suplimente, shop, magazin, GetFit

Tulburare Obsesiv Compulsivă ca manifestare prematură a deficienţei de B12

Maryam Valizadeh şi Nasim Valizadeh

Rezumat

B12 acţionează drept cofactor în sinteza neurotransmiţatorilor precum serotonina şi dopamina, deficienţa B12 afectând astfel dispoziţia, emoţiile şi somnul, putând astfel conduce către tulburări psihiatrice. Manifestările psihiatrice ale deficienţei de B12 sunt variate. Rareori preced anemia. Dorim să prezentăm un caz al deficienţei de B12, care s-a manifestat prin tulburare obsesiv compulsivă.

INTRODUCERE

Deficienţa de B12 include manifestări hematologice şi neuropsihiatrice. Manifestările neuropsihiatrice incluse sunt: neuropatie periferică, mieloneuropatie, ataxie cerebeloasă, atrofie optică, tulburări de dispoziţie, psihoză, modificări de personalitate, pierderea memoriei, depresia, demenţa, confuzia şi mai rar statusul maniacal şi schizofreniform şi Tulburarea Obsesiv Compulsivă (TOC).1-8 Manifestările psihiatrice ale deficienţei  de B12 rareori preced anemia.6-8 Prezentăm un caz al deficienţei de B12 în care TOC precede anemia.b12

PREZENTARE DE CAZ

O femeie în vârstă de 29 de ani s-a prezentat cu anxietate şi istoric de TOC, începând cu 11 ani în urmă. Avea un istoric de menoragie. Istoricul medicamentos era pozitiv pentru consumul neregulat de sulfat feric, Inderal şi Fluoxetină. Anamneza a relevat anxietate, tulburări de dispoziţie şi TOC. La examinarea fizică avea doar paloare. Examinarea neurologică era normală. Analizele de sânge generale, incluzând pe cele ale funcţiei tiroidei, funcţiei hepatice, funcţiei renale, hemograma completă, nivelul hemoglobinei şi profilul fierului au fost derulate cu 5 luni în urmă şi toate erau în interval normal [Tabelul 1], dar investigaţiile ulterioare la vizita recentă au evidenţiat anemie moderată (Hgb=11.8g/dl, MCV=89 fl), şi nivel pronunţat diminuat de cobolamină serică mai puţin de 30 pg/ml şi de asemeni deficienţă de fier cu nivel semnificativ scăzut de feritină către 1.28 ng/ml [Tabelul 2].

analize, obsesiv, compulsiva, toc, tulburare
 Tabelul 1
 Rezultatele de laborator ale primei vizite
.
…………..
…………
laborator, B12, OCD, compulsivă, vitamina
.
 Tabelul 2
 Rezultatele de laborator ale ultimei vizite

.

Asocierea dintre deficienţa de vitamina B12 şi deficienţa de fier în acest caz a fost explicaţia noastră pentru anemia normocitică. A fost pus diagnosticul deficienţei de B12 cu manifestare TOC şi deficienţă simultană de fier, şi a fost începută terapia de substituţie cu B12 parenteral şi fier oral.

REZULTAT

Pentru această femeie de 29 de ani, TOC a fost manifestarea prematură a deficienţei de B12.

DISCUŢIE

Deşi a fost rareori raportată, tulburările psihiatrice şi de dispoziţie pot precede anemia şi pot fi prima manifestare a deficienţei de B12.6-8 Recomandăm verificarea nivelului seric de vitamină B12 şi folat în oricare caz cu tulburări psihiatrice precum TOC, chiar în absenţa anemiei şi altor manifestări hematologice ale deficienţei de B12 şi/sau folat. Terapia de substituţie cu B12 poate rezolva simptomele tulburărilor psihiatrice la pacienţii cu deficienţa de B12. Trecerea în revistă a literaturii arată că pacienţii cu TOC au o dereglare în sistemul serotoninergic, iar eficienţa inhibitorilor de reabsorţie a serotoninei (ISRS) în tratamentul TOC, a fost deja demonstrată.9-12 Neurotransmiţătorii (dopamina, serotonina şi melatonina) sunt necesari pentru o dispoziţie echilibrată normală, emoţii şi de asemeni somn. Acidul folic şi vitamina B12 actionează drept cofactori în sinteza neurotransmiţătorilor serotonină şi norepinefrină.13 Deficienţa de B12 afectează nivelul neurotransmiţătorilor şi conduce către tulburări de dispoziţie.14

Cu toate că este rară, manifestările psihiatrice ale deficienţei de B12 pot precede anemia după cum am văzut în acest caz.

OCD, TOC, deficit, vitamine, vitamina B12

REFERINŢE: vezi sursa

SURSA: Obsessive Compulsive Disorder as Early Manifestation of B12 Deficiency

ARTICOLE RECOMANDATE

Mesajul tău...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.