Zonulina şi boala celiacă
AUTOR: Ellen Beth Levitt – 1 Mai 2000
CERCETĂTORII DESCOPERĂ NIVELURI CRESCUTE DE
ZONULINĂ PRINTRE PACIENŢII CU BOALĂ CELIACĂ
Cercetătorii de la Universitatea Şcolii de Medicină din Maryland, au constatat că zonulina, proteina umană ce reglează permeabilitatea intestinului, prezintă niveluri ridicate în faza acută a bolii celiace. Descoperirea sugerează că nivelurile crescute de zonulină sunt un factor contributiv la evoluţia bolii celiace şi altor boli autoimune, cum sunt diabetul insulino-dependent, scleroza multiplă şi artrita reumatoidă. Descoperirile sunt publicate în numărul din 29 Aprile al jurnalului Lancet.
”Zonulina acţionează ca dirijorul de trafic sau portarul ţesuturilor organismului nostru”, afirmă autorul principal Alessio Fasano, medic, profesor de Pediatrie şi Fiziologie la Universitatea Şcolii de Medicină din Maryland şi director al Centrului Pediatric de Gastroenterologie şi Nutriţie la Universitatea Spitalului pentru Copii din Maryland. ”Cea mai largă poartă de intrare a noastră este intestinul cu miliardele sale de celule. Zonulina deschide spaţiile dintre celule, permiţând trecerea unor substanţe, în timp ce nu permite accesul bacteriilor şi toxinelor”, explică Dr. Fasano.
Cercetările anterioare conduse de Dr. Fasano, au descoperit că zonulina este de asemeni implicată în reglarea barierei impenetrabile dintre circulaţia sângelui şi creier, cunoscută drept bariera hemato-encefalică.
Boala celiacă a oferit Dr. Fasano şi echipei sale, un model unic pentru înţelegerea interacţiunii dinamice dintre zonulină şi sistemul imun. Boala celiacă este o maladie genetică ce afectează unul din 300 de oameni în Europa, dar prevalenţa ei în Statele Unite nu este pe deplin cunoscută. Oamenii care suferă de această maladie sunt incapabili să consume alimente ce conţin gluten-proteina prezentă în grâu şi alte cereale. Glutenul declanşează o reacţie ce poate cauza diaree, dureri abdominale, malabsorbţia nutrienţilor şi alte probleme gastrointestinale. Boala celiacă poate fi uşor tratată prin evitarea alimentelor cu gluten.
În boala celiacă organismul reacţionează la gluten fabricând anticorpi care atacă intestinul şi provoacă daune severe în timp. Spre deosebire de alte boli autoimune, savanţii de asemeni ştiu că boala celiacă este declanşată de un antigen specific, acesta fiind gluten-proteina. Se cunoaşte de asemeni că boala celiacă provoacă permeabilizarea crescută a intestinului. Suplimentar, mulţi oameni care suferă de boală celiacă, suferă de asemeni de alte afecţiuni autoimune.
Echipa de cercetare a examinat ţesutul intestinal pentru şapte oameni cu boală celiacă şi pentru şase pacienţi care nu aveau boala. Pacienţii cu boală celiacă activă au evidenţiat niveluri mai ridicate de zonulină şi anticorpi anti-zonulină în comparaţie cu pacienţii non-celiaci şi pacienţii în remisie, care se bazau pe o dietă gluten-free.
”În boala celiacă nu puteam niciodată înţelege cum o proteină mare ca glutenul trecea de sistemul imun. Acum avem răspunsul,” explică Dr. Fasano. ”Oamenii cu boală celiacă au un nivel crescut de zonulină, ce deschide joncţiunile dintre celule. În esenţă, porţile sunt larg deschise, permiţând trecerea glutenului şi altor alergeni. Odată ce aceşti alergeni pătrund în sistemul imun, sunt atacaţi de către anticorpi.”, adaugă Dr. Fasano.
”Cred că zonulina joacă un rol critic în modularea sistemului nostru imun. Dintr-un oarecare motiv, nivelul de zonulină iese din interval, iar aceasta conduce către boala autoimună.”, explică Fasano.
Dr. Fasano adaugă că sunt necesare cercetări suplimentare. El dirijează la ora actuală experimente cu şoareci diabetici. Rezultate preliminare din experimentele sale arată că diabetul dependent de insulină apare la şoareciii de laborator la 3-4 săptâmâni după creşterea permeabilizării intestinale. Cercetătorii cred că permeabilitatea intestinală crescută este asociată cu nivelurile ridicate de zonulină.
”Suntem în pragul unor descoperiri captivante în acest domeniu”, afirmă Dr. Fasano. ”Acum dispunem de o nouă perspectivă din care ne privim celulele. Celulele nu sunt îngrămădite împreună precum cărămizile. Sunt un câmp dinamic, aflat în continuă mişcare.”
Articolul original – Zonulin & Celiac Disease
ARTICOLE RECOMANDATE