suplimente, shop, magazin, GetFit

Mai puţin cunoscuta legătură soia-gluten

dietă, soia, gluten, efecte, secundare
ARTICOLE RECOMANDATE
Autor: Kaayla Daniel, PhD, CCN
Luni, 28 Iunie 2010 15:06
Luni, 14 Februarie 2011 08:58, ultima modificare

Mulţi oameni care ţin dietă fără gluten şi caseină (GFCF), cred că trebuie să consume soia. Ceea ce ar putea fi adevărat pentru cărăbuşii japonezi sau afidele amatoare de soia, dar cu greu ar putea fi necesar pentru oameni. În orice caz, este limpede că pentru cei care depind de produsele ambalate şi procesate fără gluten şi caseină, evitarea soia va fi o provocare. Mai mult de 60% din alimentele acestea conţinând soia, şi aproape 100% din cele fast-food. De departe cea mai bună opţiune este o dietă nutritivă cu alimente reale, integrale şi naturale (slow foods), pentru un control şi o calitate mai bună, şi o probabilitate mai ridicată a vindecării complete a organismului.

Pentru cei care consideră că pregătirea propriei mese implică prea mult efort şi complicaţii, există unele dovezi care sprijină efortul suplimentar necesar al eliminării soia. Un studiu din 1999 din Scandinavian Journal of Gastroenterology, arăta că unii adulţi cu boală celiacă experimentau diaree, durere de cap, greaţă şi flatulenţă, ori de câte ori consumau o cantitate redusă de soia, chiar şi pe o dietă fără gluten. Un studiu din 1980 publicat în Clinical Gastroenterology, a urmărit 98 de sugari şi copii cu multiple alergii gastrointestinale, şi a evidenţiat că 62% aveau atât alergie la soia şi lapte, iar 35 de procente au reacţionat atât la soia cât şi la gluten. În termeni ai dovezilor anecdotice, am auzit câţiva oameni spunându-mi că glutenul este problematic doar dacă fac rabat la produsele moderne cu soia. (Astăzi, cele mai multe pâini conţin făină de soia).

Pentru cei pe dietă GFCF, există de asemeni alte motive serioase pentru a evita soia. Vindecarea intestinului este esenţială pentru cei care încearcă să remedieze distrugerile bolii celiace şi ale altor forme de intoleranţă la gluten, cea ce nu se va întâmpla în viitorul apropiat dacă alimentele şi laptele de soia cu încărcătura lor de inhibitori de proteaze, lectine, oxalaţi, oligozaharide şi proteine alergenice, contribuie la iritarea necontenită a intestinului. Produsele din soia au de asemeni un conţinut scăzut de metionină, necesară pentru refacerea intestinului şi sprijinului imun, şi conţinut scăzut de forme utilizabile ale aminoacidului cisteină, vital pentru detoxifiere. Fără a avea suficientă cisteină, organismul nu poate elimina aluminiul, mercurul, cadmiul şi plumbul, precum şi nivelurile toxice ale unor minerale necesare, cum ar fi cuprul şi manganul.

Laptele de soia este un produs GFCF în mod special problematic, fiindcă este adeseori băut în fiecare zi şi chiar de câteva ori pe zi. În plus faţă de riscurile utilizării soia însăşi, astfel de produse aduc o încărcătură suplimentară de vitamine şi minerale, incluzând forme de calciu ieftine, greu absorbabile, forma vegetală inferioară de vitamina D2 (în locul D3) şi beta-caroten (în locul adevăratei vitamine A). Trist, de asemeni sunt adăugate suplimente vegane aprobate altor alternative populare de lapte, incluzând pe cele ambalate din orez, ovăz, migdale, cânepă şi nucă de cocos. Prin aprovizionarea de pe piaţa vegană în creştere, astfel de formule inferioare compromit sănătatea oricui devine GFCF.

Încercaţi o ieşire pe aleile din Whole Foods Market (Piaţa cu Alimente Integrale) şi veţi vedea sigle “Gluten Free” în culori strălucitoare puse aproape oriunde. În SUA vânzările cu amănuntul au atins deja 1.6 miliarde dolari conform unui studiu de piaţă publicat de către Packaged Facts, intitulat „Piaţa alimentelor şi a băuturilor GF: Tendinţe şi progrese globale, Ediţia a doua„. Până în 2012, piaţa va atinge 2.6 miliarde dolari în vânzări. Rata de creştere anuală combinată 2004-2008 a fost un imens 28%.

