suplimente, shop, magazin, GetFit

N-acetilcisteină (NAC) pentru tricotilomanie, scărpinat pielea şi ros unghiile

ciroză, ficat, hepatică, fibroză
Jon E. Grant, MD, JD, MPH
Universitatea din Minnesota, Departmentul de Psihiatrie, Membru al Comitetului Consultativ Știinţific TLC
Cuvânt înainte – stafful TLC, Preluat din InTouch, Numărul #55, 2009

Cuvânt înainte

Recent, TLC a raportat prin email despre lansarea studiului Dr. Jon Grant, publicat în ediţia din iulie a Archives of General Psychiatry, asupra eficienţei n-acetilcisteinei (NAC) ca tratament farmacologic pentru tricotilomanie, scărpinat pielea şi ros unghiile. În raportul lui, Dr. Grant a scris că 56% din subiecţi au experimentat o reducere semnificativă a simptomelor acestor comportamente.

Aceste descoperiri sunt captivante dintr-o serie de motive. Acum există un alt agent disponibil pentru tratamentul tricotilomaniei, scărpinatul pielii şi roaderii unghiilor. Studiile farmacologice pentru tricotilomanie şi tulburările asociate sunt rare, iar rezultatele acestui studiu sunt atât de promiţătoare, încât cel mai probabil vor conduce către cercetări suplimentare în domeniu. La modul ideal vor fi finanţate studii mai vaste şi mai complexe, ce testează grupuri mai mari de pacienţi, pentru o perioadă mai lungă de timp. (Notă: în ediţia #54 InTouch, TLC a anunţat finanţarea unei evaluări dublu-orb, dirijată placebo a n-acetilcisteinei (NAC) pentru tricotilomanie la copii, printr-un Grant de Cercetare susţinut prin donaţii).

Această cercetare este de asemeni remarcabilă, fiindcă este unul din primele studii asupra tulburărilor compulsive care cercetează rolul glutamatului (un compus neurochimic care declansează excitaţia), decât serotonina, un compus neurochimic prezent in mod natural cel mai frecvent asociat comportamentelor compulsive.

Ce este N‐acetilcisteina?

N-acetilcisteina este un aminoacid care poate fi găsit în magazinele de suplimente şi alimente sănătoase. Acest supliment influenţează nivelurile de glutamat într-o zonă specifică a creierului, făcând mai uşoară pentru pacienţi scăderea comportamentului nedorit. Din acest motiv Dr. Grant crede ca modulatorii glutamatului cum este şi N-acetilcisteina, pot fi aplicabili şi altor tulburări, dependenţe şi tulburări compulsive.

NAC, n-acetil-cisteina

Va avea efect pentru mine?

Studiul a relevat că NAC a redus semnificativ simptomele tricotilomaniei, comparativ cu grupul placebo. 56% din subiecţi au raportat o stare „in mare sau foarte mare măsură îmbunătaţită” folosind NAC comparat cu 16% pe placebo (pilule cu zahăr sau substanţă inertă). Îmbunătăţiri semnificative au fost iniţial observate după 9 săptămâni de tratament.

Acest studiu, din câte cunoaştem primul care examinează eficacitatea unui agent glutamatergic în tratamentul tricotilomaniei, a constatat că N-acectilcisteina a demonstrat reduceri semnificative statistic în simptomele tricotilomaniei,” scria Dr. Grant. Este important de observat că 44% din participanţii acestui studiu au eşuat în obţinerea unui răspuns la acest aminoacid, iar acesta era un studiu relativ redus.

După cum observau cercetătorii, „Terapia Cognitiv Comportamentală s-a dovedit benefică pentru tricotilomanie şi ar trebui luată în considerare împreuna cu farmacoterapiile.

În timp ce N-acetilcisteina a fost bine tolerată de către participanţii la acest studiu, este întotdeauna importantă discuţia asupra administrării suplimentelor alimentare cu medicul dumneavoastră.

Ce se preconizează?

Dr. Grant şi echipa lui speră că studiul îi va conduce către cercetări adiţionale asupra eficienţei N-acetilcisteinei la dozaje mai ridicate, studii ale utilizarii ei în tratamentul pe termen lung al tricotilomaniei, şi eficienţa ei în tratamentul pacienţilor cu diverse manifestări ale bolii. „În măsura în care apar tratamente eficiente, devine din ce în ce mai important ca medicii şi furnizorii de servicii pentru sănătatea mintală să ofere investigaţii pentru tricotilomanie pentru asigurarea tratamentului oportun,” scriau în raportul lor.

