suplimente, shop, magazin, GetFit

Repigmentarea leziunilor vitiligo la un copil cu boală celiacă, după o dietă fără gluten

depigmentare, fată, abdomen, maculară, zone

Autori Rodríguez-García C, González-Hernández S, Pérez-Robayna N, Guimerá F, Fagundo E, Sánchez R.
Secţia Dermatologie, Spitalul Universitar din Canare, Universitatea din La Laguna, La Laguna, Tenerife, Insulele Canare, Spania.

19-Apr 2011

Rezumat

Există o asociere bine delimitată între vitiligo şi condiţiile autoimune, iar autoanticorpii circulanţi împotriva melanocitelor, au fost identificaţi în serul pacienţilor cu vitiligo. Prezentăm un caz de repigmentare a leziunilor vitiligo la o fată cu boală celiacă după iniţierea unei diete fără gluten, care din câte cunoaştem, nu a fost menţionat.

__________________________________

Vitiligo se manifestă în mod obişnuit la indivizi altfel sănătoşi, însă într-o minoritate a pacienţilor este întâlnită o asociere clar stabilită cu bolile autoimune şi autoanticorpii circulanţi (1). Au fost identificaţi autoanticorpi specific direcţionaţi împotriva antigenilor de suprafaţă ai melanocitelor, incluzând antiVIT 40, antiTiroxinază, antiTRP-1 şi 2, antimelan A/MART-1, şi factorii de transcripţie antiSOX (1). Suplimentar, PTPN22, NALP1, şi CTLA4 au fost identificate ca gene de susceptibilitate pentru vitiligo. Toate sunt asociate cu susceptibilitatea autoimună, ceea ce este conform cu dovada că la unii pacienţi, vitiligo generalizat este o boală autoimună fundamentală (2).

Boala celiacă (BC) este o enteropatie cronică imun-mediată, gluten dependentă, care a fost asociată cu câteva manifestări cutanate, şi anticorpi antiendomisium, antigliadină şi antitransglutaminasă pot fi găsiţi în serul pacienţilor cu vitiligo (3).

PREZENTARE DE CAZ

O fată în vârstă de 9 ani a fost afectată de vitiligo vulgaris timp de 3 ani, cu leziuni maculare depigmentate tipice pe faţă, trunchi şi membre (Fig. 1). Nu a fost observat un răspuns la tratamentul cu PUVA timp de 9 luni, prednicarbat 0.25% topic 6 luni, şi pimecrolimus topic timp de 1 an. A avut un istoric de hipotiroidism bine controlat pe durata a 2 ani. Un diagnostic recent de boală celiacă a fost oferit, şi a fost trecută pe tratament printr-o dietă fără gluten.

depigmentare, fată, abdomen, maculară, zone

Figura 1. Zone cu depigmentare maculară pe abdomen înainte de începerea dietei fără gluten.

repigmentare, tratament, vitiligo

Figura 2. Repigmentare remarcabilă a vitiligo la 3 ani după începerea unei diete fără gluten.

După 1 an pe dietă fără gluten, deşi nu era trată activ pentru vitiligo, maculele depigmentate au evidenţiat o repigmentare progresivă cu un progres remarcabil după 3 ani (Fig. 2), cu menţinerea depigmentării 7 ani după începerea dietei fără gluten.

DISCUŢIE

Vitiligo vulgaris este cel mai frecvent tip clinic de vitiligo în copilărie. Incidenţa endocrinopatiilor este mai scăzută în copilărie, dar producţia de autoanticorpi cum ar fi cei antinucleari, antitiroidă (componentele microsomale şi coloidale), şi anticorpi anticelule parietale, este mai ridicată decât la adulţi (4).

Vitiligo a fost asociat cu hipotiroidism, hipertiroidism, anemie pernicioasă, boala Addison şi hipoparatiroidism (1). Alte condiţii dermatologice au fost întâlnite corelat cu BC, incluzând: dermatita herpetiformă, alopecia areata, dermatozele ihtioziforme, prurigo nodularis, dermatomiozita, dermatoza buloasă liniară IgA, eritem elevatum diutinum,  laxa cutis dobândită, vasculita cutanată, şi psoriazisul (3).

Asocierea dintre boala celiacă şi vitiligo este controversată. Deşi raportări de caz izolate descriu vitiligo la pacienţii cu BC (3), o investigaţie serologică pentru BC prin metoda anticorpilor antigliadină şi antiendomisium într-o serie largă de pacienţi consecutivi cu vitiligo. nu a evidenţiat nicio corelaţie între aceste două boli (5).

Există raportări ale ameliorării alopeciei areata (5) şi leziunilor psoriatice (3) după instituirea unei diete fără gluten la pacienţii cu BC simultană; în orice caz, din câte cunoaştem repigmentarea vitiligo nu a fost niciodată menţionată. Nu este clar dacă asocierea cronologică dintre evenimente este cauzală sau întâmplătoare, dar rezultatele sunt izbitoare, şi în caz că sunt corelate, sunt necesare studii pentru explicarea mecanismului implicat.

vitiligo; melanocite; repigmentare; copil; fată

SURSA: Repigmentation of vitiligo lesions in a child with celiac disease after a gluten-free diet

ARTICOLE RECOMANDATE

Mesajul tău...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.