Vitamina C: un nou tratament adjuvant pentru epilepsie?
Acidul ascorbic, un antioxidant și donor de electroni acumulat în sistemul nervos central, pare a contribui la diminuarea reacțiilor stresului oxidativ din creier, și cooperează cu alți antioxidanți precum alfa-tocoferol. Transportată cu ușurință prin bariera hematoencefalică, s-a dovedit că vitamina C reduce afectarea hipocampului în timpul crizelor. Funcție de tipul crizelor, are în mare parte activitate inhibitoare și scade chiar și mortalitatea. În plus, vitamina C acționează ca factor neuroprotector consolidând membranele celulare și scăzând peroxidarea lipidică.
Formula cu soia pentru sugari şi convulsiile la copiii cu autism: un studiu retrospectiv
În pofida acestor limitări, rezultatele noastre sugerează că utilizarea de formula cu soia pentru sugari, ar putea fi asociată crizelor febrile la ambele sexe, şi cu un diagnostic de epilepsie la copiii autişti băieţi. Dat fiind lipsa datelor asupra variabilelor parazite şi natura retrospectivă a studiului, este necesar un studiu prospectiv pentru confirmarea acestei asocieri.
Scleroza hipocampului în epilepsia refractară a lobului temporal, este asociată cu intoleranţa la gluten
Cazurile cu precedent de boală celiacă (BC) şi intoleranţă la gluten (definită ca prezenţa anticorpilor anti-gliadină şi suport imunogenetic pozitiv) au fost asociate cu degenerarea cerebelară şi epilepsia, plus calcificări occipitale. Scleroza hipocampului (SH) în epilepsia lobului temporal (ELT), este o maladie potenţial progresivă cu etiologie necunoscută. Autoimunitatea a fost implicată în ELT+SH, ca unul din posibilele mecanisme ce conduc către SH. Obiectivul acestui studiu este analiza anticorpilor asociaţi BC şi intoleranţei la gluten pentru grupuri de pacienţi caracterizaţi corepsunzător, cu epilepsie focală refractară.
Tratarea cu succes a epilepsiei şi bolii celiace cu o dietă fără gluten
Boala celiacă este o enteropatie a intoleranţei la gluten, care mai recent a fost descrisă în asociere cu epilepsia şi alte tulburări neurologice. Acest studiu prezintă cazul unei fete de 7 ani cu epilepsie rezistentă la tratament şi debut ulterior al bolii celiace, care a fost tratată cu o dietă fără gluten şi tratament antiepileptic.