Administrarea de inositol unui pacient cu tulburare bipolară şi psoriazis: o prezentare de caz
ARTICOLE RECOMANDATE
- Tratamentul cu inositol al tulburării obsesiv-compulsive
- Dieta ketogenică ar putea avea proprietăţi stabilizatoare de dispoziţie
- Evaluare dublu-orb, placebo dirijată, încrucişată, a tratamentului cu inositol pentru tulburarea de panică
- Managementul psoriazisului cu extract de Aloe vera într-o cremă hidrofilică: un studiu placebo controlat, dublu-orb
AUTORI:
Konstantinos Kontoangelos1*, Nikolaos Vaidakis1, Ioannis Zervas1, Olga Thomadaki1, Smaragda Christaki1, Nikolaos G Stavrianeas2 şi George N Papadimitriou1 1Şcoala Medicală a Universităţii din Atena,Primul Department de Psihiatrie, Spitalul Eginition, 74 Vas Sofias Avenue, 11528, Athena, Grecia 2 Şcoala Medicală a Universităţii din Atena, Al doilea Department de Dermatologie, Spitalul General Attikon, Rimini 1, 12462, Chaidari, Athena, GreciaRezumat
Context
Această raportare de caz, confirmă eficienţa tratamentului cu inositol pentru un pacient cronic cu tulburare bipolară I şi psoriazis în formă severă. Tratamentul său cu litiu era sistat din cauza exacerbării psoriazisului şi a fost administrat inositol. Efectul pozitiv remarcat al inositolului, a fost observat prin stările sale stabile din ultimii 4 ani, absenţa leziunilor psoriatice, cea ce a condus la o calitate îmbunătăţită a vieţii pacientului.
Prezentare de caz
O femeie caucaziană în vârstă de 62 de ani, suferind de tulburare bipolară încă de la vârsta de 32 de ani, prezenta episoade maniacale când nu era sub tratament cu litiu. Tratamentul cu litiu a provocat o exacerbare severă a psoriazisului şi a fost sistat, în timp ce tratamentul anti-psoriatic nu avea efect. În ultimii 4 ani, pacientul a primit doar 3 gr/zi inositol, iar dispoziţia s-a stabilizat în timp ce de asemeni exista o îmbunătăţire remarcabilă a leziunilor psoriatice.
Concluzie
Având în vedere evoluţia bipolarităţii sale când anterior a fost oprit tratamentul cu litiu, considerăm că cei 4 ani de evaluări prin urmărire a acestui pacient, ca o perioadă de timp acceptabilă pentru a concluziona că inositolul a fost un tratament foarte eficient, înlocuind litiul pentru stabilizarea dispoziţiei şi psoriazisului.
Context
Carbonatul de litiu, cel mai comun tratament pe termen lung pentru tulburarea afectivă bipolară, este cunoscut ca ar precipita psoriazisul [1]. Exacerbarea psoriazisului apărută în timpul tratamentului cu litiu, a fost asociată cu niveluri scăzute de inositol în piele [2], iar inositolul a fost utilizat pentru a trata psoriazisul, împreună cu tratamentul cu litiu, cu rezultate benefice [3]. Inositolul ar putea îmbunătăţi simptomele polidipsiei induse de litiu pe calea unui efect central, dar nu are un efect direct asupra poliuriei induse de litiu [4]. Suplimentar scăderii inositolului din piele, litiul reduce de asemeni inositolul din creier prin inhibarea inositol-monofosfatului[5]. Inositolul, un izomer natural existent al glucozei, este un intermediar cheie al ciclului fosfatidil-inositol, un al doilea sistem de mesagerie folosit de câţiva receptori noradrenergici, serotoninergici şi colinergici.[6]. Cu referire la depresia bipolară, inositolul s-a raportat că ar avea un efect antidepresiv când era combinat cu un tratament stabilizator de dispoziţie, cum sunt litiul sau antiepilepticele. Nivelurile scăzute de calciu au fost confirmate ca o calitate a keratinocitelor psoriatice. Calciul scăzut se crede că ar juca un rol în dereglarea proliferării keratinocitelor conducând către psoriazis. Mecanismul inducerii şi exacerbării psoriazisului de către litiu sau propranolol a fost corelat cu efectele lor de scădere a cAMP intracelular din piele [7]. Prezentăm cazul unui pacient bipolar pentru care tratamentul cu litiu a fost întrerupt din cauza unei exacerbări severe a psoriazisului. Prin administrarea inositolului, starea pielii s-a îmbunătăţit semnificativ, în timp ce dispoziţia pacientului a rămas stabilă, în pofida absenţei agenţilor stabilizatori de dispoziţie.
Prezentare de caz
Pacientul este o femeie în vârstă de 62 de ani, caucaziană de etnie greacă, 80 de kg şi 1.67 m înălţime. În istoricul ei medical pacientul are o apendectomie de la vârsta de 25 de ani, o pierdere de sarcină la 13 săptămâni de gestaţie când avea 26 de ani, şi o naştere naturală la vârsta de 29. Este o fumătoare înrăită în ultimii ani consumând 40 de ţigarete zilnic. Nu există probleme cu abuzul de alcool şi substanţe pentru acest pacient. Nu există istoric psihiatric în familia ei de origine sau familia actuală. Mama ei este tratată pentru hipertensiune încă de la vârsta de 65 de ani, în timp ce tatăl ei a murit de infarct la vârsta de 70 de ani. În acest moment pacientul este sub tratament cu Quetiapin 100 mg (1-0-1), Mirtazapin 30 mg (0-0-1), Lorazepam 2.5 mg (1/2-0-1), Inositol 500 mg (2-2-2). Primul ei episod depresiv major s-a manifestat după 20 de ani. La vârsta de 32 de ani a manifestat primul ei episod maniacal şi a fost început tratamentul cu litiu (carbonat de litiu 300 mg t.i.d., 0.85 meq/L nivel seric). A rămas stabilă pe litiu pentru următorii 8 ani. Atunci pacientul a dezvoltat psoriazis, iar tratamentul ei cu litiu a fost întrerupt.
