Este sigur consumul de ovăz în dieta fără gluten?
Ovăzul este în mod obişnuit recomandat ca aliment înlocuitor sigur pentru cei care trec pe o dietă fără gluten. Definiţia clasică sau tradiţională a glutenului, include doar grâul, ovăzul sau secara (uneori şi ovăzul, alteori nu). Iar marea întrebare este: Ar trebui să consumi ovăz dacă ai probleme cu glutenul?
De unde toată confuzia?
Răspunsul obişnuit pe care îl primesc de la oameni este: „Dr. Osborne, nu mă simt rău când consum ovăz.„, sau „Celălalt doctor la care merg, spune că ovăzul e sigur.„, sau „Pe ambalajul ovăzului scrie că e fără gluten.„
Ţineţi minte următoarele: nu contează cât de rău te simţi după consumul care îţi transmite dacă ai sau nu o reacţie inflamatorie imună. Genul acesta de afectare are nevoie de ani pentru a se manifesta cu simptome. Acesta este unul din motivele principale pentru care cei mai mulţi oameni diagnosticaţi cu probleme de intoleranţă la gluten, nu primesc diagnosticul decât mai târziu, de-a lungul vieţii. Distrugerile inflamatorii se acumulează în timp, şi de obicei nu există un răspuns imediat. Legile de etichetare a alimentelor nu includ ovăzul, fiindcă nu există un consens ştiinţific ferm. Mulţi afirmă că pacienţii celiaci reacţionează la ovăz fiindcă este contaminat încrucişat cu grâu. Şi deşi este adevărat că multe produse cerealiere sunt contaminate încrucişat, ovăzul necontaminat s-a demonstrat de asemeni că provoacă o reacţie inflamatorie la pacienţii diagnosticaţi cu intoleranţă la gluten. Problema mai importantă este că doctorii şi industria alimentelor fără gluten ignoră în totalitate cercetările asupra acestui subiect, şi continuă să afirme că ovăzul este un aliment sigur pentru înlocuire. Dar înainte de a decide să incluzi produsele din ovăz în dietă, poţi avea în vedere studiile de mai jos:
Cercetările actuale asupra ovăzului
Au fost o serie de studii de cercetare derulate pentru a evalua siguranţa consumului de ovăz. Multe dintre ele menţionează cum compuşi din proteinele ovăzului provoacă inflamaţie şi produc daune pacienţilor cu sensibilitate la gluten. Cel mai recent, un studiu publicat în European Journal of Nutrition a găsit că unele forme ale proteinelor din ovăz au declanşat o reacţie a anticorpilor. Un alt studiu publicat în Scandinavian Journal of Gastroenterology, a constatat că două varietăţi ale proteinelor din ovăz, erau responsabile pentru creşterea densităţii intraepiteliale a celulelor T şi producţiei IFN-γ (ambele sunt semne de inflamaţie crescută).
În 2012 un studiu de cercetare a fost publicat identificând :
o corelaţie directă a imunogenicităţii diferitelor varietăţi de orz, cu toxicitatea peptidelor existente în secvenţele aveninelor.
În termeni simpli: proteinele din ovăz au stimulat un răspuns imun similar cu cel obţinut după grâu.
Studiile dinainte au fost toate publicate după Ianuarie 2011. În medicină, poate dura 20-30 de ani pentru noile informaţii să devină cunoştinţe generale printre doctori. Deci nu mă aştept ca mulţi medici să vorbească despre potenţialul ovăzului de a deveni o problemă pentru cei cu sensibilitate la gluten. Acestea fiind spuse, să aruncăm o privire la un rezumat atotcuprinzător al literaturii medicale, care a fost publicat în 2011, comasând 75 de studii publicate asupra subiectului începând cu 1953. Rezumatul autorilor este citat mai jos:
Ovăzul într-o dietă fără gluten creşte valoarea nutriţională a dietei, dar utilizarea lui rămâne controversată. Contaminarea cu prolaminele altor cereale este frecventă, iar unele studii clinice şi experimentale sprijină perspectiva că un subgrup al pacienţilor celiaci ar putea fi intoleranţi la ovăzul pur. Astfel, acest subiect este mai complex decât se sugera anterior. Pentru a produce ovăz sigur pentru toţi pacienţii celiaci, ar trebuie vizate următoarele aspecte: selecţia soiurilor de ovăz cu un conţinut scăzut de avenină, cercetarea asupra varietăţilor recombinante de ovăz, dezvoltarea metodelor de evaluare pentru identificarea aveninelor în produsele de ovăz, normative pentru procesarea agriculturală a ovăzului, precum şi normative pentru monitorizarea pacienţilor celiaci care consumă ovăz.
