suplimente, shop, magazin, GetFit

Scleroza hipocampului în epilepsia refractară a lobului temporal, este asociată cu intoleranţa la gluten

Jurnalul de neurologie, neurochirurgie şi psihiatrie, 24 February 2009
M Peltola, K Kaukinen, P Dastidar, K Haimila, J Partanen, A-M Haapala, M Mäki, T Keränen, J Peltola

Rezumat

Cazurile cu precedent de boală celiacă (BC) şi intoleranţă la gluten (definită ca prezenţa anticorpilor anti-gliadină şi suport imunogenetic pozitiv) au fost asociate cu degenerarea cerebelară şi epilepsia, plus calcificări occipitale. Scleroza hipocampului (SH) în epilepsia lobului temporal (ELT), este o maladie potenţial progresivă cu etiologie necunoscută. Autoimunitatea a fost implicată în ELT+SH, ca unul din posibilele mecanisme ce conduc către SH. Obiectivul acestui studiu este analiza anticorpilor asociaţi BC şi intoleranţei la gluten pentru grupuri de pacienţi caracterizaţi corepsunzător, cu epilepsie focală refractară.

Am măsurat anticorpii anti-gliadină, anti-transglutaminază, anti-endomisium şi tipul celiac HLA (DQ2 şi DQ8) pentru 48 de pacienţi consecutivi rezistenţi la terapie, cu epilepsie corelată poziţional. Pacienţii au fost încadraţi ELT+SH (N=16), ELTSH (N=16) şi epilepsie extratemporală (N=16), pe baza caracteristicilor electroclinice ictale şi RMN de înaltă rezoluţie. Pacienţii suspecţi de BC sau sensibilitate la gluten au trecut prin testul biopsiei duodenale.

Şapte pacienţi erau intoleranţi la gluten, toţi aceşti pacienţi având ELT+SH, pe când nici unul din aceşti pacienţi fără SH nu erau intoleranţi la gluten (p<0.0002). După biopsiile duodenale trei din pacienţi aveau confirmarea histologică a bolii celiace, iar patru aveau modificări inflamatorii în conformitate cu stadiul de început al BC fără atrofie vilozitară. Patru din pacienţii cu intoleranţă la gluten aveau confirmarea dublei patologii (SH + o altă leziune cerebrală), în timp ce niciunul din restul pacienţilor nu avea (p<0.0002).

Acest studiu demonstrează o asociere până acum nerecunoscută între intoleranţa la gluten şi ELT cu SH. Asocierea a fost foarte solidă în acest grup de pacienţi bine caracterizaţi; astfel intoleranţa la gluten ar trebui să fie adăugată pe lista posibilelor mecanisme ce conduc către epilepsie şi SH netratabile.

SURSA: Hippocampal sclerosis in refractory temporal lobe epilepsy is associated with gluten sensitivity

epilepsie refractară; scleroza; hipocampus; calcificări; occipitale

ARTICOLE RECOMANDATE

Mesajul tău...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.