suplimente, shop, magazin, GetFit

Condiţionarea operantă – Skinner


Condiţionarea operantă este termenul folosit de B.F. Skinner, pentru a descrie efectele consecinţelor unui anumit comportament, asupra manifestării viitoare a acelui comportament. Există patru tipuri de condiţionare operantă: Positive Reinforcement, Negative Reinforcement, Punishment şi Extinction. Atât Positive Reinforcement cât şi Negative Reinforcement întăresc comportamentul, în timp ce Punishment şi Extinction îl slăbesc.


În Positive Reinforcement (obişnuire prin condiţionare pozitivă – n.t.) un anumit comportament este întărit de consecinţa experimentării unei condiţii pozitive. De exemplu:

obişnuire, positive, reinforcement, conditionare, pozitivaUn şobolan înfometat apasă o bară şi primeşte hrană. Hrana este o condiţie pozitivă pentru şobolanul înfometat. Şobolanul apasă din nou bara şi primeşte iar hrană. Comportamentul şobolanului de a apăsa bara, este întărit de consecinţa primirii hranei.

În Negative Reinforcement (obişnuire prin condiţionare negativă – n.t.) un anumit comportament este întărit de consecinţa opririi sau evitării unei condiţii negative. De exemplu:

negative, reinforcement, dezobisnuire, Condiţionarea, negativaUn şobolan este pus într-o cuşcă şi imediat primeşte un şoc electric moderat în picior. Şocul este o condiţie negativă pentru şobolan. Şobolanul apasă o bară, iar şocul se opreşte. Şobolanul primeşte alt şoc, apasă din nou bara, iar şocul se opreşte din nou. Comportamentul şobolanului de a apăsa bara, este întărit de consecinţa stopării şocului.

În Punishment (pedeapsă – n.t.) un anumit comportament este slăbit de consecinţa experimentării unei condiţii negative. De exemplu:

pedeapsa, conditionare, punishment

Un şobolan apasă în cuşca lui o bară şi primeşte un şoc electric moderat în picior. Şocul este o condiţie negativă pentru şobolan. Şobolanul apasă bara din nou, şi iar primeşte un şoc. Comportamentul şobolanului de a apăsa bara, este slăbit de consecinţa primirii şocului.

În Extinction (extincţie – n.t.) un anumit comportament este slăbit de consecinţa neexperimentării unei condiţii pozitive sau stoparea unei condiţii negative. De exemplu:

comportament, extincţie, dezamăgire

Un şobolan apasă în cuşca lui o bară şi nu se întâmplă nimic. Nu există nicio condiţie negativă sau pozitivă pentru şobolan. Şobolanul apasă din nou bara şi nu se întâmplă nimic. Comportamentul şobolanului de a apăsa bara, este slăbit de consecinţa neexperimentării oricărei condiţii pozitive sau stopării oricărei condiţii negative.

Mai multe informaţii despre Negative Reinforcement

Iată două exemple de Negative Reinforcement:

  • Un şobolan este pus într-o cuşcă şi imediat primeşte un şoc electric moderat în picior. Şocul este o condiţie negativă pentru şobolan. Șobolanul apasă o bară, iar şocul se opreşte. Şobolanul primeşte un alt şoc, apasă din nou bara, iar şocul se opreşte din nou. Comportamentul şobolanului de a apăsa bara, este întărit de consecinţa opririi şocului.
  • Conducerea în trafic aglomerat, este o condiţie negativă pentru cei mai mulţi dintre noi. Pleci într-o dimineaţă de acasă mai devreme ca de obicei, şi nu mai intri în trafic aglomerat. Pleci de acasă mai devreme în dimineaţa următoare, şi din nou eviţi aglomeraţia. Comportamentul tău de a pleca de acasă mai devreme, este întărit de consecinţa evitării traficului aglomerat.

Conceptul de Negative Reinforcement este dificil de predat şi învăţat, din cauza cuvântului ‘negativ’. Negative Reinforcement este adesea confundat cu Punishment. În orice caz, sunt foarte diferite.

Negative Reinforcement întăreşte un comportament fiindcă o condiţie negativă este oprită sau evitată ca o consecinţă a comportamentului.

Punishment, pe de altă parte, slăbeşte un comportament fiindcă o condiţie negativă este introdusă sau experimentată ca o consecinţă a comportamentului.

ARTICOLUL ORIGINALOperant conditioning

obisnuire, dezobisnuire, pedeapsa, condiţionarea, comportament

ARTICOLE RECOMANDATE

2 Comments

  1. Admin 17/01/2012 at 14:18 - Reply

    Dependenţa cybersexuală tratată cu Naltrexon

    J. Michael Bostwick, MD and Jeffrey A. Bucci, MD

    Dopamina este neurotransmiţătorul care dirijează atât comportamentul normal cât şi adictiv. Alţi neurotransmiţători modulează cantitatea de dopamină eliberată ca răspuns la un stimul, cu salienţa determinată de intensitatea variaţiei de dopamină. Opioizii (endogeni sau exogeni) sunt exemple de astfel de modulatori.

    Influenţa sistemului endogen opioid asupra consumului ridicat de alcool şi predispoziţia genetică pentru alcoolism

    Christina Gianoulakis
    Douglas Hospital Research Centre and Department of Psychiatry, McGill University, Montreal, Que.

    Interacţiunea endorfinelor şi enkefalinelor cu receptorii de opioizi μ şi δ, creşte eliberarea dopaminei (DA) în nucleus accumbens şi poate iniţia procese asociate cu recompensa şi obişnuirea,55 în timp ce dinorfinele se ataşează receptorilor de opioizi κ, despre care se știe că produc stări de respingere şi scad eliberarea dopaminei (DA), putând preveni obişnuirea.55

    Procesarea recompensei de către sistemul opioid în creier

    Julie Le Merrer, Jérôme A. J. Becker, Katia Befort and Brigitte L. Kieffer

    Global, agoniştii sistemici μ, şi într-o mai mică măsură agoniştii δ, determină positive reinforcement, pe când agoniştii κ induc respingere, halucinaţii şi indispoziţie.

  2. Admin 23/11/2014 at 20:15 - Reply

    Pierderea recompensei ca durere psihologică
    Mauricio R. Papini*, Michael Wood, Alan M. Daniel, şi Jacob N. Norris
    Universitatea Creştină Texas

    Primul (comportament; n.t.) implică eliberarea învăţată. Animalele învaţă cu uşurinţă să evadeze dintr-un spaţiu unde experimentează fie şocuri electrice, fie non-recompensă surprinzătoare. (vezi Campbell & Church, 1969). De exemplu, Adelman & Maatsch (1956) au testat şobolani într-o pistă cu spaţiu modificat să permită animalului să sară într-un alt compartiment. Şobolanii care alternau recompensa cu non-recompensa, învăţau să sară mai repede decât animalele care primeau continuu recompensă, sau continuu non-recompensă. Acest fenomen cunoscut drept eliberare de frustrare, subliniază similitudinea dintre eliberarea de durerea fizică şi eliberarea de non-recompensa surprinzătoare (Daly, 1974).

Mesajul tău...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.