Resurse:
- Silano M, et al. Diversity of oat varieties in eliciting the early inflammatory events in celiac disease. Eur J Nutr
- Maglio M, Mazzarella G, Barone MV, et al. Immunogenicity of two oat varieties, in relation to their safety for celiac patients.Scand J Gastroenterol. 2011 Oct;46(10):1194-205.
- Real A, Comino I, de Lorenzo L, et al. Molecular and immunological characterization of gluten proteins isolated from oat cultivars that differ in toxicity for celiac disease. PLoS One. 2012;7(12).
- Fric P, Gabrovska D, Nevoral J. Celiac disease, gluten-free diet, and oats. Nutr Rev. 2011 Feb;69(2):107-15.
Siguranţa ovăzului – Rezumat
Ovăzul conţine o formă de gluten adeseori etichetată ca avenină, iar această proteină reprezintă 12-16% din totalul proteinelor existente în ovăz. Ceea ce prin sine însuşi face virtual imposibil ca ovăzul să fie gluten free. Această valoare este scăzută în comparaţie cu proporţia de 69% gluten-proteină din grâu, şi ar putea fi în parte răspunzătoare de faptul că oamenii raportează mai puţine reacţii negative când este consumat ovăz. Este clar stabilit că 20 ppm (părţi per milion) – aproximativ dimensiunea unei firmituri de pâine conţine suficient gluten pentrua a produce o reacţie inflamatorie la pacienţii cu sensibilitate la gluten. De asemeni s-a demonstrat că mulţi pacienţi care încep o dietă tradiţională fără gluten (evitând grâul, ovăzul şi secara, dar nu şi alte cereale), continuă să rămână bolnavi. Diagrama de mai jos, compară conţinutul de gluten-proteine al diferitelor cereale:
Majoritatea literaturii ştiinţifice care investighează siguranţa ovăzului, a căzut de acord că sunt necesare mai multe cercetări înainte de a face afirmaţia oarbă că ovăzul este sigur pentru oricine. Unele laboratoare oferă acum testări limitate pentru alergia la ovăz. Aceste laboratoare nu sunt îndeajuns de exacte şi nu investighează răspunsul inflamator la ovăz într-o manieră pătrunzătoare, şi de aceea nu ar trebui să fie baza pentru includerea ovăzului în dietă. Fiindcă la ora actuală nu este posibilă extracţia formelor de gluten din ovăz cunoscute că ar provoca daune, evitarea ovăzului ca aliment înlocuitor într-o dietă fără gluten, este foarte recomandată.
Aspecte esenţiale:
- nu există ceva precum ovăz „fără gluten”.
- aproape 41% din alimentele procesate ambalate etichetate fără gluten, conţin destul gluten pentru a cauza daune (inclusiv ovăzul )
- expunerea la 20 ppm face posibile daunele permanente
- câteva tipuri de gluten proteine din ovăz s-a demonstrat că ar cauza inflamaţie
- deşi adeseori este etichetat fără gluten, ovăzul conţine gluten
ovăz, avenina, compozitie, cereale
SURSA: Are Oats Safe to Eat on a Gluten Free Diet
ARTICOLE SIMILARE
One Comment
Mesajul tău...Anulează răspunsul
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
ovazul se pare ca are un tip de gluten, avenina, dar in proportie mai mica. Nu exista un tip de ovaz fara gluten; dar el oricum nu ar trebuie exclus decit de la cei cu intoleranta la gluten.