suplimente, shop, magazin, GetFit

Cazul 6: Depresie cronică, femeie, 56 ani – Tratament ortomolecular

ARTICOLE RECOMANDATE

Mergi către Abstract şi Introducere (Răspuns la tratamentul ortomolecular)

Autor: Raymond J. Pataracchia, B.Sc., N.D.1
Clinica de Cercetare Medicală Naturopată, 20 Eglinton Avenue East, Suite#441
Toronto, ON, Canada, M4P 1A9.

Case 6: Chronic depression, female, 56 years old – fragment

Această clientă s-a luptat cu depresia încă din anii adolescenţei sale. La vârsta de 17 ani avea ruminaţie cu gânduri negative. De la vârsta de 10 ani a observat că avea schimbări de dispoziţie premenstruale precum şi dureri de cap şi migrene. Avea tulburări menstruale care sugerau un potenţial dezechilibru estrogen-progesteron. Era impasibilă cu emoţii suprimate şi iritabilitate. Avea un istoric de lungă durată al lipsei poftei de mâncare, care, determinat prin rezultatele de laborator, era cauzat de deficienţa de zinc şi fier. Era aiurită fără micul dejun. A avut deficit gestaţional persistent de fier şi modificări post-partum incluzând anxietatea, gânduri negative, incapacitatea de a tolera stresul, plânsete, ţipete, depresie, oboseală, apatie (mai rău iarna şi înainte de menstruaţie) şi pofte dulci. Pe la 45 de ani a dezvoltat osteoartrită a degetelor şi genunchilor şi insomnie severă cu mai puţin de 4 ore de somn pe noapte. Avea predispoziţie suicidară ocazională şi disperare semnificativă. (Vezi Figura)

Evaluare

• Nivel foarte ridicat de cupru în firul de păr, cu rapoarte zinc/cupru şi fier/cupru scăzute. [De obsevat că dominanţa cuprului este corelată cu dominanţa estrogenului şi tendinţa consecutivă a deficitului relativ de progesteron.41,42
• Homocisteina pe nemâncate crescută
• Tendinţă spre metabolizare tiroidiană şi suprarenală scăzută, după cum este indicat de către rapoartele tisulare din firul de păr
• Temperatura corporală normală, scăzută, în pofida TSH-ului ‘normal’ – 1.7
• Tendinţa hipoglicemică conform analizei tisulare a firului de păr cu glicemia pe nemâncate normală
• Catabolism proteic, confirmat prin valorile serice ridicate ale produşilor de excreţie proteici
• Niveluri scăzute de feritină

Tratament

Am tratat acest pacient cu suplimente zilnice de B-complex 100’s, doze secvenţial crescute de zinc (până la 120 mg zilnic), mangan 30 mg, crom 1200 mcg, un extract din glande suprarenale, magneziu 600 mg, fier 25 mg, vitamina C 1500 mg, potasiu 300 mg (pentru a contracara calciul), betaină HCl 1500 mg şi vitamina E 400 UI. De asemeni am recomandat o dietă slabă cu 40% proteină. La a treia vizită am adăugat un protocol fitoterapeutic tiroidian (blue flag, guggulipid, fucus, ashwaghanda). Metabolismul ei a fost accelerat destul de bine şi am revenit la o schemă de suplimentare pentru întreţinere. I-am recomandat să rămână gluten-free, fiindcă se simţea mult mai bine şi avea mai multă energie fără el. Schema ei de întreţinere includea zinc 30 mg zilnic, un complex B, doze fitoterapeutice scăzute pentru suprarenale şi tiroidă, şi un multimineral în doză scăzută (fără cupru), fier şi magneziu. (Vezi Figura)

Depresie Cronica, femeie, cupru, caz,

Figura 6 Modificările simptomelor în timpul tratamentului Cazului 6

Sumar

Acesta este un exemplu limpede de toxicitate hormonală a cuprului fără complicaţii.4 Conform cu normalizarea cuprului, am observat progrese semnificative în stabilitatea dispoziţiei şi toleranţei la stres. Excesul de cupru este asociat cu dominanţa estrogenului şi un deficit relativ de progesteron (antidepresiv natural), care îşi aduce contribuţia la sindromul premenstrual, iritabilitate şi depresie. Îmbunătăţirile fizice includ durere artritică redusă, energie crescută şi rezistenţă. Recent a renunţat la zinc şi dozele fitoterapeutice scăzute pentru tiroidă, iar nivelul tisular de cupru din firul de păr a revenit lent având drept rezultat reactualizarea depresiei. Protocolul de menţinere este necesar pentru menţinerea cuprului în interval.

cupru, depresie cronica, estrogen, progesteron

ARTICOLUL INTEGRALOrthomolecular Treatment Response

Mesajul tău...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.