În termenii produselor lansate, mai mult de 225 de comercianţi au introdus noi produse fără-gluten în US în 2008. Enjoy Life Foods, o companie parvenită prin catering pe această piaţă de nişă, a fost nominalizată pe Inc 500 list al companiilor cu cele mai rapide creşteri şi afaceri derulate privat în U.S. A fost una din doar 13 companii din categoria alimentelor şi băuturilor care au intrat pe listă şi au avut o creştere a profitului pe 3 ani de 850% !

Astăzi, aproape 40% din produsele gluten-free sunt vândute în plafare şi magazine de alimente naturale precum Whole Foods, Wild Oats şi GNC. Aproape 20% din vânzări prorevin din saiturile dedicate sau cataloage. Supermarketurile convenţionale deţin doar un procent de 14% din vânzări.

E limpede, frauda dirijează acest trend, dar de asemeni nevoia autentică. Problemele medicale asociate cu intoleranţa la gluten sunt nenumărate, şi includ autismul, scleroza multiplă, Tulburarea Deficitului de Atenţie (ADD), ADHD, alergiile, osteoporoza, solicitarea repetată sau trauma prin stres, sindromul colonului iritabil, colita şi alte tulburări ale sistemului digestiv. În orice caz, boala celiacă este cea care a catalizat şi dirijat piaţa alimentelor şi a băuturilor fără gluten. Deşi trei milioane de americani (1% din populaţie a fost oficial diagnosticată cu boală celiacă), mulţi experţi cred că 97% din bolnavii celiaci rămân nediagnosticaţi, şi chiar mai mulţi pot fi afectaţi de o intoleranţă la gluten subclinică. Mai rău, numărul bolnavilor cunoscuţi cel mai probabil va creşte de 10 ori peste tot în lume în următorii câţiva ani. Nu e de mirare că această piaţă explodează prin creşteri de câte două cifre.

Conform Tatianei Meerman, editorul Packaged Foods, „Evidenţa arată că pacienţii care includ comunitatea celiacă nu vor să fie bolnavi pasivi. Dorinţa lor de a trăi o viaţă completă făra gluten trebuie să fie considerată una din cele mai puternice forţe care dirijează piaţa. Deşi aceste produse sunt în mare măsură cumpărate de către pacienţii celiaci, foarte des întreaga familie a unui celiac va trece pe produse gluten free, în primul rând pentru a evita achiziţionarea unor variante diferite ale aceloraşi produse, dar de asemeni ca o măsura preventivă – boala celiacă fiind cunoscută ca ereditară.” O veste bună că pacienţii nu sunt pasivi, dar limitând activitatea anticipativă la cumpărarea produselor „de-a gata”, vom reuşi doar să menţinem piaţa GFCF înfloritoare pentru generaţiile următoare. Pentru a obţine sănătatea optimă, consumatorii au nevoie să primească alimente reale, nu doar de a se focaliza pe evitarea glutenului şi caseinei prin achiziţionarea la suprapreţ a specialităţilor „alimentare”. Pe lângă că sunt încărcate cu soia, astfel de produse ar putea conţine ulei de canola sau altele de slabă calitate; sirop de porumb cu multă fructoză, de agave şi alţi îndulcitori dubioşi; sare rafinată; arome artificiale şi alte ingrediente suspecte. Iar prin focalizarea atenţiei doar asupra glutenului, nu şi soia de asemeni, mulţi consumatori nu vor observa îmbunătăţirea semnificativă a sănătăţii.

Mulţi practicanţi ai medicinei alternative cred că oamenii intoleranţi vor avea nevoie să evite glutenul şi caseina cu perseverenţă toată viaţa, dar din experienţa mea, este posibil să vindeci intestinul şi să obţii o sănătate radiantă pe o dietă WAPF. Această dietă ar fi în mod necesar bogată în supă de oase, legume cultivate, ulei de cocos şi ulei din ficat de cod cu un conţinut vitaminic ridicat. Schemele de suplimentare – preferabil bazate pe evaluări de laborator – ar putea îmbunătăţi lucrurile în timp, dar vindecarea durabilă va veni doar din alimente reale, incluzând produse animale de calitate ridicată. Acestea fiind spuse, este necesară o eliminare a glutenului şi caseinei pentru cel puţin şase luni şi poate un an sau mai mult. Ceea ce nu este uşor de îndeplinit în ziua de azi.