Litiul a fost înlocuit de carmabazepină 400 mg b.i.d. (10 μg/ml), iar psoriazisul s-a diminuat. În orice caz, antiepilepticul a fost întrerupt pacientul experimentând un nou episod maniacal la 18 luni după începerea tratamentului bazat pe carmabazepină, cu multe simptome depresive reziduale consecutive rezoluţiei episodului maniacal. Pacientul a cerut să primească litiu din nou iar tratamentul a fost început cu sulfat de litiu (660 mg b.i.d., blood level, 0.8), pe care l-a primit pentru următorii şaisprezece ani până la vârsta de 58 de ani. În timpul acestei perioade dispoziţia ei a rămas stabilă dar psoriazisul a progresat, acoperind suprafeţe extinse ale pielii, şi anume zona abdominală, femurală anterioară, dorsală şi coapsa. (Figura 1). În ciuda tratamentului cu methotrexat 5 mg săptămânal, acitretin 50 mg q.d. şi ciclosporină 100 mg q.d., în diferite momente pe parcursul a 6 luni, starea ei a continuat să se deterioreze. Pacientul avea plăgi clar delimitate ale genunchilor, umerilor, spatelui, scalpului şi feselor, precum şi câteva pe abdomen. Palmele, tălpile şi unghiile nu au fost afectate. Leziunile constau în eritrem omogen lucios, acoperit cu cruste argintii necoerente. Prin îndepărtarea mecanică a crustelor prin scărpinare, pe suprafaţa eritematoasă apăreau mici picături de sânge (semnul Auspitz). Exantemul era asimptomatic. Litiul a fost întrerupt la sugestia consultantului în dermatologie. Două săptămâni după întreruperea litiului, pacientului i-a fost administrat inositol, într-o doză zilnică de 3 grame, ca unic tratament. Psoriazisul s-a îmbunătăţit semnificativ în următoarea lună (Figura 2). A rămas doar pe inositol pentru ultimii 4 ani, iar dispoziţia ei a fost satisfăcător de stabilă, fără accentuări ulterioare ale condiţiei pielii şi fără alte efecte secundare.
Concluzie
Luând în considerare evoluţia bolii ei bipolare după ce litiul a fost anterior întrerupt, considerăm că cei 4 ani de evaluare prin urmărire a acestui pacient, ca o perioadă acceptabilă pentru a putea concluziona că inositolul a fost un tratament foarte eficient, înlocuind litiul pentru stabilizarea dispoziţiei şi psoriazisului. Dat fiind faptul că litiul este un agent de primă elecţie pentru tratamentul bolii bipolare şi natura aparent benignă a suplimentării cu inositol, ar putea fi o opţiune de tratament utilă pentru pacienţii experimentând debutul înrăutăţirii psoriazisului pe tratamentul cu litiu [7]. Poate fi de asemeni investigat potenţialul inositolului ca unic tratament pentru psoriazis. În cele din urmă efectul stabilizator de dispoziţie al inositolului fără efectele secundare ale litiului ar trebui să încurajeze cercetările ulterioare ale tratamentului cu inositol.
Opinia pacientului
În timpul ultimei noastre întâlniri, pacientul a declarat „Mă simt mai bine, dispoziţia este stabilă, dorm bine şi mă pot bucura de activităţile mele zilnice, şi ma simt fericită fiindcă nu am nevoie să iau multe medicamente pentru psoriazis şi să fac analize lunare de sânge pentru nivelurile de litiu„.
Consimţământ
Consimţământul scris în cunoştinţă de cauză a fost obţinut de la pacient pentru publicarea acestei raportări de caz şi a imaginilor însoţitoare. O copie a consimţământului scris este disponibilă pentru trecere în revistă de la Editorul-Şef al jurnalului.
Conflict de interese
Autorii declară că nu există conflict de interese.
Contribuţiile autorilor
KK a fost doctorul responsabil pentru pacient când a fost spitalizat, şi a întreprins verificarea generală a tratamentului cu inositol, a avut ideea pentru această raportare de caz şi este principalul autor al acestei raportări de caz. NV a fost conducătorul de departament unde pacientul a fost internat şi supervizat.; KK, OT şi SC au fost psihologii clinici/consilieri responsabili pentru psihoterapie şi sprijin pentru pacient pe parcursul spitalizării ei în ultimii patru ani. IZ a contribuit la transcrierea actualei raportări de caz. NS este dermatologul care a tratat pacientul şi a furnizat toate informaţiile despre psoriazisul pacientului. GP preşedintele primului Departament de Psihiatrie, este doctorul personal al pacientului pentru ultimii 15 ani şi a oferit ghidare echipei noastre ca specialist pe tulburări bipolare. Toţi autorii au citit şi aprobat documentul final.
inositol, inozitol, litiu, tulburare bipolară
SURSA: Administration of inositol to a patient with bipolar disorder and psoriasis: a case report