suplimente, shop, magazin, GetFit

Dozele slabe de Naltrexon ameliorează boala activă Crohn

AUTORI:  Smith JP1, Stock H, Bingaman S, Mauger D, Rogosnitzky M, Zagon IS.
1Departmentul Medical, Colegiul de Medicină al Universităţii de Stat din Pennsylvania, Hershey, Pennsylvania 17033, SUA.

Rezumat

OBIECTIVE

S-a demonstrat că opioizii endogeni şi antagoniştii de opioizi au un rol în vindecarea şi repararea ţesuturilor. Într-un trial pilot prospectiv deschis, au fost testate siguranţa şi eficienţa dozelor slabe de Naltrexon (LDN), un antagonist de opioizi, la pacienţii cu boala activă Crohn.

METODE

Subiecţii eligibili confirmaţi histologic şi endoscopic, cu scor al indicelui de activitate a bolii Crohn (IABC) de 220-450, au fost introduşi într-un studiu folosind Naltrexon 4.5 mg/zi. Infliximab nu a fost permis cu minim 8 săptămâni înainte de începerea studiului. Alte tratamente pentru boala Crohn care aveau o doză stabilă cu 4 săptămâni înainte au fost continuate la aceleaşi doze. Pacienţii au finalizat chestionarul pentru boala inflamatorie intestinală (CBII), şi forma scurtă (SF-36) a sondajului pentru calitatea vieţii, iar scorurile IABC, au fost evaluate înainte de tratament, la fiecare 4 săptămâni pe terapie şi la 4 săptămâni după completarea studiului medicamentos. Medicamentul a fost administrat oral în fiecare seară pentru o perioadă de 12 săptămâni.

REZULTATE

Au fost introduşi şaptesprezece pacienţi cu un scor mediu IABC de 356 +/-27. Scorurile IABC au scăzut semnificativ (P=0.01) cu LDN, şi au rămas scăzute sub limita de 4 săptămâni după finalizarea terapiei. 89% dintre pacienţi au prezentat un răspuns la terapie şi 67% au obţinut o remisie (P < 0.001). Îmbunătăţirea a fost obţinută atât în ambele sondaje de calitate a vieţii cu LDN în comparaţie cu referinţa. Nu au fost observate anomalii. Cel mai comun efect secundar erau tulburările de somn, prezente la şapte pacienţi.

CONCLUZIE

Terapia LDN pare a fi eficientă şi sigură la subiecţii cu boală activă Crohn. Studii ulterioare sunt necesare pentru analiza utilizării acestui compus.

LDN; boala intestinală; inflamatorie; Crohn

SURSALow-dose naltrexone therapy improves active Crohn’s disease.

ARTICOLE RECOMANDATE

4 Comments

 1. Renate 25/11/2017 at 18:33 - Reply

  Buna! Eu am luat LDN 4.5 ml timp de 3 luni si ceva (am inceput cu 1 ml si am crescut in fiecare saptamana cu 1 ml pana am ajuns la doza de 4.5 ml pe zi conform indicatiile unui medic din Londra de la o clinica privata ) si nu m-a ajutat deloc in poliartrita reumatoida. Decat in prima zi pentru 2 ore nu am avut dureri de coloana si glezne. In rest LDN-ul nu m-a ajutat sa imi reduca durerea si mobilitatea. Ajunsesem sa nu mai pot sta in picioare decat maxim 5 minute si stateam aproape toata ziua in pat. Singurul lucru pozitiv care l-am observat este ca eram mai alerta si nu mai dormeam dupa-amiaza deloc (am probleme si cu tiroida. Cand am intrerupt LDN (se intrerupe treptat scazand 1ml saptamanal) am avut din nou somnolenta dupa-amiaza si depresie indusa de reducerea dozei. Stiu ca articolul se refera la Boala Crohn, dar PR tot o boala inflamatorie este. Singura care m-a ajutat in PR sa-mi recapat mobilitatea a fost dieta (fara produse lactate, carne, peste, solanacee, lectine, gluten si zahar).

  • Admin 07/12/2017 at 12:55 - Reply

   Mai intai de toate dozajul LDN se face in mg. Apoi, daca doua persoane au aceeasi greutate, doza nu este obligatoriu aceeasi. 4.5 mg este doar o valoare de referinta, daca cineva resimte efecte pozitive cu 4.5 mg/zi, altcineva ar avea de castigat cu doze de 2.5 mg/zi. Adica trebuie ca fiecare sa testeze cu doze crescute sau scazute treptat.

   In rest, aveti perfecta dreptate, dieta antiinflamatoare este remediul comun pentru multe afectiuni.

 2. Vladut Stelian 10/06/2019 at 10:00 - Reply

  Buna ziua
  sunt interesat de acest tratament pentru fica mea 23 de ani care tocmai a fost diagnosticata cu Lupu Eritematos Sistemic
  Unde in Romania su cine poate sa prescrie asa ceva ?
  exista vreun cabinet sau medic care tratează cu LDN ?

 3. Iris Renate 12/06/2019 at 11:03 - Reply

  Am vorbit cu 2 medici reumatologi din Bucuresti considerati unii din cei mai buni in domeniu si nu au auzit de LDN(low dose naltrexone ), chiar m-au certat ca am acceptat un astfel de tratament . Le-am spus ca mi-a fost prescris de o clinica privata din Londra si pareau nedumeriti si chiar refractari la acest tip de tratament opiod . Dupa cum am spus mai sus pe mine nu m-a ajutat LDN, ci numai dieta (fara gluten , lactate ,carne ,peste si solanacee) si sucul de apio cu castravete (500 ml zilnic )+ alte sucuri de fructe si legume care m-au ajutat sa scap de scaunul cu rotile si sa pot merge din nou dupa 5 luni de paralizie la pat . Dupa doar 2 saptamani de suc de apio cu castravete am reusit sa fac primii pasi cu dureri mai mici (fara mancare gatita , ci doar sucuri – in total 1000-1200 ml pe zi ).De asemenea ,clismele cu ceai de musetel sau ceai de rostopasca (facute alternativ) m-au ajutat sa scap de durere 80%.
  Medicii reumatologi nu stiu decat sa dea imunosupresoare toata viata si sa ironizeze cand e vorba de nutritie .

  https://www.youtube.com/watch?v=qpDABMyLRho&t=39s

  https://www.youtube.com/watch?v=4LD44IWPzfE

  Multa sanatate.

Mesajul tău...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.