Condiţionarea operantă – Skinner
Condiţionarea operantă este termenul folosit de B.F. Skinner, pentru a descrie efectele consecinţelor unui anumit comportament, asupra manifestării viitoare a acelui comportament. Există patru tipuri de condiţionare operantă: Positive Reinforcement, Negative Reinforcement, Punishment şi Extinction. Atât Positive Reinforcement cât şi Negative Reinforcement întăresc comportamentul, în timp ce Punishment şi Extinction îl slăbesc.
În Positive Reinforcement (obişnuire prin condiţionare pozitivă – n.t.) un anumit comportament este întărit de consecinţa experimentării unei condiţii pozitive. De exemplu:
Un şobolan înfometat apasă o bară şi primeşte hrană. Hrana este o condiţie pozitivă pentru şobolanul înfometat. Şobolanul apasă din nou bara şi primeşte iar hrană. Comportamentul şobolanului de a apăsa bara, este întărit de consecinţa primirii hranei.
În Negative Reinforcement (obişnuire prin condiţionare negativă – n.t.) un anumit comportament este întărit de consecinţa opririi sau evitării unei condiţii negative. De exemplu:
Un şobolan este pus într-o cuşcă şi imediat primeşte un şoc electric moderat în picior. Şocul este o condiţie negativă pentru şobolan. Şobolanul apasă o bară, iar şocul se opreşte. Şobolanul primeşte alt şoc, apasă din nou bara, iar şocul se opreşte din nou. Comportamentul şobolanului de a apăsa bara, este întărit de consecinţa stopării şocului.
În Punishment (pedeapsă – n.t.) un anumit comportament este slăbit de consecinţa experimentării unei condiţii negative. De exemplu:
Un şobolan apasă în cuşca lui o bară şi primeşte un şoc electric moderat în picior. Şocul este o condiţie negativă pentru şobolan. Şobolanul apasă bara din nou, şi iar primeşte un şoc. Comportamentul şobolanului de a apăsa bara, este slăbit de consecinţa primirii şocului.
În Extinction (extincţie – n.t.) un anumit comportament este slăbit de consecinţa neexperimentării unei condiţii pozitive sau stoparea unei condiţii negative. De exemplu:
Un şobolan apasă în cuşca lui o bară şi nu se întâmplă nimic. Nu există nicio condiţie negativă sau pozitivă pentru şobolan. Şobolanul apasă din nou bara şi nu se întâmplă nimic. Comportamentul şobolanului de a apăsa bara, este slăbit de consecinţa neexperimentării oricărei condiţii pozitive sau stopării oricărei condiţii negative.
Mai multe informaţii despre Negative Reinforcement
Iată două exemple de Negative Reinforcement:
- Un şobolan este pus într-o cuşcă şi imediat primeşte un şoc electric moderat în picior. Şocul este o condiţie negativă pentru şobolan. Șobolanul apasă o bară, iar şocul se opreşte. Şobolanul primeşte un alt şoc, apasă din nou bara, iar şocul se opreşte din nou. Comportamentul şobolanului de a apăsa bara, este întărit de consecinţa opririi şocului.
- Conducerea în trafic aglomerat, este o condiţie negativă pentru cei mai mulţi dintre noi. Pleci într-o dimineaţă de acasă mai devreme ca de obicei, şi nu mai intri în trafic aglomerat. Pleci de acasă mai devreme în dimineaţa următoare, şi din nou eviţi aglomeraţia. Comportamentul tău de a pleca de acasă mai devreme, este întărit de consecinţa evitării traficului aglomerat.
Conceptul de Negative Reinforcement este dificil de predat şi învăţat, din cauza cuvântului ‘negativ’. Negative Reinforcement este adesea confundat cu Punishment. În orice caz, sunt foarte diferite. Negative Reinforcement întăreşte un comportament fiindcă o condiţie negativă este oprită sau evitată ca o consecinţă a comportamentului. Punishment, pe de altă parte, slăbeşte un comportament fiindcă o condiţie negativă este introdusă sau experimentată ca o consecinţă a comportamentului. |
ARTICOLUL ORIGINAL – Operant conditioning
obisnuire, dezobisnuire, pedeapsa, condiţionarea, comportament
ARTICOLE RECOMANDATE
2 Comments
Mesajul tău...Anulează răspunsul
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Dependenţa cybersexuală tratată cu Naltrexon
J. Michael Bostwick, MD and Jeffrey A. Bucci, MD
Influenţa sistemului endogen opioid asupra consumului ridicat de alcool şi predispoziţia genetică pentru alcoolism
Christina Gianoulakis
Douglas Hospital Research Centre and Department of Psychiatry, McGill University, Montreal, Que.
Procesarea recompensei de către sistemul opioid în creier
Julie Le Merrer, Jérôme A. J. Becker, Katia Befort and Brigitte L. Kieffer
Pierderea recompensei ca durere psihologică
Mauricio R. Papini*, Michael Wood, Alan M. Daniel, şi Jacob N. Norris
Universitatea Creştină Texas