Protocol terapeutic pentru alcoolism
ARTICOLE RECOMANDATE
Medicina Ortomoleculară, Serviciul de Știri, 1 Iulie, 2005
Un mesaj primit de la Abram Hoffer, M.D., Ph.D.:
„Încă de când l-am întâlnit pe Bill W, cofondatorul Alcoolicilor Anonimi şi am devenit prieteni apropiaţi, am fost personal interesat de tratamentul cazurilor de alcoolism. Bill susţinea existenţa a trei componente ale tratamentului pentru alcoolism: cea spirituală, mentală şi medicală. AA au asigurat un cămin spiritual pentru mulţi dintre alcoolicii care nu puteau găsi în altă parte, şi i-au ajutat să continue abstinenţa. Dar pentru mulţi membri AA nu a fost suficient doar atât; nu au găsit toţi acea moderaţie confortabilă. Bill a recunoscut că celelalte două componente erau importante. Când a auzit despre cum utilizăm niacina în tratamentul pentru alcoolism, a devenit foarte entuziast apropo de acest lucru, fiindcă niacina oferea acestor nefericiţi pacienţi uşurare pentru depresia cronică şi alte tulburări de dispoziţie.
Niacina este cea mai importantă monoterapie pentru alcoolism, şi una dintre cele mai de încredere. Și este sigură, mult mai sigură decât oricare din medicamentele psihiatrice. Niacina nu este la fel de eficientă când alcoolicii încă mai beau, dar în câteva cazuri a scăzut consumul de alcool până la stadiul abstinenţei. Această concluzie este fundamentată pe munca depusă de mine şi colegii mei încă din 1953.
Am cunoscut mulţi alcoolici care nu vroiau să renunţe la băutură, dar au fost de acord să administreze niacină. Peste ani au reuşit treptat să-şi reducă consumul, până când au ajuns să-l controleze. La o scală foarte redusă, unii alcoolici pot deveni chiar consumatori sociali. Dar nu am întâlnit mulţi care să poată. Dar dacă încep foarte devreme programul, mulţi ar putea obţine normalitatea. Presupun că centrele de tratament care vor folosi aceste idei, vor fi cândva disponibile, şi vor avea mai mult succes decât tratamentele standardizate actuale. Prea des acestea înseamnă abandonarea lor într-un spital ca să renunţe pur şi simplu cu dureri intense şi suferinţă. Când sunt externaţi, cei mai mulţi se reîntorc chiar la consumul de alcool, cel mai periculos şi larg folosit drog public disponibil fără o prescripţie.”
Tratamentul ortomolecular este tratamentul de elecţie. Următorul protocol pentru alcoolism, evidenţiază importanţa factorilor care s-au dovedit că au succes în tratamentul acestei condiţii. Tratamentul este cel mai bine însoţit de consiliere alimentară şi nutrienţi adiţionali.”
Regretatul Dr. Roger Williams, profesor de chimie la Universitatea din Texas şi fost preşedinte al Societăţii Americane de Chimie, a scris mult de asemeni despre alcoolism.[1] Dr. Williams a recomandat doze mărite de vitamine şi un aminoacid numit L-glutamină.
De ce ar avea un alcoolic nevoie ca să facă mai uşoară renunţarea la băutură şi să readucă propriul organism la funcţionare normală? Să asigure organismului următorii nutrienţi:
- Vitamina C până la saturaţie (un total de 10-20 g pe zi sau mai mult). Dozele ridicate de vitamina C neutralizează chimic compuşii toxici secundari din metabolismul alcoolului. De asemeni cresc abilitatea ficatului de a inversa steatoza hepatică atât de comună în alcoolism. Pentru a titra până la saturaţie, trebuie administrată 1000 mg vitamina C din oră în oră. Când este atinsă saturaţia, va fi un singur episod de diaree; apoi reduceţi doza până la 1000 mg la fiecare 4 ore.
- L-Glutamină (2000 sau 3000 mg). L-Glutamina este un aminoacid care scade apetitul fiziologic pentru alcool. Este una din cele două surse de energie care ard glicogenul pentru a asigura combustibil creierului şi stimulează multe funcţii neurologice. L-glutamina este natural produsă în ficat şi rinichi. Alcoolul dăunează rinichilor şi ficatului, deci suplimentarea este vitală (reducând totodată atracţia pentru zahăr şi alcool).
- Lecitina (2-4 linguri zilnic). Asigura inositol şi colină, apropo de complexul B. Lecitina ajută de asemeni la mobilizarea grăsimilor hepatice.
- Cromul (cel puţin 200 mcg, probabil până la 400 mcg /zi). Cromul reduce vizibil disfuncţia metabolică a carbohidraţilor, şi ajută foarte mult la stabilizarea glicemiei. Mulţi dintre alcoolici, dacă nu cei mai mulţi, sunt hipoglicemici.
- De asemeni un complex multivitaminic şi multimineral cu potenţă ridicată, incluzând magneziu (400 mg) şi antioxidanţii betacaroten şi delta-tocotrienol, sau daca temperatura este peste 23°C, gama-tocoferol.
Pe scurt, organismul unui alcoolic necesită nutrienţi specifici în cantităţi adecvate, pentru a reveni la funcţionarea metabolică normală. Nutrienţii de mai înainte sunt siguri, eficienţi, ieftini, şi disponibili în depozite sau plafare fără prescripţie.
Nu există decese din cauza vitaminelor. Medicamentele farmaceutice prescrise corespunzător şi administrate în consecinţă, ucid peste 100.000 de americani anual. Erorile medicale chiar şi mai mult.
Cele mai multe boli sunt fundamental cauzate de malnutriţie. Ceea ce nu include bolile cronice, dar de asemeni maladiile virale şi bacteriene acute, care sunt mult agravate de nutriţia insuficientă.
Suplimentele nu sunt problema, cât soluţia. Malnutriţia este problema.
Referinţe
[1] Williams, RJ, Roach, MK, „Impaired and inadequate glucose metabolism in the brain as an underlying cause of alcoholism–an hypothesis.”, Proc Natl Acad Sci U S A. 1966 August; 56(2): 566-571. http://www.pubmedcentral.gov/articlerender.fcgi?artid=224410
alcoolism; lecitină; niacină; nutrienţi; suplimentare
To subscribe at no charge: http://www.orthomolecular.org/subscribe.html