suplimente, shop, magazin, GetFit

Sarcoidoza la pacienţii cu boală celiacă

Categories: Imunologie|0 Comments on Sarcoidoza la pacienţii cu boală celiacă|Tags: , , , |Daily Views: 0|227 words|1,1 min read|
Hwang E, McBride R, Neugut AI, Green PH.

Departmentul de Medicină, Centrul medical al Universităţii Columbia, 180 Fort Washington Avenue, Camera 956, New York, NY 10032, USA.

Rezumat

SCOP:

Câteva raportări de caz şi studii europene au sugerat o asociere între sarcoidoză şi boala celiacă; în orice caz, au fost inconsistente. De aceea am analizat un grup larg de pacienţi celiaci pentru evaluarea acestei asocieri.

METODE:

O bază de date anonimizată a unor pacienţi cu boală celiacă, a fost revăzută pentru determinarea numărului de pacienţi cu sarcoidoză. Rapoartele de morbiditate standardizate ordonate după vârstă şi sex, cu intervale de încredere corespondente 95%, au fost calculate comparând cu datele de prevalenţă provenite din populaţia SUA.

REZULTATE:

Zece pacienţi au fost găsiţi cu diagnostic comorbid de sarcoidoză, reprezentând un raport de morbiditate standardizat ordonat după vârstă şi sex de 36.8 (95% CI 26.7-50.9).

CONCLUZII:

În acest eşalon de pacienţi cu boală celiacă, exista un risc semnificativ crescut de sarcoidoză în comparaţie cu populaţia americană albă. Ceea ce întăreşte asocierile anterioare care au fost făcute, sugerând un mecanism comun aflat la baza etiologiilor bolii celiace şi sarcoidozei.

sarcoidoză, boală celiacă, populaţie, risc

SURSA: Sarcoidosis in patients with celiac disease

ARTICOLE RECOMANDATE

Mesajul tău...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.