suplimente, shop, magazin, GetFit

Cazul 4: Tulburare schizoafectivă, bărbat, 41 ani – Tratament ortomolecular

ARTICOLE RECOMANDATE

Mergi către Abstract şi Introducere (Răspuns la tratamentul ortomolecular)

Autor: Raymond J. Pataracchia, B.Sc., N.D.1
Clinica de Cercetare Medicală Naturopată, 20 Eglinton Avenue East, Suite#441
Toronto, ON, Canada, M4P 1A9.

Case 4: Schizoaffective disorder, male, 41 years old – fragment

Acest pacient a experimentat trei căderi nervoase cu paranoia (1982) şi confuzie mentală (1985, 1987). Administra intermitent neuroleptice şi antidepresive. În 1998 a primit un diagnostic de tulburare schizoafectivă. A menţionat că fusese incapabil să muncească încă din 2006 când era pe Olanzapină; Olanzapina interfera cu memoria şi procesele executive incluzând soluţionarea problemelor.16,17 Avea diabet indus de Olanzapină şi era supraponderal. Insomnia lui era destabilizatoare. Se simţea mai bine administrând niacină cu 3 săptămâni înainte de prima vizită. Scorul Raportului HOD (RS) a relevat o dominanţă mai puternică a disfuncţiei perceptuale (perceperea informaţiei tactile), versus cea a dispoziţiei, o tendinţă caracteristică a dependenţei de niacină. Avea deficit de glucozo-6-fosfat dehidrogenază.

Evaluare

• Consider acest pacient dependent de vitamina B3, până la proba contrarie (cum ar fi dacă tratamentul cu niacină nu produce un răspuns cu doze secvenţial crescute)
• Glicemia pe nemâncate ridicată, disglicemie iatrogenică
• Colesterol şi trigliceride crescute
• Simptome de intoleranţă la gluten
• Tendinţă spre deficit de cupru determinat prin analiza părului şi sângelui
• Tendinţă spre catabolism proteic determinată prin analiza părului şi sângelui
• Fără metale grele tisulare; nu a fost exclus mercurul anorganic şi metilmercurul din sânge
• Temperatura corporală normală

Tratament

Niacină pură a fost asigurată câte 2 g de 3 ori pe zi pentru  început, împreună cu un complex B şi un multimineral, un complex fitoterapeutic pentru controlul glicemiei (syzygium, oplopanax, sylibum, nopal), nişte acizi graşi esenţiali cu 2 g EPA, magneziu 400 mg, şi o dietă slabă cu 40% proteină. La a doua vizită am crescut doza de B3 la 4 g de 3 ori pe zi (capsule, apoi sub formă de pulbere). [Uneori clienţii au nevoie şi doresc să fie menţinuţi pe doze ridicate de B3). Raportul seric cupru-zinc, enzimele hepatice şi nivelurile de acid uric sunt verificate anual în aceste cazuri. Nu avea creşteri ale enzimelor hepatice pe doze ridicate de B3, iar nivelurile sale de acid uric (este în competiție cu niacina pentru excreţia urinară) au rămas normale.29 Întâlnesc creşteri ale enzimelor hepatice la mai puţin de 5% la cei cu schizofrenie trataţi cu niacină, şi în toate cazurile, nivelurile s-au normalizat după o ‘curăţare’ corespunzătoare de o săptămână sau două; acest lucru confirmă ce au descoperit alţi cercetători, că vitamina B3 nu provoacă daune structurale, ci pur şi simplu accelerează funcţia hepatică, iar uneori în acest proces elimină enzime hepatice microzomale excedentare. În contrast, creşterile enzimelor asociate tratamentului, pot persista cu valori ridicate luni întregi. Lecitina şi betaina sunt excelente pentru rezolvarea creşterilor enzimelor hepatice, în caz că se întâmplă acest lucru.29

Am adăugat P-5-P 50 mg şi hidroclorat de piridoxină (B6-HCl) 200 mg, vitamina E 400 UI, metil-B12 1.5 mg şi acid folic 2.4 mg zilnic. Reamintirea viselor sale a revenit după o lună de administrare a B6-HCl şi P-5-P; reamintirea viselor a fost absentă pentru un deceniu. S-a simţit mai bine fără gluten şi i-am recomandat să continue acest lucru. La a treia vizită l-am schimbat pe B12 intramuscular şi acid folic, am adăugat fier şi am crescut manganul. De asemeni, am început nişte serii de suplimentare personalizată pentru a îmbunătăţi complianţa, iar doza medie era de 7 pastile, de două ori pe zi. Am inclus vitamina D 2000 UI, betaină (TMG) 1.8g, crom 1200 mcg, 6mg cupru, o bază multiminerală, acid R-lipoic 150 mg zilnic. La a patra vizită am adăugat 1 g de vitamina C de 2 ori pe zi. Am adăugat un protocol fitoterapeutic tiroidian (blue flag, guggulipid, fucus, ashwaghanda) la a cincea vizită. La a şasea vizită am crescut doza de vanadiu. Recent am crescut doza de gymnema pentru controlul glicemiei şi se menţine acceptabil cu suplimentarea personalizată.

niacină, Tulburare Schizoafectivă, barbat, prezentare

Figura 4. Modificările simptomelor pe parcursul tratamentului Cazului 4

Sumar

Acesta este un caz dependent de vitamina B3. Scorul RS a scăzut de la o valoare înaltă 7, la 5 între August şi Iunie în 2007, cea ce demonstrează progresul reversiei disfuncţiei perceptuale ca simptom dominant. Pe durata a 7 luni paranoia s-a disipat total, dispoziţia s-a îmbunătăţit substanţial, şi nu mai era la fel de stoic. Era capabil să muncească şi devenise un membru funcţional al societăţii pe parcursul unui an de tratament. Progresele sale fizice erau în concordanţă cu tratamentul ortomolecular care făcea trimitere către toate sistemele organismului. Efectele secundare ale tratamentului au fost mult reduse, iar pacientul a continuat să progreseze. Un protocol de întreţinere este în curs de desfăşurare. Se simte bine în continuare şi este activ în câmpul muncii.

tulburare schizoafectivă, vitamina B3

ARTICOLUL INTEGRALOrthomolecular Treatment Response

One Comment

  1. loredana 25/01/2013 at 15:29 - Reply

    as vrea sa cunosc adresa unde se pot face analize si tratament ortomolecular, deoarece sufar de tulburare afectiva bipolara de 15 ani. as vrea sa stiu unde sa ma adresez. multumesc

Mesajul tău...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.