproparazitologice prelevate fiecare separat la 48 de ore. În orice caz, o biopsie jejunală a fost derulată folosind o capsulă de biopsie Watson, iar microscopia fluidului obţinut a evidenţiat numeroşi trofozoiţi motili de Giardia lamblia. Examinarea histologică a mucoasei jejunale, a evidenţiat scurtarea şi aplatizarea vilozităţilor, cu infiltraţia celulelor rotunde în lamina propria.

Pacienta a fost tratată cu Metronidazol 2 g/zi timp de 3 zile, hidroxicobolamină 1 mg intramuscular trei zile, şi acid folic 10 mg/zi 28 de zile. Toate simptomele sale psihiatrice s-au îmbunătăţit rapid cu tratament şi terapie de substituţie. La zece zile după începerea tratamentului, se simţea normal şi nu avea simptome gastrointestinale. La trei luni după tratament, a rămas fără simptome şi greutatea crescuse cu 3 kg. Hemoglobina era 13.6 g/dl şi MCV 90.7 fl. Totalul leucocitelor era 6.1 x 109/L cu o diferenţiere a polimorfelor 55%, limfocitelor 40%, monocite 1% şi eozinofile 4%. O a doua biopsie jejunală era microscopic normală.

Comentariu

Acest pacient s-a prezentat cu un istoric compatibil depresiei postnatale. Investigaţia problemelor gastrointestinale de lungă durată, a evidenţiat că avea giardiază cu atrofie vilozitară subtotală. S-a constatat că MCV-ul crescut era cauzat de carenţa de B12 şi folat. Tratamentul giardiazei cu metronidazol, plus o administrare redusă de vitamina B12 şi terapie de substituţie cu folat, a provocat o remisie neîntârziată şi completă atât a simptomelor psihiatrice, cât şi gastrointestinale. Nu au fost prescrise medicamente antidepresive. Rezoluţia simptomelor psihiatrice a fost rapidă, şi a corespuns terapiei de substituţie cu folat şi vitamina B12.

Eozinofilia nu este considerată drept o caracteristică a giardiazei. Nivelurile de imunoglobulină incluzând IgE, erau normale la prezentare, iar rezoluţia eozinofiliei după tratament, nu se explică. Credem că acesta ar fi primul caz raportat de giardiază manifestată ca boală psihiatrică din cauza deficitului de vitamină B12 şi folat.

REFERINŢE

1. WRIGHTS G, TOMKINSA M and RIDLEyD S. Giardiasis: Clinical and therapeutic aspects. Gut 1977; 18: 343–50.
2. BUCKLEY A. Severe megaloblastic anaemia due to guardiasis. Br Med] 1986; 292:992.
3. EILENBERG M D. Psychiatric illness and pernicious anaemia: a critical re-evaluation. ] Ment Sci 1960; 106: 1539-48.
4. REYNOLDS E H, et al. Folate deficiency in depressive iIlness. Brit] Psychiatry 1970; 117: 287-92.
5. STRACHAN R Wand HENDERSON J G. Psychiatric syndromes due to avitaminosis BI2 with normal blood and marrow. Q] Med 1965; 34: 303–17.
giardiaza, giardia, simptome psihiatrice

SURSA: Chronic Giardiasis with Vitamin B12 and Folate Deficiency Presenting with Psychiatric Symptoms

ARTICOLE RECOMANDATE

Mesajul tău...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.