NU ESTE O GLUMA DE 1 APRILIE

Aprilie a fost Luna Naţională a Alimentelor cu Soia. Dat fiind toată păcăleala, soia trebuie să fie bună la ceva, nu-i aşa? Absolut. Fasolea miraculoasă ar fi într-adevăr foarte bună pentru politicienii cu fermoarul problematic. Industria soia cade aparent de acord, fiindcă pe 17 martie a ţinut un dineu special al produselor din soia pentru 200 de membri ai congresului, oficiali ai guvernului, şi reprezentanţi ai industriei. Anunţată ca o modalitate de prezentare a „beneficiilor soia pentru sănătate”, Al Optulea Dineu Anual al Congresului Alimentelor din Soia, ar fi putut avea beneficiul secundar al controlului lăcomiei celor din Capitol Hill. În ultimă instanţă, în Asia soia este consumată în mânăstirile Zen pentru a ajuta călugării să ţină jurămintele de celibat. Este de asemeni foarte preţuită în meniul caselor japoneze unde soţul a fost infidel. Se pare că soţiile japoneze ştiu că soia poate înnăbuşi dorinţa, putinţa, sau… pe amândouă.

În ce priveşte politicienii SUA, mare păcat că Bill Clinton nu a consumat-o. Nu pentru că i-ar fi prevenit problemele cardiace – chiar dacă Asociaţia Americană De Cardiologie (AHA) a renunţat la poziţia sa pro soia – dar fiindcă i-ar fi putut atenua libidoul infam. În consecinţă, să-l somăm pe Bill Clinton să admită adevărul faţă de publicul american. Cuvintele pe care le-aş pune în gura sa sunt: „Dacă eu şi cu acea femeie am fi consumat soia, am fi evitat mult penibil pentru cariera mea de preşedinte.”

Trist, Asociaţia Americană pentru Soia (ASA), are pentru public un mesaj pro-soia stereotip. „Dineul Adunării Generale a Alimentelor din Soia, este o ocazie unică pentru industria soia de a oferi Membrilor Congresului şi altor oficiali ai guvernului, şansa degustării selecţiei în continuă creştere a alimentelor din soia disponibile astăzi,” afirmă preşedintele ASA, Rob Joslin. Acele delicii gustative includeau tot felul de pseudofripturi, şi alte ingrediente din boabe de soia împopoţonate, lustruite şi texturate în aproximări de Salată Tailandeză cu Viţel, Pui Mediteranean, şi alte pseudoalimente.

Scopul a toate acestea era ca invitaţii să asculte doctorii diversionişti ai ASA preamărind „beneficiile soia pentru sănătate” şi să afle cum pot aduce la cunoştinţa publicului american beneficiile menţionate. Trist, adevărul este o altă poveste despre soia, corelată cu malnutriţia, epuizarea digestivă, tulburări ale tiroidei, colapsul sistemului imun, ADD, ADHD, chiar şi boala cardiacă şi cancer, în special cancerul de sân. Soia provoacă sau contribuie de asemeni pentru problemele reproductive atât la bărbaţi cât şi la femei, incluzând infertilitatea, pierderea libidoului şi altele. Ministrul israelian al sănătăţii, Agenţia Franceză a Alimentului şi Institutul German de Avaluare a Riscului au emis cu toţii avertismente apropo de soia. Aici, în SUA, marketingul soia este ca de obicei afacere, avansând cu viteză maximă pe tot parcurusul anului, în special în aprilie. Mare păcat că dezinformarea nu a fost doar o păcăleală de 1 Aprilie.

soia; gluten; caseină; dietă; efecte negative

SURSA: westonaprice.org

One Comment

  1. Anaandreas Bancioi via Facebook 20/11/2013 at 11:09 - Reply

    multumim pentru articol!

Mesajul tău...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.