suplimente, shop, magazin, GetFit

Tratament dietetic pentru ataxia glutenică

Categories: Neurologie|0 Comments on Tratament dietetic pentru ataxia glutenică|Tags: , |Daily Views: 0|291 words|1,5 min read|

ARTICOLE RECOMANDATE

M. Hadjivassiliou, G. A. B. Davies-Jones, D. S. Sanders, R. A. Grünewald
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
J Neurol Neurosurg Psychiatry 2003;74:1221–1224

Rezumat

Context:

Ataxia glutenică este o maladie mediată imun, parte a spectrului intoleranţei la gluten şi este răspunzătoare pentru 40% din cazurile de ataxie idiopatică sporadică. Nu s-a întreprins vreodată un studiu asupra efectului dietei fără gluten asupra ataxiei glutenice.

Obiectiv:

Studiul efectelor dietei fără gluten asupra pacienţilor cu ataxie provocată de intoleranţa la gluten.

Metode:

Au fost studiaţi 43 de pacienţi cu ataxie glutenică. Fiecăruia i s-a propus o dietă gluten-free şi a fost monitorizat la fiecare 6 luni. Toţi pacienţii au parcurs o baterie de teste pentru evaluarea propriei ataxii la nivelul de referinţă şi după un an de dietă. 26 de pacienţi au aderat la dieta gluten-free şi au avut dovada eliminării anticorpilor antigliadină după un an. 14 pacienţi au refuzat dieta (grupul martor). Trei pacienţi au avut o persistenţă a anticorpilor antigliadină, în ciuda aderenţei la dietă şi au fost prin urmare excluşi din investigaţie.

Rezultate:

După un an au apărut îmbunătăţiri reflectate în toate testele de ataxie în grupul de tratament. Acest lucru a fost semnificativ în comparaţie cu grupul de control. Aparent, îmbunătăţirile asociate dietei nu erau corelate cu prezenţa unei enteropatii.

Concluzii:

Ataxia glutenică răspunde la o dietă strictă fără gluten chiar în absenţa unei enteropatii. Diagnosticul ataxiei glutenice este vital, întrucât este una din foarte puţinele cauze ale ataxiei sporadice.

ataxia cerebeloasă, glutenică, cerebel, ataxie

SURSA: Dietary treatment of gluten ataxia

Mesajul tău...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.