suplimente, shop, magazin, GetFit

Analize de laborator pentru schizofrenie şi tulburarea bipolară

analize, ecologie, teste, IgG

SURSA: Laboratory testing for schizophrenia and bipolar disorder

ARTICOLE RECOMANDATE

Blake Graham, BSc (Honours), AACNEM
Nutritionist Clinician, Perth, Western Australia

1. Criptopirolii urinari (piroluria).

Piroluria este un deficit genetic de zinc şi vitamina B6. Persoanele cu pirolurie tind spre un necesar de câteva ori mai ridicat din aceşti nutrienţi decât ceilalţi, şi sunt predispuşi către simptome psihiatrice. Urmatorul tabel prezintă distribuţia pacienţilor cu pirolurie.

Piroluria (nivel ridicat de histamine)  
Tulburarea bipolară 18%
Schizofrenia 27%

Citeşte ‘Piroluria: Cauza ascunsă a simptomelor schizofreniei, bipolaritatii, depresiei si anxietatii’ de Woody McGinnis, M.D. pentru mai multe informatii despre pirolurie.

2. Analize pentru cuprul seric şi ceruloplasmina serică.

Nivelurile crescute de cupru sunt prezente într-un larg subgrup al celor cu diagnostic psihiatric. Nivelurile exagerarate de cupru alterează nivelurile neurotransmiţătorilor si determină stres oxidativ. Statusul cuprului este cel mai eficient evaluat masurând atât cuprul seric cât şi nivelurile de ceruloplasmină. Ceruloplasmina este proteina transportoare a cuprului. Vezi articolul despre excesul de cupru pentru o discuţie mai amănuţită a acestui subiect.

3. Analiza minerală a părului.

Analiza minerală a părului implică analiza de laborator a unei mostre de păr pentru minerale esenţiale (ex. zinc) si elemente toxice (ex. plumb). Rezultatele ne oferă nişte indicii asupra nivelurilor acestor elemente în organismul nostru. Analiza părului are avantajul de a fi ieftină şi simplă. Părul este mai degrabă un ţesut excretor, decât unul funcţional, în ce priveşte nivelul mineralelor. Oferă nişte informaţii despre statusul mineralelor şi se crede că ar exprima nivelul metalelor eliminate prin circulaţia generală pe durata ultimelor 12 săptămâni.

4. Analize pentru acizii graşi esenţiali serici

Există un imens volum de literatură ştiinţifică ce sugerează că echilibrul dintre acizii graşi omega-3 şi omega-6 este strâns corelat cu sănătatea creierului nostru. Acizii graşi esenţiali sunt componente importante ale membranelor celulare, incluzând pe cele ale receptorilor de neurotransmiţători. De asemeni reglează transducţia semnalelor şi activitatea electrică în celulele creierului şi controlează sinteza compuşilor chimici inflamatori cum sunt eicosanoizii şi citokinele, care ar putea avea un efect direct asupra sănătăţii mintale. Anomaliile đe compoziţie ale acizilor graşi ai membranei celulare sunt corelate cu schizofrenia şi tulburarea bipolară. Cercetările în general fac trimitere către suplimentarea cu acizi graşi omega 3 ca având un efect terapeutic asupra simptomelor şi corectarea anomaliiilor membranelor celulare, oricum noi toţi metabolizând grăsimile diferit, unii dintre noi având nevoie de o altă distribuţie a acizilor graşi esenţiali. Testarea nivelurilor de acizi graşi ne permite determinarea exactă a căror tipuri de grăsimi avem nevoie să suplimentăm, şi ce fel de modificări trebuie să facem în compoziţia acizilor graşi pentru a ne îmbunătăţi sănătatea.

omega 3, trigliceride, ulei de peşte

5. Testarea urinară indusă a metalelor grele

Metalele grele (mai specific plumbul şi mercurul) sunt în mod obişnuit găsite la un nivel ridicat şi contribuie la simptomele psihiatrice. Citeşte Metalele toxice şi sănătatea psihică de Mark Filidei, DO,  pentru mai multe informaţii despre această corelaţie. Testul ‘indus’ (altfel spus ‘post-chelatarea’ sau ‘provocarea’) al urinei pentru metale grele, este standardul de aur între analizele de laborator disponibile pentru estimarea intoxicării cu metale grele. Aceasta este metoda ideală de testare recomandată de diverse grupuri incluzând

