suplimente, shop, magazin, GetFit

8 – Alcaloizi fungici, ergotism şi boala psihică – Reichelt

Data: 8 Mai 1995 16:10:20 +0200

Ratatat a scris ca răspuns la mesajul de deasupra (cu acelaşi subiect):

Am citit undeva că Revoluţia Franceză a fost răspunzătoare pentru schizofrenia temporară indusă maselor prin glutenul din pâinea pe care o mâncau ţăranii – şi un anumit tip de fungus ce se dezvolta din cauza depozitării necorespunzătoare.

Salut!

Marea ameninţare pentru consumatorii de grâu în Europa erau de obicei alcaloizii anumitor toxine fungice din cereale, cunoscute per ansamblu drept ergot-alcaloizi şi ergotamine. Provoacă epidemia gangrenei periferice a membrelor. Nu am niciun fel de date despre schizofrenie în acest context, deşi ergot-alcaloizii au fost folosiţi în tratamentul migrenelor şi facilitarea travaliului în obstetrică. Mare parte din Balcani au de asemeni toxine fungice care provoacă probleme renale şi hepatice. (Se întâmplă în cele mai multe ţări în care tratatamentele antifungice moderne, nu sunt fezabile economic). De asemeni în perioadele de înfometare (Războiul Spaniol), este binecunoscut latirismul provocat de neurotoxinele din mazărea furajeră.

În orice caz, există un precedent pentru compuşi tip aminoacizi excitotoxici conţinuţi în alimentele ce provoacă boli SNC în anumite insule ale Pacificului, cum este Guam, cu incidenţă foarte ridicată. Insulele Chamorros din Mariane şi Micronesia consumau seminţele unei pseudo-plante Sago, Cycas Circinnalis, din care a putut fi izolat compusul beta-N Oxalamio-L -alanină. Aceasta cauzează scleroză laterală amiotrofică, parkinsonism şi cu o frecvenţă considerabilă, demenţă tip Alzheimer (1,2).

Referinţe:
1: Lewin R (1987) Environmental hypothesis for brain diseases strengthened by new data. Science 237:483-484.
2: Spencer PS et al (1987) Guam amyotrophic lateral Sclerosis -Parkinsonism -Dementia linked to a plant excitant neurotoxin.Science 237:517-522.

Toate cele bune. Salutări !
Tiny.

alcaloizi; ergotamine; ergotism

Sursa: Diet and mental disease

Înapoi la CUPRINS

Mesajul tău...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.