suplimente, shop, magazin, GetFit

Hipoperfuzia creierului indusă prin dietă

Hipoperfuzia, o scădere a curgerii sângelui, a fost asociată cu inflamația creierului și disfuncția cognitivă (3). O cauză care s-a demonstrat că scade fluxul sanguin către creier, este glutenul, o proteină existentă în anumite cereale. Sau creșterea serotoninei din cauza creșterii glucozei serice, este în mod evident un factor care perturbă funcția cerebrală, după masă simțindu-ne obosiți. Iar noi toți am trecut prin asta.

Categories: Neurologie|Tags: , , , , |0 Comments

Vitamina C: un nou tratament adjuvant pentru epilepsie?

Acidul ascorbic, un antioxidant și donor de electroni acumulat în sistemul nervos central, pare a contribui la diminuarea reacțiilor stresului oxidativ din creier, și cooperează cu alți antioxidanți precum alfa-tocoferol. Transportată cu ușurință prin bariera hematoencefalică, s-a dovedit că vitamina C reduce afectarea hipocampului în timpul crizelor. Funcție de tipul crizelor, are în mare parte activitate inhibitoare și scade chiar și mortalitatea. În plus, vitamina C acționează ca factor neuroprotector consolidând membranele celulare și scăzând peroxidarea lipidică.

Stresul acut creşte permeabilitatea barierei hematoencefalice prin activarea mastocitelor creierului

Stresul activează în mod caracteristic axa hipotalamo-hipofizo-suprarenală (HPA), prin eliberarea de hormon eliberator de corticotropină (CRH). În orice caz, stresul acut are de asemeni şi efecte proinflamatoare, care par a fi mediate prin activarea mastocitelor. Aici demonstrăm că stresul acut prin imobilizare, a crescut permeabilitatea BHE la şobolani. Atât permeabilitatea BHE, cât şi activarea mastocitelor, au fost inhibate de 'stabilizatorul mastocitelor,' cromoglicatul disodic (cromolinul).

Categories: Neurologie|Tags: , , , , |1 Comment

Intoleranţa non-celiacă la gluten declanşează disbioza intestinală, neuroinflamaţia, disfuncţia neurointestinală, şi vulnerabilitatea pentru demenţă

Disbioza în INCG provoacă inflamaţie intestinală, diaree, constipaţie, hipersensibilitate viscerală, durere abdominală, stare metabolică disfuncţională şi comunicare periferică imună şi neuroimună. Astfel, disfuncţia intestinului imun mediat, şi cea extraintestinală cauzată de intoleranţa la gluten cu diaree comorbidă, ar putea dura decenii.

Sindromul Tourette şi intoleranţa non-celiacă la gluten. Remisie clinică prin dieta fără gluten: descrierea unui caz

Analizăm cazul unei fete în vârstă de 13 ani, cu un lung istoric al ticurilor şi tulburării obsesiv compulsive, întins pe o perioadă de 10 ani. Avea un istoric familial pozitiv pentru boala celiacă, şi i-am investigat prezenţa determinând markerii serologici (anti-transglutaminaza tisulară-2 (tTG)), markerii genetici de susceptibilitate (HLA-DQ2 and DQ8), şi biopsiile duodenale urmărind prezenţa atrofiei vilozitare sau enteritei limfocitice.

Categories: Neurologie|Tags: , , , , |1 Comment

Chiar şi loviturile uşoare la cap, perturbă bariera hematoencefalică

Jucătorii de fotbal care au primit lovituri repetate la cap, chiar şi fără o comoţie reală, au avut dovada disrupţiei barierei hematoencefalice şi a unui răspuns autoimun la nivelul creierului. Trebuie precizat că identificarea unui marker serologic corelat cu modificări RMN şi cognitive, sugerează că ar putea fi folosit în subsidiar pentru a determina oportunitatea continuării sezonului, pentru un jucător cu o lovitură uşoară la cap.

Categories: Neurologie|Tags: , , , , |0 Comments

Mioclonus propriospinal asociat cu intoleranţa la gluten la o femeie tânără

Intoleranţa la gluten este o condiţie multisistemică autoimună care ar putea fi asociată cu diverse tulburări neurologice, cel mai frecvent neuropatia periferică şi ataxia cerebeloasă. Prezentăm cazul unei femei tinere care a dezvoltat MPS în contextul intoleranţei la gluten, indicând că intoleranţa la gluten ar trebui avută în vedere în diagnosticul diferenţial al MPS, astfel încât un test cu gluten s-ar putea dovedi util pentru diagnostic.

Categories: Neurologie|Tags: , , , |0 Comments

Formula cu soia pentru sugari şi convulsiile la copiii cu autism: un studiu retrospectiv

În pofida acestor limitări, rezultatele noastre sugerează că utilizarea de formula cu soia pentru sugari, ar putea fi asociată crizelor febrile la ambele sexe, şi cu un diagnostic de epilepsie la copiii autişti băieţi. Dat fiind lipsa datelor asupra variabilelor parazite şi natura retrospectivă a studiului, este necesar un studiu prospectiv pentru confirmarea acestei asocieri.

Mielinoliză centrală pontină, manifestată cu tremor la un copil cu boală celiacă

Un băiat de 4 ani s-a prezentat cu un istoric de tremor pe durata a 7 zile. A avut de asemeni diaree recurentă pe durata anului anterior, şi creştere în greutate redusă. Rezonanţa magnetică a creierului era sugestivă pentru mielinoliză centrală pontină. Nu erau semne ale unor dezechilibre electrolitice. Nivelul transglutaminazei tisulare era vizibil crescut, iar biopsia duodenală a relevat caracteristici de boală celiacă. Pacientul a început o dietă fără gluten. Tremorul a fost vindecat într-un interval de 3 luni.

Categories: Neurologie|Tags: |0 Comments

Sindromul Tourette şi terapia neurală

Exact acest lucru s-a întâmplat aproape cu un an în urmă, când o mamă îngrijorată a adus pe fiul ei de nouă ani la cabinet pentru consultaţie. Era un flăcău agreabil şi cooperant, oarecum palid cu cearcăne în jurul ochilor, dar în câteva minute făcea grimase iar faţa se contorsiona într-o manieră tipică pentru Tourette. Mama lui a menţionat că ticurile au început gradual cu patru ani înainte şi se înrăutăţeau. În plus, uneori "lătra" într-un fel ciudat. S-a documentat oarecum şi deja a pus diagnosticul corect. [...] Acest caz este remarcabil din două motive. Primul: răspunsul la dieta fără gluten şi eliminarea lactatelor, şi al doilea: răspunsul la tratamentul câmpului de interferenţă la plămân.

Categories: Neurologie|Tags: , |3 Comments
Go to Top