suplimente, shop, magazin, GetFit

Diferenţa mai puţin cunoscută dar crucială dintre folat şi acidul folic

folat, acid folic

ARTICOLE RECOMANDATE

AUTOR: Chris Kresser

Dacă v-aş fi întrebat care dintre aceste vitamine, folat sau acid folic este în mod natural prezentă în dietă, aţi cunoaşte răspunsul? Dacă nu, aţi ajuns unde trebuie. Specialiştii în medicină, experţii în nutriţie, şi cei activi în domeniul medical, le amestecă pur şi simplu fiindcă termenii sunt adeseori folosiţi interschimbabil.

Mulţi specialişiti chiar ar argumenta că folatul şi acidul folic sunt esenţialmente acelaşi nutrient. În timp ce acidul folic este adeseori considerat a fi o formă suplimentară a folatului, există o diferenţă importantă între aceşti doi importanţi compuşi. Pentru femeile trecute de vârsta natalităţii şi bărbaţi în general, formele sintetice ale acestui nutrient nu sunt necesare, şi ar putea fi chiar periculoase.

Care este diferenţa între folat şi acidul folic?

Folatul este un termen general pentru un grup al vitaminelor B liposolubile, şi este de asemeni cunoscut ca vitamina B9. Acidul folic se referă la compusul sintetic oxidat folosit în suplimentele alimentare şi fortificarea alimentelor, în timp ce folatul face trimitere către diverşi derivaţi de tetrahidrofolat prezenţi de la natură în alimente. (1)

Forma de folat care poate intra în ciclul metabolic principal al folatului, este tetrahidrofolatul (THF). (2) Spre deosebire de folaţii naturali care sunt metabolizaţi către tetrahidrofolat în mucoasa intestinului subţire, acidul folic trece printr-o reducere iniţială şi metilare în ficat, unde conversia către forma THF, necesită dihidrofolat reductază. Activitatea scăzută a acestei enzime în ficatul uman, combinată cu un aport ridicat de acid folic, ar putea avea drept rezultat niveluri nefireşti de acid folic care ajung în circulaţia sistemică.

Câteva studii au raportat prezenţa acidului folic nemetabolizat în sânge, după consumul de suplimente cu acid folic şi alimente fortificate.(3) Expunerea umană la acid folic era inexistentă până la sinteza lui chimică în 1943, ajungând în 1998 să fie obligatoriu adăugat ca fortifiant alimentar (4). Fortificarea alimentara a fost considerată obligatorie din cauza dovezilor de necontesat ale efectului protector ale suplimentării cu acid folic, înainte de concepţie şi în timpul începutului sarcinii, asupra apariţiei defectelor de tub neural (DTN) la nou născuţi.

Riscuri asociate cu aportul excesiv de acid folic

În timp ce incidenţa DTN în SUA a fost semnificativ redusă de când a început fortificarea cu acid folic, au fost preocupări asupra siguranţei aportului cronic ridicat de acid folic din alimentele fortificate, băuturi răcoritoare şi suplimente alimentare.(5) Unul din riscurile majore asociate cu aportul excesiv de acid folic, este dezvoltarea cancerului.(6) La pacienţii cu ischemie cardiacă din Norvegia, unde nu sunt alimente fortificate cu acid folic, tratamentul cu acid folic plus vitamina B12 era asociat cu o creştere a cancerelor şi mortalităţii din cauze generale. În SUA, Canada şi Chile, instituirea unui program de suplimentare cu acid folic a fost asociat cu o prevalenţă crescută a cancerului de colon. (7,8). Un trial randomizat cu martori a constatat că suplimentarea zilnică cu 1 mg de acid folic era asociată cu un risc crescut de cancer de prostată.(9)

Cercetătorii au presupus că acest consum excesiv de acid folic din alimentele fortificate ar putea fi direct corelat cu o creştere a incidenţei cancerului. Excesul de acid folic ar putea stimula creşterea neoplasmelor existente, care pot eventual conduce către cancer. Prezenţa acidului folic nemetabolizat în sânge este asociat cu citotoxicitatea NK (natural-killer). (10) Dat fiind că celulele NK au un rol important în distrugerea celulelor tumorale, sugerează un alt mod în care excesul de acid folic ar putea favoriza leziunile premaligne şi maligne existente.

Un aport ridicat de acid folic ar putea masca identificarea unui deficit de vitamina B12, conducând la o deteriorare a funcţiei sistemului nervos pentru cei în vârstă. Într-un studiu, consumul de acid folic peste 400 micrograme pe zi, la adulţii în vârstă, a avut drept rezultat un ritm semnificativ accelerat al declinului cognitiv, faţă de cei care nu suplimentau.(11) Un alt studiu a constatat o prevalenţă mai ridicată atât a anemiei, cât şi afectării cognitive în asociere cu aportul ridicat de acid folic pentru adulţii în vârstă cu valori scăzute de vitamina B12. (12) Având în vedere că deficitul de vitamina B12 este o problemă comună pentru mulţi adulţi la vârsta a treia, aceste studii sugerează că aportul crescut de acid folic ar putea cauza daune cognitive grave pentru cei în vârstă.

Folatul din surse naturale alimentare este cel mai recomandat

În pofida riscurilor asociate cu valorile ridicate de acid folic, este clar stabilit că un aport corespunzător de folat prin consumul alimentelor bogate în folat, este esenţial pentru sănătate. Folatul ajută la dezvoltarea completă a hematiilor, reduce nivelul de homocisteină din sânge, şi sprijină funcţia sistemului nervos. Este foarte popular pentru rolul său în prevenirea defectelor de tub neural la nou născuţi, iar femeile la vârstă fertilă trebuie să se asigure că au un aport adecvat înainte şi după sarcină.

Surse excelente de folat alimentar pot fi legumele precum salata verde, spanacul, asparagusul, napii verzi, muştarul verde, pătrunjelul, varza furajeră, brocoli, conopida, sfecla şi lintea. (13) Nu este o surpriză, unele din cele mai bune surse alimentare de folat, sunt ficatul de viţel şi de pui.

Puteţi suplimenta cu folat dacă aportul alimentar este inadecvat. Căutaţi produsele care specifică pe etcichetă „5-metil-tetrahidrofolat”, sau „5-MTHF”. Evită produsele care menţionează acidul folic. Asiguraţi-vă că aţi verificat suplimentele multivitaminice, fiindcă cele mai multe conţin acid folic, nu folat.

Femeile care au în vedere să rămână însărcinate, ar trebui să consume între 800 şi 1200 mcg de folat pe zi, timp de câteva luni înainte de începerea sarcinii. Cu excepţia cazului când consumaţi pui sau ficat de viţel şi regulat cantităţi semnificative de verdeţuri cu frunze, este dificil de obţinut acest aport doar prin dietă. Dacă sunteţi însărcinată sau încercaţi să rămâneţi însărcinată, recomand suplimentarea cu 600-800 mcg de folat pe zi, funcţie de aportul dvs. alimentar. Solgar este un brand acceptabil, dar sunt alte câteva branduri care folosesc în mod obişnuit 5-MTHF, incluzând Designs for Health, Thorne, Metabolic Maintenance şi Pure Encapsulations.

Toţi ceilalţi oameni, precum bărbaţii şi femeile mai în vârstă, pot să obţină suficient folat într-o dietă cu un consum adecvat de legume, şi nu au nevoie să suplimenteze.

SURSA

One Comment

  1. Ana -Maria Stanescu 12/02/2018 at 13:09 - Reply

    Vreau sa mă abonez la articolele d-voastră și nu stiam cum, cred că s-a rezolvat.

Mesajul tău...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.