Citiţi mai mult de la Dr. Grant:

De ce este semnificativ acest studiu?

Deşi terapia comportamentală a prezentat avantaje pentru tricotilomanie, utilizarea medicamentelor a fost în general dezamăgitoare. Un posibil motiv este că toate medicamentele studiate anterior (clomipramină [Anafranil], fluoxetină [Prozac]), acţionează în mare parte afectând compusul neurochimic serotonină. Constatările din acest studiu sugerează ca folosind medicaţie care vizează compusul neurochimic glutamat, s-ar putea dovedi mai benefice în controlarea simptomelor tricotilomaniei.

Există limitări ale studiului?

Deşi a fost cel mai amplu studiu randomizat, evaluări clinice controlate derulate pentru tricotilomanie, cu 50 de oameni, este încă un număr de oameni neverosimil de redus. De asemeni, oamenii se trag de păr din motive diverse şi multiple, şi ar putea fi diferite aspecte biologice corelate cu manifestarea lor. NAC a ajutat pentru aproape jumătate din oameni şi deci cu greu este o pilulă magică. Studiul nu combină NAC cu terapia comportamentală şi este foarte recomandat ca oricine foloseşte îşi administrează NAC, să facă de asemeni uz de terapia comportamentală. Suplimentar, studiul a avut o durată de doar 12 săptămâni, deci nu este clar cât timp trebuie oamenii să ia NAC dacă este de ajutor.

Exista efecte secundare sau alte probleme cu NAC?

Subiecţii din studiul nostru nu au avut probleme cu NAC. Am utilizat suplimentele sub formă de capsule. Există varianta lichidă de la farmacii, dar provoacă efecte secundare semnificative şi nu ar trebui folosită în acest scop. Efectele secundare menţionate de literatură includ: greaţă, indigestie, dureri de cap şi dureri abdominale. Alte aspecte legate de NAC includeau pe cele că nu ar trebui folosite la cei cu astm, fiindcă le-ar putea înrăutăţi acea condiţie (cea ce este interesant, dat fiind că de fapt ajută oamenii cu bronşită). De asemeni, datorită modului în care NAC acţionează în organism, mulţi oameni recomandă suplimentarea cu zinc, cupru şi alte microelemente, şi de asemeni administrarea de vitamina C în doze de 2-3 ori mai ridicate decât cea tipică. Aceste recomandări sunt bazate pe oameni care au administrat NAC pe o „perioadă extinsă”, iar din cauză ca literatura ştiinţifică este nu este neclară cu privire la ce înseamnă de fapt acest lucru, este probabil cel mai recomandată administrarea NAC împreună cu un supliment multivitaminic plus vitamina C.

Oamenii ar trebui atenţionaţi, fiindca deşi NAC este un aminoacid şi în acest fel pare sigur, lumea ar trebui întotdeauna să întrebe doctorii lor înainte să înceapă suplimentarea. În plus, doar pentru că ceva ţi-ar putea fi util în doze mici, nu înseamnă că mai mult este mai bun sau sigur.

Rezultatele s-ar putea pune în aplicare şi pentru scărpinatul pielii şi ros unghiile?

După părerea mea, se poate. Am publicat o serie redusă de cazuri descriind benefiiciile NAC la cei care îşi scarpină pielea şi îşi rod unghiile. Acestea fiind spuse, încă nu am dirijat un studiu controlat al acestor comportamente folosind NAC.

Care este doza optimă de NAC şi în ce moment al zilei ar trebui oamenii sa o administreze?

Răspunsul este încă neclar. Pentru studiul nostru, am examinat dozele între 1200 mg şi 2400 mg/ zi. Cred ca unii oameni ar putea beneficia de doze mai mari, până la 3600 mg/zi, dar acest lucru nu a fost încă studiat într-o manieră controlată. De-a lungul timpului am învăţat să începem cu 1200 mg în loc de 600, fiindcă dozele mai scăzute ajută foarte puţini oameni.

