suplimente, shop, magazin, GetFit

Markeri de intoleranţă la gluten şi boală celiacă în tulburarea bipolară

Dickerson, F., Stallings, C., Origoni, A., Vaughan, C., Khushalani, S., Alaedini, A. and Yolken, R.

Rezumat

Obiectiv:

Imunosensibilitatea crescută la gluten-proteinele alimentare a fost semnalată în schizofrenie, dar nu a fost studiată în tulburarea bipolară. În acest studiu analizăm nivelul raspunsului anticorpilor la gliadină, gliadină deamidată, transglutaminază tisulară (tTG), la cei cu tulburare bipolară, şi comparăm aceste rezultate cu cele ale persoanelor care nu au vreun precedent de boală psihică.

Metode:

Probele a 275 de persoane incluzând 102 cu tulburare bipolară şi 173 de control fără o boală psihică. Anticorpii imunoglobulină G (IgG) şi imunoglobulină A (IgA) la gliadină şi tTG şi anticorpi IgG la gliadina deamidată au fost măsuraţi prin imunoevaluare enzimatică. Nivelurile de anticorpi la gliadina deamidată şi tTG ale participanţilor, au fost clasificate pe baza limitelor fixe de pozitivitate predictive pentru boala celiacă. Nivelurile cantitative de anticorpi la gliadină au fost comparate între grupuri, folosind modele de regresie controlată pentru variabile demografice.

Rezultate:

Persoanele cu tulburare bipolară aveau niveluri crescute de anticorpi IgG la gliadină comparativ cu martorii în studii multivariate. De asemeni am găsit dovezi ale creşterii anticorpilor la gliadină deamidată în populaţia cu tulburare bipolară. Nivelurile de anticorpi antigliadină şi tTG tipul IgA, nu au diferit semnificativ între grupuri. De asemeni nu a fost o diferenţă semnificativă între grupuri prin numărul de persoane care au fost încadrate ca având anticorpi la gliadina deamidată sau tTG, predictivi de boală celiacă.

Concluzii:

Persoanele cu tulburare bipolară au niveluri ridicate de anticorpi antigliadină însoţite de o creştere a anticorpilor IgA la gliadină sau anticorpii asociaţi bolii celiace împotriva gliadinei deamidate şi tTG. Aceste rezultate justifică cercetarea ulterioară detaliată a specificităţii moleculare şi a şablonului de reactivitate a răspunsului anticorpilor la antigenii glutenului în tulburarea bipolară.

ARTICOLUL INTEGRAL  Markers of gluten sensitivity and celiac disease in bipolar disorder

markeri intoleranţa la gluten, tulburare bipolară, boala celiacă

ARTICOLE RECOMANDATE

Mesajul tău...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.