suplimente, shop, magazin, GetFit

Seropozitivitatea toxoplasmei şi depresia: o prezentare de caz

AUTORI:

Nilamadhab Kar1 şi Baikunthanath Misra2

Afilierea autorilor
1 Wolverhampton Primary Care Trust, Corner House Resource Center, 300 Dunstall Road, Wolverhampton, WV6 0NZ, United Kingdom
2 SCB Medical College, Cuttack, Orissa; India

Rezumat

Context

Asocierea dintre toxoplasmoză şi tulburările psihiatrice, a fost raportată în câteva prezentări anecdotice.

Prezentare de caz

Este prezentat un caz de depresie cu toxoplasma seropozitivă. Un pacient cu depresie a prezentat răspuns slab la antidepresive, motiv pentru care a fost investigat şi a fost găsit pozitiv la testul serologic pentru toxoplasma. Răspunsul la tratamentul cu antidepresive, s-a îmbunătăţit doar după tratamentul corespunzător pentru toxoplasma.

Concluzii

Cazul sugerează o posibilă asociere între toxoplasmoză şi depresie.

Context

Doar câteva prezentări de caz au asociat toxoplasmoza cu tulburările psihiatrice. Există raportări ale îmbunătăţirii simptomelor psihiatrice însoţite de resorbţia leziunilor retinocoroidale cauzate de toxoplasmoză [1]. Într-un studiu important s-a constatat că reactivitatea la testul intradermal cu toxoplasmină, era cea mai ridicată la pacienţii maniaco-depresivi, în special la cei depresivi, iar procentajul acelor pacienţi creştea cu gradul de afectare mentală [2]. Simptomele chorioretinitei cauzate de toxoplasma, ar putea fi confundate cu simptomele de vedere neclară, un efect secundar al unor psihotrope ca imipramin şi trifluoperazin [3]. A fost sugerată posibilitatea unei asocieri între infecţia cu toxoplasma şi apariţia schizofreniei [4], şi tulburarea obsesiv compulsivă [5]. S-a constatat că indivizii cu schizofrenie la primul episod, aveau niveluri semnificativ crescute de anticorpi clasa IgG, IgM şi IgA la proteinele toxoplasma, comparativ cu subiecţii martor [6]. Prezentăm cazul unui pacient a cărui sindrom depresiv, ar putea fi asociat cu toxoplasmoza.

Prezentare de caz

Un bărbat în vârstă de 32 de ani, s-a prezentat cu tristeţe, anhedonie, idei suicidare, insomnie, pierderea apetitului, disconfort somatic multiplu. Timp de 7 luni a fost diagnosticat cu episod depresiv şi era sub tratament cu antidepresive, fără beneficii semnificative. Disconfortul său somatic era caracterizat de vertigo poziţional, tinnitus, slăbiciune, senzaţia de legănare şi mişcare a capului în sus şi în jos. Pentru aceste simptome a parcurs examinările detaliate clinice de rutină în secţiile de oftalmologie, otorinolaringologie, endocrinologie şi neurochirurgie. Investigaţii specifice precum scanarea TC a creierului, potenţialul auditiv evocat al trunchiului cerebral, nu au evidenţiat nicio anomalie. Statusul HIV era negativ. În orice caz, a fost depistat pozitiv la testul serologic pentru toxoplasma. A fost tratat cu pirimetamină şi sulfadiazină. I-a fost de asemeni prescrise carbamazepină 600mg, clonazepam 4mg, şi sertralină 100mg pe zi. Venea pentru monitorizare periodică, iar după 6 luni s-a observat că era complet recuperat, şi fără vreo urmă a infecţiei cu toxoplasma.

Concluzie

Pacientul a răspuns la terapia cu antidepresive după ce a fost tratat pentru toxoplasmoză. Acest caz aduce în prim plan seropozitivitatea toxoplasma şi lipsa unui răspuns la tratamentul antidepresiv, sugerând o posibilă asociere între toxoplasmoză şi depresie. Deşi au fost indicii importante că toxoplasmoza poate fi asociată cu tulburări psihiatrice diverse, suntem de acord pentru o asociere mai limpede, sunt necesare dovezi mai exacte şi riguroase decât cele prezentate în această comunicare.

Conflict de interese

Nu a fost declarat.

Contribuţia autorilor

BN a conceptualizat, tratat şi urmărit pacientul. NK a conceptualizat, a trecut în revistă literatura şi a scris prezentarea cazului. Amândoi autorii au citit şi aprobat documentul final.

Confirmare

Consimţământul scris a fost obţinut de la pacient şi ruda sa pentru publicarea descrierii pacientului. Fundaţia pentru Cercetarea şi Dezvoltarea Calităţii Vieţii, a sprijinit parţial acest studiu.

depresie; seropozitivitate; sindrom depresiv;

SURSA: Toxoplasma seropositivity and depression: a case report

Mesajul tău...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.