Când suntem expuşi metalelor grele din mediul nostru de viaţă, aceşti compuşi chimici sunt eliminaţi sau transportaţi către diverse ţesuturi în organismul nostru, în loc să să rămână în circulaţia globală pentru lungi perioade de timp. Drept rezultat, analizele de sânge, ale părului şi testele urinare ‘neinduse’, reflectă doar expunerile recente la metale grele. Testul ‘indus’ implică administrarea unor doze eficiente de agenţi detoxifianţi (DMSA & glicină) şi colectarea urinei pe o perioadă determinată (6 ore). Aceşti agenţi se ataşează de ei şi eliberează unele din depozitele izolate de metale grele, permiţându-le să fie excretate prin rinichi şi să ajungă în urină. Urina colectată este analizată pentru metale grele şi nivelurile reflectă încărcarea cu metale grele stocate de anumite  ţesuturi. Doctors Data Inc. este un laborator foarte recomandat pentru acest test. Următorul link oferă cinci buletine primite recent, utilizând acest test.

 • Cinci rezultate ale testelor induse pentru metale toxice în urină.

6.  Analize pentru acizii organici

Analiza acizilor organici oferă o perspectivă a proceselor metabolice celulare ale organismului şi eficienţa funcţiei metabolice. Identificarea blocurilor metabolice care pot fi tratate nutriţional, permite ajustarea intervenţiilor care ajustează răspunsurile pacientului.

Dintr-un singur specimen de urină, Organix Profile oferă informaţii importante în următoarele direcţii:

 • Deficienţele vitaminice şi minerale
 • Deficitul de aminoacizi precum carnitina şi NAC
 • Markerii afectării oxidative şi suficienţei antioxidanţilor
 • Indici pentru estimarea suficienţei detoxifierii
 • Markeri funcţionali ai deficitului B-complex
 • Metaboliţii neurotransmiţătorilor pentru evaluarea funcţiei SNC
 • Estimarea producţiei energiei mitocondriale prin metoda compuşilor ciclului acidului citric
 • Statusul suficienţei metilării
 • Markerii suficienţei acidului lipoic şi CoQ10
 • Markerii specifici disbiozei pentru supracreşterea bacteriilor şi a drojdiilor

Acumularea vizibilă sau deficitul anumitor acizi organici specifici detectaţi în urină, adeseori semnalează o inhibare a unui bloc metabolic. Poţi citi mai mult din acest cuprinzător test pe următorul link:

7. Profilul ecologiei microbiene gastrointestinale

Este foarte bine cunoscut ca perturbarea ecosistemului gastrointestinal are o contribuţie pentru simptomele psihiatrice. Se estimează că adulţii au mai mult de 500 de specii bacteriene cuprinzând 100 de trilioane de bacterii în tractul nostru gastrointestinal. Acest număr este mai mare decât numărul celulelor din organismul nostru. Eforturi imense de cercetare au fost direcţionate spre investigarea funcţiei acestor bacterii în ultimele câteva decenii, deşi noi abia începem să înţelegem implicaţiile pentru sănătate per ansamblu. Unele din funcţiile cunoscute sunt menţionate mai jos.

 • Utilizarea alimentelor fermentate pentru producerea acizilor graşi cu lanţ scurt, utilizaţi de către peretele intestinal drept combustibil, îmbunătăţind starea intestinului prevenind ‘intestinul permeabil’.
 • Interacţiunea cu ţesutul limfoid asociat (GALT), parte a sistemului nostru imun
 • Sinteza nutrienţilor (anumiţi aminoacizi şi vitamine)
 • Îmbunătăţirea unor multiple aspecte ale digestiei /absorbţiei
 • Inhibarea supracreşterii bacteriilor dăunătoare, drojdiilor şi paraziţilor
 • Îmbunătăţirea motilităţii gastrice şi formării bolului fecal, reducând constipaţia şi diareea
 • Influenţând expresia genetică
 • Asistând eliminarea toxinelor prin fecale şi convertind unele toxine în forme mai puţin dăunătoare
 • Îmbunătăţind profilul lipidic (colesterol, trigliceride)
 • Influenţând echilibrul hormonal, de ex. estrogenul
 • Reducând compuşi chimici potenţial carcinogenici din intestin

