suplimente, shop, magazin, GetFit

Sindromul Tourette şi terapia neurală

Categories: Neurologie|3 Comments on Sindromul Tourette şi terapia neurală|Tags: , |Daily Views: 0|878 words|4,4 min read|

ARTICOLE RECOMANDATE

Dragi colegi:

Sindromul Tourette este o condiţie pediatrică relativ comună. Semnele ei sunt într-atât de specifice şi deosebite, încât chiar şi un nespecialist îl poate diagnostica.

Exact acest lucru s-a întâmplat aproape cu un an în urmă, când o mamă îngrijorată a adus pe fiul ei de nouă ani la cabinet pentru consultaţie. Era un flăcău agreabil şi cooperant, oarecum palid cu cearcăne în jurul ochilor, dar în câteva minute făcea grimase iar faţa se contorsiona într-o manieră tipică pentru Tourette. Mama lui a menţionat că ticurile au început gradual cu patru ani înainte şi se înrăutăţeau. În plus, uneori „lătra” într-un fel ciudat. S-a documentat oarecum şi deja a pus diagnosticul corect.

Interesant, băiatul facuse în aceeaşi perioadă de timp de asemeni astm (4 sau 5 ani). Mama lui a spus că la naştere avea probleme de respiraţie şi fusese susceptibil la infecţii pulmonare pe toată durata copilăriei. De asemeni a avut colici şi infecţii recurente ale urechii cât a fost mic.

Citisem nu cu mult înainte despre asocierea dintre multiple boli neurologice (ex. polineuropatia şi ataxia cerebeloasă) şi intoleranţa la gluten. Istoricul familial al băiatului a evidenţiat multe rude care au avut cancere (de stomac, pancreas, sânge, tiroidă, sân şi plămân), depresie  şi alcoolism – toţi cu markeri de intoleranţă la gluten.

Examinarea fizică era neremarcabilă cu excepţia palorii şi întunecarea menţionată anterior în jurul ochilor, ‘ochii alergici’. Răspunsul autonom a evidenţiat un răspuns la pulberea de lapte, indicând o sensibilitate la produsele lactate.

O analiză de laborator a bolului fecal era puternic pozitivă pentru antigliadină IgA şi moderat pozitivă pentru anti-transglutaminasa tisulară IgA şi anti-caseina IgA. Testarea genetică a relevat prezenţa unei gene de boală celiacă şi una de intoleranţă la gluten.

Tratamentul consta în evitarea strictă a glutenului alimentar şi produselor lactate, suplimentele de vitamina D, B12, magneziu, alte minerale intracelulare şi un probiotic. Pe durata a câteva săptămâni, simptomele Tourette au scăzut, iar în câteva luni aproape dispăruseră. Un beneficiu suplimentar neaşteptat era că dispăruse şi astmul.

În orice caz, o recădere bruscă s-a manifestat patru luni mai târziu. Astmul a fost primul care a reapărut; apoi ticurile. Debutul ticurilor a părut să coincidă cu utilizarea inhalantului Atrovent (ipratropium). De data aceasta, un câmp de interferenţă a fost identificat în plămânul stâng. Acesta a fost tratat cu terapie neurală. Răspunsul a fost întreruperea imediată atât a ticurilor cât şi al astmului.

Acest lucru a durat cam o lună până când l-a prins gripa şi iar a avut o recădere a sindromului Tourette şi astmului. Încă odată terapia neurală a plămânului stâng a stopat astmul şi Tourette – de data aceasta pentru trei luni.

Această ultimă recădere a coincis cu tratamentul cu oxid nitric gazos pentru o procedură stomatologică. O interferenţă a plămânului stâng a fost din nou identificată şi tratată prin terapie neurală.

Acest caz este remarcabil din două motive. Primul: răspunsul la dieta fără gluten şi eliminarea lactatelor, şi al doilea: răspunsul la tratamentul  câmpului de interferenţă la plămân.

După cum s-a menţionat într-un buletin de ştiri anterior (Vol. 2, No. 9, Septembrie 2007), glutenul acţionează ca o neurotoxină pentru unii oameni intoleranţi la gluten. În ultimii ani tot mai multe studii sprijină ipoteza că sindromul Tourette este o boală autoimună. O foarte recentă comunicare din Rusia, raportează descoperirea anticorpilor împotriva proteinelor nucleului caudat, şi o remisie a simptomelor mai mare de 6 luni după transfuzia cu imunoglobuline, pentru 7 pacienţi.

