suplimente, shop, magazin, GetFit

Efectele unei diete enterale suplimentate cu glutamină, asupra enterocolitei induse de Methotrexat

(Jurnalul de Nutriţie Parenterală şi Enterală 12:325-331, 1988)
Lista autorilor:
Andrew D. Fox, M.D., Scott A. Kripke, M.D., Juan De Paula, M.D., Jeffery M. Berman, B.A., R. Gregg Settle, PH.D., John L. Rombeau, M.D.

Rezumat

Pentru şobolanii cărora li s-a administrat Metotrexat (MTX), 20 mg/kg intreaperitoneal (ip), dieta elementară a avut drept rezultat moartea în proporţie de 100% din cauza enterocolitei severe. Studii anterioare arată că glutamina (GLN) – absentă în dietele elementare – este substratul oxidativ preferat pentru intestin şi ar putea facilita refacerea intestinală după apariţia leziunilor.2 Acest studiu investighează efectul dietelor elementare suplimentate cu glutamină (GLN-ED), asupra statusului nutriţional, morfometrie intestinală, translocaţie bacteriană şi supravieţuire în acest model letal al lezării intestinale. Au fost efectuate trei experimente. În primul experiment, şobolanii au primit o dietă elementară intragastrică suplimentată fie cu 2% GLN sau o cantitate echivalentă de glicină (pentru control). După patru zile animalele au primit fie MTX, 20 mg/kg ip, ori soluţie salină ip, şi au fost ucişi 3 zile mai târziu. Dieta GLN-ED a determinat o semnificativă scădere a pierderii în greutate, retenţia îmbunătăţită a azotului, creşterea masei mucozale, a conţinutului proteic şi de ADN a jejunului şi colonului.

În al doilea experiment şobolanii au fost puşi pe dietă ca în primul experiment, dar toate animalele au primit MTX. Animalele pe dietă de control au murit în primele 120 de ore de administrare a MTX. Grupul GLN-ED a avut un timp de supravieţuire semnificativ mai mare şi mortatlitate scăzută.

În al treilea experiment animalele au fost puse pe dietă şi MTX ca în primul experiment. 96 de ore mai târziu culturile sângelui aortic au relevat bacteriemie enterică pentru animalele cărora li s-a administrat MTX. GLN-ED a determinat o reducere semnificativă în incidenţa bacteriemiei.

Aceste experimente au demonstrat că dieta GLN-ED a îmbunătăţit semnificativ statusul nutritiţional, a scăzut translocaţia bacteriană, determinând îmbunătăţirea supravieţuirii într-un model letal de enterocolită.

SURSA: Effect of a Glutamine-Supplemented Enteral Diet on Metotrexate-Induced Enterocolitis

glutamina

glutamina; enterocolita; MTX; metotrexat; intestin

ARTICOLE RECOMANDATE

One Comment

  1. Admin 13/01/2011 at 21:29 - Reply

    Dieta elementară
    De pe Wikipedia, enciclopedia gratuită

    O dietă elementară este o dietă care sugerează ingestia, sau în cazuri mai grave, folosirea unui tub gastric pentru hrănire sau alimentare intravenoasă cu nutrienţi lichizi într-o formă uşor asimilabilă. Este de obicei compusă din aminoacizi, grăsimi, zaharuri, vitamine şi minerale. Oricum, această dietă nu conţine proteine întregi sau parţiale din cauza capacităţii lor de a genera reacţii alergice pentru unele persoane.

Mesajul tău...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.