Suprapopularea gastrointestinală a bacteriilor dăunătoare sau a drojdiilor, eliberează compuşi chimici care alterează funcţia neurologică, iar în unele cazuri contribuie pentru dezvoltarea schizofreniei şi tulburarea bipolară. De exemplu nivelurile crescute de enterococi şi streptococi sunt corelate strâns cu simptome cognitive cum ar fi nervozitatea, pierderea memoriei, uitarea, confuzia, golul mental şi problemele de somn. (Bioscreen Data.) Dr. Natasha Campbell-McBride, neurolog şi nutriţionist, dezbate pe larg legătura dintre ecologia intestinală şi sănătatea psihică, în cartea ei Gut and Psychology Syndrome: Natural Treatment for

Se crede în mod obişnuit că infectiile parazite intestinale cronice, dintre care cea mai cunoscută este Giardia, sunt rare în ţările vestice, şi în principal limitate la tropice. Adevărul este că o gamă largă de paraziţi sunt frecvenţi în ţări precum Australia şi America de Nord. Sunt masiv subdiagnosticate din cauza metodelor neadecvate de laborator şi lipsei de consideraţie a doctorilor. Paraziţii intestinali sunt asociaţi cu malabsorbţie, alergii, simptome ale sistemului nervos şi o varietate de alte complicaţii, Citeşte Rolul infecţiilor în boala psihică de Frank Strick CCN, Director de Cercetare Clinică al Institutului de Boli Psihice Infecţioase (RIIMI) în California.

Laboratorul Metametrix oferă un test foarte precis pentru bacteriile gastrointestinale, drojdii şi paraziti. Utilizează o tehnologie ADN, în locul demodatelor microscopii şi culturi, care au limitări majore.

8. Testarea prin eliminare /provocare şi testarea IgG a intoleranţelor alimentare

‘Alergiile cerebrale’ (alergii care afectează sănătatea psihică într-un anumit fel) pot contribui pentru iritabilitate, depresie şi psihoză. Carl Pfeiffer, MD, PhD a menţionat că pentru 10% din schizofrenici, alergia cerebrală este factorul cauzator primordial. William Philpott, MD (autorul Brain Allergies: The Psycho-Nutrient Connection) afirmă că mai mult de 50% din schizofrenici manifestă o formă de alergie cerebrală care contribuie la simptome.

Există aproape 12 mecanisme binecunoscute de intoleranţă alimentară. Analizele individuale de laborator testează pentru unul. Preferinţa mea pentru cei cu schizofrenie şi tulburare bipolară, este să încep cu o probă de 30 de zile pentru diagnostic, printr-o dietă fără gluten şi caseină. Un număr mare de oameni menţionează o reducere semnificativă a simptomelor prin evitarea acestor proteine în mod obişnuit problematice. Nici un test de laborator nu este decisiv pentru excluderea intoleranţei la gluten şi caseină. Majoritatea oamenilor care observă îmbunătăţiri prin eliminarea glutenului, au teste negative pentru boala celiacă. Pe lângă gluten/caseină o gamă întreagă de intoleranţe alimentare ar trebui evaluate. Următoarele alimente în mod obişnuit reactive includ:

 1. Ouă
 2. Arahide
 3. Porumb
 4. Soia
 5. Cacao
 6. Drojdie
 7. Citrice
 8. Roşii
 9. Carne de vită

Cea mai de încredere şi de asemeni gratuită metodă de identificare a intoleranţelor la aceste alimente, este o dietă de eliminare atotcuprinzătoare. Când această opţiune nu este posibilă din motive practice, recomand achitarea unui profil de intoleranţă alimentară IgG.

analize, schizofrenie, tulburare bipolara, teste laborator

SURSA: Laboratory testing for schizophrenia and bipolar disorder

 

Mesajul tău...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.