suplimente, shop, magazin, GetFit

Alopecie difuză la un copil din cauza deficitului de zinc alimentar

Eyad Alhaj MD, Nehad Alhaj MD, Nezam E. Alhaj MD
publicat online: 2 IUL 2007

Rezumat

O fată în vârstă de 4 ani a fost evaluată pentru pierderea părului pe durata a câteva săptămâni. Istoricul maladiei actuale, istoricul medical, şi o perspectivă generală asupra sistemelor organismului a fost obţinută de la părinţi, care au descris pierderea difuz-progresivă a părului, cu uscăciune şi friabilitate fără schimbarea obiceiurilor alimentare ale copilului sau orice alte simptome ieşite din comun. Nu au fost observate febră, diaree, vomă, durere abdominală, tuse cronică, dispnee, schimbarea apetitului, modificarea conduitei intestinului sau simptome urinare. La chestionarea ulterioară, istoricul ei alimentar a relevat că întotdeauna a favorizat în dieta ei laptele de vacă. Pacientul a fost sănătos fără un istoric medical semnificativ, istoric chirurgical, istoric psihiatric, sau de internare. Nu era sub tratament. Sarcina mamei ei şi istoricul naşterii copilului nu conţineau evenimente remarcabile. Copilul era la zi cu vaccinurile. Examinarea ei fizică a evidenţiat un copil cu înfăţişare sănătoasă, situat la 50% pe graficul de înalţime, şi 70% pe cel de creştere în greutate. Era afebrilă cu un ritm respirator de 24 de respiraţii pe minut, pulsul de 110 bătăi pe minut, iar puls-oximetrul indica 99% cu aerul camerei. Examinarea pielii a evidenţiat alopecie difuză interstiţială neuniformă, cu păr foarte uscat şi fără cicatrici, scalp cu aparenţă normală. Testul tragerii de păr a fost normal, cu 4 fire de păr smulse. Rezultatele examinării ochilor (incluzând acuitatea vizuală) şi a plămânilor erau normale, şi nu au fost identificate anomalii la examenele cardiologice, abdominale, musculoscheletice şi neurologice. Analizele de laborator au relevat niveluri de electroliţi, uree serică, creatinină, şi glucoză serică normale. Hemograma completă era normală, nivelul concentraţiei de feritină era 110 ng/ml (referinţa 40–200 ng/mL), nivelul de fier era 75 µg/dL(referinţa, 35–175 µg/dL), capacitatea totală de legare a fierului era 310 µg/dL (referinţa, 245–400 µg/dL). Nivelul enzimelor hepatice, bilirubina totală, proteinele serice şi albumina erau normale, precum şi rezultatele sumarului de urină. Rezultatele funcţiei tiroidei erau normale, iar nivelurile de vitamină A şi D erau de asemeni normale. Niveluri scăzute de zinc seric au fost măsurate în mod repetat cu valori de 48 şi 61 µg/dL (referinţa, 66–144 µg/dL) la 2 laboratoare diferite. A început suplimentarea cu zinc (50 mg zilnic) timp de 6 luni, iar dieta a fost modificată. Pierderea părului s-a oprit în 3 săptămâni. Evaluarea după 4 luni nu a arătat semne de alopecie, cu aspect normal al părului.

zinc tablete

Deficitul de zinc a fost asociat cu multiple semne şi simptome. Alopecia ca unică prezentare a fost rareori raportată,1 în special cu aport alimentar inadecvat.2 Aici, prezentăm un caz al deficitului de zinc care s-a manifestat doar cu alopecie diseminată la un copil, din cauza aportului scăzut de zinc.

Această prezentare subliniază două aspecte. Primul, deficitul de zinc din cauza aportului scăzut poate fi trecut cu vederea în ţările în curs de dezvoltare şi dezvoltate,3 dat fiind că este cel mai frecvent asociat cu boli precum acrodermatită enteropatică, boala celiacă, boala inflamatorie a intestinului, fibroza chistică, malignitatea, boala renală, şi boala hepatică.4 În al doilea rând, deficitul de zinc ar trebui luat în calcul când este evaluată alopecia, chiar şi în absenţa altor simptome şi semne care însoţesc de obicei deficitul de zinc.

Concluzionăm că alopecia a fost cauzată de aportul alimentar inadecvat de zinc, pe baza răspunsului satisfăcător la suplimentarea cu zinc, şi absenţa altor etiologii pentru căderea părului. Au fost stabilite consilierea nutriţională şi monitorizarea, cu intervenţia alimentară punând accentul pe importanţa consumului de produse din toate grupele alimentare, inclusiv cele bogate în zinc. Pacientul va avea de asemeni teste de urmărire pentru a monitoriza nivelurile de zinc. Acest caz subliniază importanţa investigaţiilor aprofundate de laborator, consultaţiei nutriţionale, şi monitorizarea cazurilor similare. Concluzionăm că deficitul de zinc din cauza aportului alimentar necorespunzător, poate conduce către alopecie difuză.

zinc, alopecie difuză, păr

SURSA: Diffuse Alopecia in a Child Due to Dietary Zinc Deficiency

ARTICOLE RECOMANDATE

Mesajul tău...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.