Studii epidemiologice evidenţiază că sindromul Tourette este mai frecvent la celiaci, dar sunt puţine alte dovezi în literatura de specialitate asupra corelaţiei dintre intoleranţa la gluten şi/sau lactate şi sindromul Tourette. În orice caz, în literatura populară există raportări multiple ale tratării cu succes a sindromului Tourette prin ajustarea dietei.

Corelaţia dintre câmpurile de interferenţă în plâmân, astm şi simptomele Tourette este mult mai dificil de explicat. În orice caz, o observaţie fundamentală în practica terapiei neurale este: câmpurile de interferenţă pot fi găsite şi cauza simptome oriunde în organism. Creierul nu face excepţie.

Nu am identificat vreodată un câmp de interferenţă corelat cu sindromul Tourette, dar ocazional am întâlnit câmpuri de interferenţă declanşând epilepsia. Dinţii sunt posibili vinovaţi. Aş sugera ca toate condiţiile medicale cu o componentă dinamică să fie investigate pentru câmpuri de interferenţă. Iar acest lucru se aplică de asemeni bolilor neurologice.

Feedbackul dvs este întotdeauna binevenit, vă invit să comentaţi şi să puneţi întrebări precum şi scurte studii de caz. Va rog trimiteţi-mi un e-mail la adresa:  drkidd@neuraltherapybook.com.
sindrom Tourette, copii, caseină, terapie neurală

SURSANeural Therapy in Practice

3 Comments

 1. Nedelcu 09/09/2017 at 21:30 - Reply

  Buna ziua!
  Fiti amabila,
  Fetita de 8ani si 3 luni,in luna martie a avut o altercatie cu un coleg, i s au acos 2 masele cu anestezie(panica,frica,teama-in acele momente) ,urmata la cateva zile de o laringita ff urata cu stari de sufocare(administrat 2injectii cu dexametazona la spital si tratament acasa cu aerosoli cu adrenalina),urmat apoi la 3 saptamani scoaterea polipilor.In urma acestora (cred eu)s-a declansat un tic (clipit excesiv si strangerea ochilor),am mers la diversi doctori oftalmologi in prima faza care ne au infirmat o problema oftalmica.Au urmat 2vizite la psihiatru care ne a spus ca ar fi adhd(copilul fiind agitat si energic dupa aceasta perioada),efectuand un eeg din care nu rezulta nici o problema,recomandandu ne terapie psihocomportamentala si ulei de peste.Psihologul ne a facut diverse teste din care rezulta ca nu are adhd ci anxietate.Din 28iulie pana in 28 august clipitul s-a oprit…revenind pe 2 sept.Maine avem programare la O.R.L pt a scoate din schema si o problema din aceasta sfera.Ce ne recomandati in privinta acestor ticuri si ce cale sa mai urmam pt a afla cauza si sa rezolvam situatia?Se poate face un RMN la cap poate se vede de unde pleaca aceste miscari ale muschilor?Imi cer scuze pt mesajul asa mare insa suntem disperati.Multumim anticipat!

 2. Cristina 23/01/2019 at 21:18 - Reply

  Stiti cumva exista ateliere de lucru pentru copii cu sindromul tourette?

 3. Victor Tcacenco 09/01/2022 at 12:57 - Reply

  Da o legatura între Tourette și dinți este și anume ne alinierea corecta a mandibulei sau lipsa unor dinți poate duce la sintome grave de Tourette. Am găsit foarte multe studii pe internet făcute în Japonia, Coreea de Sud, SUA, Canada, în Germania și Austria doar doua cabinete medicale de ortopedie se ocupa cu acești pacienti unde cu o simpla proteza cea ce este ne invaziv reduc sau dispar complet aceste ticuri. Expresii de căutare pe internet „TMJ Tourette” pe YouTube sunt foarte multe videouri din SUA și Canada Coreea de Sud cu pacienți în cabinetul stomatologic Am mai găsit și alte presupuse cauze paraziți intestinali.

Mesajul tău...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.