suplimente, shop, magazin, GetFit

Activarea imună de către antigenii caseinei alimentare în tulburarea bipolară

Severance EG, Dupont D, Dickerson FB, Stallings CR, Origoni AE, Krivogorsky B, Yang S, Haasnoot W, Yolken RH.

Rezumat

Obiective:

Inflamaţia şi alte procese imune sunt tot mai frecvent corelate cu bolile psihice. Declanşatorii antigenici specifici tulburării bipolare nu sunt încă definiţi. Am testat dacă anticorpii împotriva caseinei bovine erau asociaţi cu tulburarea bipolară şi dacă pacienţii au recunoscut epitopi diferiţi ai proteinei de caseină decât martorii.

Metode:

Nivelurile de imunoglobulină G (IgG) au fost măsurate prin imunotestarea fazei solide pentru 75 de persoane cu tulburare bipolară şi 65 de martori. Recunoaşterea epitopilor a fost evaluată în imunotestări prin neutralizare încrucişată cu anticorpi policlonali de reactivitate definită împotriva caseinei bovine. Reactivitatea specifică grupurilor şi asocierile cu scorurile de severitate ale simptomelor au fost detectate cu modele de regresie stabilite după vârstă, sex şi rasă.

Rezultate:

Persoanele cu tulburare bipolară aveau o creştere semnificativă a anticaseinei IgG (t-test, p ≤ 0.001) comparativ cu martorii. Seropozitivitatea caseinei IgG a conferit un raport de şanse de 3,97 pentru tulburare bipolară [n = 75, 95% intervalul de certitudine (CI): 1.31–12.08, p ≤ 0.015],  5.26 pentru subtipul bipolar I (n = 56, 95% CI: 1.66–16.64, p ≤ 0.005) şi 3.98 pentru tulburarea bipolară cu psihoză (n = 54, 95% CI: 1.32–12.00, p ≤ 0.014). Litiul sau tratamentul antipsihotic nu au afectat semnificativ nivelurile de IgG anti-caseină. Valorile IgG anticaseină erau corelate cu severitatea maniei (R2 = 0.15, 95% CI: 0.05–0.24, p ≤ 0.02), dar nu şi cu a simptomelor depresive. Spre deosebire de martori, serurile persoanelor cu tulburare bipolară nu au inhibat ataşarea serurilor animale reactive la caseină (t-test/χ2, p ≤ 0.0001).

Concluzii:

Asocierile anticorpilor anti-caseină IgG cu diagnosticul de tulburare bipolară tip I, istoricul simptomelor psihotice şi scorurile de severitate ale maniei, sugerează că activarea imună asociată caseinei ar putea fi corelată cu elementele de psihoză şi manie ale acestei tulburări de dispoziţie. Diferenţele de caz în recunoaşterea epitopilor, implică alterări corelate cu boala în modul cum molecula de caseină este digerată şi/sau cum structurile rezultante provenite din caseină devin imunogenice.

activare imună; caseina; antigeni; psihoză

SURSA: Immune activation by casein dietary antigens in bipolar disorder

ARTICOLE RECOMANDATE

Mesajul tău...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.