În ce priveşte momentul administrării, sfătuiesc oamenii să împartă doza şi să administreze de două ori pe zi, probabil mai aproape de momentele când se vor trage de păr sau îşi vor scărpina pielea. De exemplu, administrez 1200 mg  ca doze divizate de două ori pe zi. Uneori dozarea mea depinde de momentul smulgerii părului. NAC poate rămâne în sânge doar pentru 8-10 ore aproximativ. De aceea dacă şi-l smulg toată ziua, administrez 600 mg dimineaţa şi 600 mg pe la cină. Pentru unii oameni iese din sistem în 3-5 ore.

De unde se poate procura NAC?

Pentru studiul nostru, am cumpărat produsul online de la o companie numită Swanson’s din Fargo, Dakota de Nord. Nu girez acea companie şi nu ne-au oferit niciun discount sau finanţare pentru cercetarea noastra. În orice caz, au putut să ne asigure documentaţie asupra calităţii produsului lor. Din perspectiva mea, aceasta este o problemă când faci cercetare în acest domeniu. Care sunt companiile de renume şi care nu sunt? Nu cunosc îndeajuns despre producătorii de produse nutraceutice pentru a recomanda anumite companii. V-aş sugera să vă adresaţi medicilor voştri sau alţi clinicieni despre produsele sau furnizorii în zona voastră sau online.

Este NAC util şi sigur pentru copii?

Studiul pe care l-am dirijat a fost făcut doar pe adulţi cu tricotilomanie. Ştiu mulţi oameni care vor să-şi poată ajuta copiii care suferă de tricotilomanie. Un studiu care face referire la această întrebare este ła ora actuală dirijat la Universitatea Yale şi este sponsorizat de un grant de cercetare de la TLC. Un răspuns definitiv este încă în aşteptare.

Am utilizat NAC pentru nişte adolescenţi cu tricotilomanie sau scărpinarea pielii (care nu au răspuns la terapia comportamentală), şi au folosit în cele din urmă aceleaşi doze studiate în evaluarea controlată (1200‐2400mg). Pare a fi sigur la aceşti oameni tineri.

Ar trebui folosit la copii mici?

Întotdeauna aş recomanda mai întâi încercarea terapiei comportamentale, iar dacă aceasta nu are succes, sau are doar parţial, atunci m-aş adresa pediatrului înainte de a începe NAC. Unele studii de cercetare pe copii s-au bazat pentru alegerea dozei pe greutatea corporală – adesea încercând să atinga un obiectiv de 60 mg/kg/zi. Desigur, ar trebui început la o doză mai joasă, să spunem 300 mg sau 600 mg pe zi. Cred ca discutarea acestui lucru cu pediatrul vostru ar putea fi de un posibil ajutor.

Remarci finale

Interesul pe care acest studiu l-a generat, mi-a comunicat că prea mulţi oameni se luptă cu această problemă şi au observat prea puţine ameliorări din tratamentele disponibile. Deşi acest studiu oferă speranţă pentru tratamente mai bune, nu uitaţi că jumătate dintre oameni nu au reacţionat. Mesajul încurajator din acest studiu, este că probabil învăţăm mai mult despre ce se întâmplă în creierele oamenilor care îşi smulg părul, şi că vom putea şi vom avea tratamente chiar mai bune pe parcurs.

Jon Grant, MD, JD, MPH, este Profesor Asociat de Psihiatrie la Universitatea din Minnesota şi este unul din directorii clinicii pentru Tulburările de Control a Impulsurilor la Centrul Medical al Universităţii din Minnesota în Minneapolis, MN. Dr. Grant a scris peste 100 de studii evaluate de specialişti şi capitole de carte asupra fenomenologiei şi managementului farmacologic al tulburărilor de control a impulsurilor,  îndeosebi mania patologică a jocurilor de noroc, cleptomanie şi mania îngrijirii exagerate. Este autorul Stop Me Because I Can’t Stop Myself, o carte despre tulburările de control a impulsurilor publicată de către McGraw‐Hill (2002) (în colaborare cu Dr. Suck Won Kim), şi co-editor (împreună cu Marc Potentza) a două cărţi publicate de către Asociaţia Psihiatrică Americană: Pathological Gambling: A Clinical Guide to Treatment (2004) şi A Textbook of Men’s Mental Health (in press). Cercetarea Dr. Grant este finanţată de către Institutul Naţional de Sănătate Mentală.
onicofagie, tricotilomanie, imi smulg parul, imi rod unghiile, roaderea unghiilor

SURSAN‐acetylcysteine for Trichotillomania, Skin Picking, and Nail Biting

Mesajul tău...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.