suplimente, shop, magazin, GetFit

Riscul crescut de boală celiacă şi astm este confirmat

ARTICOLE RECOMANDATE
  Autor: Dr. Scot Lewey

astm, risc, boala celiacăUn nou studiu apărut din Suedia, confirmă că astmul este un factor de risc pentru boala celiacă şi viceversa. Astmul este o condiţie inflamatorie cronică a plămânilor, caracterizată de accese de wheezing şi tuse cu dificultatea recuperării respiraţiei. Poate fi fatală, iar incidenţa este în creştere. Are factori de risc genetici şi de asemeni declanşatori de mediu, în special alergii. Probabil este o altă formă de boală autoimună declanşată la indivizii susceptibili genetic.

Cercetătorii au constatat că oamenii cu boală celiacă (BC) erau mai predispuşi către dezvoltarea astmului. Reciproc, oamenii cu astm erau mai predispuşi eventual către a dezvolta BC. Ca medic care diagnostichează şi tratează o mulţime de oameni cu boală celiacă şi intoleranţă la gluten, aceasta este confirmarea unei observaţii, precum şi impresia multor persoane din rândul comunităţii neinstruite. Această cercetare susţine observaţiile noastre şi acele impresii. Studiul este unul solid. Compară 28.000 de oameni diagnosticaţi cu boală celiacă în Suedia, cu 140.000 de martori fără boală celiacă. Cei cu BC erau cu 60% mai predispuşi către dezvoltarea astmului decât pacienţii martor. De asemeni, cei cu astm erau mai predispuşi către dezvoltarea BC. Cercetătorii au atras atenţia că deşi studiul sprijină o legătură solidă între astm şi celiachie, nu susţine ipoteza că una o provoacă pe cealaltă.

Profesional vorbind, am câţiva pacienţi şi colegi cu astm care au boală celiacă. Ceea ce include un pediatru care de asemeni suferă de bronşiolită obliterantă cu pneumonie organizată, cunoscută de asemeni ca BOOP, şi un specialist în asistenţă pulmonară de urgenţă, cu intoleranţă la gluten. Amândoi mi-au comunicat că sunt convinşi de o legătură între boala celiacă sau gluten şi bolile pulmonare.

Boala celiacă şi glutenul au fost corelate cu alte boli cronice pulmonare, cum ar fi sarcoidoza şi bronhoalveolita limfocitică. Ron Hoggan,Ed.D, co-autor al „Cereal Killers-Celiac Disease and Gluten-Free A to Z„, în care am câteva capitole, scrie despre acest subiect şi experienţa sa personală cu boala de plămâni ca celiac.

În ce priveşte posibilele cauze ale acestei legături, Dr. Ludvigsson a postulat ca dincolo de obişnuitele cauze genetice şi imune, mai pot fi nivelurile scăzute de vitamina D care ar putea juca un rol. Deficienţa de vitamina D este întâlnită în ambele condiţii. Consumul de vitamină D a fost susţinut de către unii datorită efectelor anti-inflamatoare, dar nu pot fi sau nu au fost făcute recomandări specifice pentru suplimentarea cu vitamina D când nivelurile sunt normale.

Acest studiu confirmă că BC şi intoleranţa la gluten pot fi corelate cu astmul şi viceversa. Confirmă experienţa multor oameni, mulţi dintre care li s-a spus de către medici bine intenţionaţi că nu există o legătură între astm şi BC sau gluten. Dacă ai astm, fă-ţi testele pentru boală celiacă. Dacă eşti celiac şi ai simptome respiratorii mergi la evaluare. Dacă cel care îţi oferă servicii medicale ignoră orice legătură, arată-i acest blog, articolul original, autorul principal J. Ludvigsson, în Jurnalul de Alergie şi Imunologie 2011.

Vezi alte articole scrise de mine pe tema corelaţiilor BC şi intoleranţei la gluten şi boli autoimune şi condiţii digestive sau intră pe saitul meu http://www.thefooddoc.com pentru mai multe informaţii.

Food Doc este Dr. Scot M. Lewey, DO, FACG, FASGE, FACP, FACOI, FAAP, FACOP. Dr. Lewey este medic gastroenterolog certificat (specialist în boli digestive) cu merite remarcabile în câteva asociaţii profesionale recunoscute, inclusiv de a fi ales ca Partener al Colegiului American de Gastroenterologie (FACG) şi Partener al Societăţii Americane de Endoscopie (FASGE). Dr. Lewey deţine titlul academic de Profesor Asistent Clinic de Medicină în Colorado, Colegiul de Medicină Osteopatică al Universităţii Rocky Vista în Colorado. A fost ales ales de Consiliul de Cercetare al Consumatorilor ca unul din gastroenterologii de elită în America în 2010. A contribuit la câteva capitole ale cărţii „Celiac Disease and Gluten Free-From A to Z”
astm, gluten, boală celiacă, risc

SURSA: Celiac Disease and Asthma Increased Risk Confirmed

Mesajul tău...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.