suplimente, shop, magazin, GetFit

Boala celiacă şi boala Addison: o capcană clinică

AUTORI: , , , , , , , , , ,

Rezumat

Context:

Boala celiacă are o prevalenţă crescută într-o serie de condiţii endocrine autoimune. O asociere între boala celiacă şi boala Addison a fost propusă în raportări de caz izolate, dar nu a fost formal cercetată.

Scop:

Investigarea  proporţiei acestei asocieri.

Concept:

Investigarea prospectivă a pacienţilor cu boală Addison confirmată.

Metode:

Din înregistrări computerizat centralizate, am identificat toţi pacienţii în viaţă cu diagnostic de boală autoimună Addison în ultimii 30 de ani, frecventând la ora actuală spitalele noastre afiliate. După excludere, 44 au fost invitaţi să participe la investigaţii.

Rezultate:

Din 41 de pacienţi, 5 (12.2%) aveau boală celiacă. Trei au fost anterior diagnosticaţi cu celiachie, iar aceasta a fost confirmată la retrospectivă, incluzând examinarea materialului de biopsie. Alţi doi aveau anticorpi IgA-endomisium pozitivi. Confirmarea histologică a fost obţinută în ambele cazuri. Pentru niciunul nu a fost probată malabsorbţia prin analize de laborator sau clinice.

Discuţie:

În această serie de pacienţi cu boală Addison, a fost observată o comorbiditate mai ridicată asociată cu boala celiacă decât în orice altă boală endocrină investigată. Recomandăm ca testarea serologiei celiace (anticorpi antiendomisium şi transglutaminază tisulară), să fie încorporată în mod curent în investigarea autoimunităţii pentru alte condiţii la pacienţii cu boală Addison.

boala Addison; autoimunitate; patologie asociată;

SURSA: Coeliac disease and autoimmune Addison’s disease: a clinical pitfall

ARTICOLE RECOMANDATE

Mesajul tău...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.