suplimente, shop, magazin, GetFit

Bariera neurointestinală în depresia majoră

Michael Maes 1, Marta Kubera 2 şi Jean-Claude Leunis 
Departmentul de Neuroendocrinologie Experimentală, Institutul de Farmacologie, Academia Poloneză de Ştiinţe, Cracovia, Polonia
Laboratorul Ategis, Waver, Belgium.

Rezumat

Există la ora actuală dovezi că depresia majoră este însoţită de o activare a sistemului de răspuns inflamator (SRI), iar citokinele proinflamatoare şi lipopolizaharidele (LPS) ar putea induce simptome depresive. Scopul acestui studiu a fost de a examina dacă o permeabilizare gastrointestinală crescută, cu intensificarea translocaţiei LPS generate de bacteriile gram-negative, ar putea avea un rol în patofiziologia depresiei majore. În acest scop, studiul de faţă examinează concentraţiile serice ale IgM şi IgA împotriva LPS ai enterobacteriilor gram-negative, Hafnia Alvei, Pseudomonas Aeruginosa, Morganella Morganii, Pseudomonas Putida, Citrobacter Koseri şi Klebsielle Pneumoniae pentru pacienţii cu depresie majoră şi cei de sănătoşi, de control.

Am constatat că prevalenţa şi valorile mediane pentru valorile IgM şi IgA seric împotriva LPS ai enterobacteriilor, sunt semnificativ mai mari la pacienţii cu depresie majoră, decât la voluntarii sănătoşi. Aceste diferenţe sunt semnificative în măsura în care este obţinut un diagnostic de performanţă semnificativ, adică aria de sub curba ROC este 90.1%. Profilul simptomatic al nivelurilor ridicate de IgM şi IgA sunt oboseala, simptomele autonome şi gastrointestinale, plus o senzaţie subiectivă de infecţie. Rezultatele arată că disfuncţia mucoasei intestinale, caracterizată de o creştere a translocaţiei bacteriilor gram-negative (intestin permeabil), are un rol în patofiziologia inflamatorie a depresiei. Este sugerat că translocaţia sporită a LPS ar putea provoca un răspuns imun şi în acest fel activarea SRI pentru unii pacienţi cu depresie majoră, putând induce simptomele specifice de „comportament maladiv”. Este recomandat ca pacienţii cu depresie majoră să fie testaţi pentru intestin permeabil prin metodele din tabelul IgM şi IgA utilizat în acest studiu şi în consecinţă trataţi pentru intestin permeabil.

SURSA: Gut-Brain barrier in major depression

sindromul oboselii cronice; enterobacterii; citokine; lipopolizaharide; depresia majoră

ARTICOLE RECOMANDATE

Mesajul tău...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.