suplimente, shop, magazin, GetFit

Dieta fără gluten: o nouă strategie pentru managementul simptomelor asociate cu endometrioza dureroasă?

Marziali M1, Venza M, Lazzaro S, Lazzaro A, Micossi C, Stolfi VM.
Departmentul de Obstetrică şi Ginecologie, Universitatea Tor Vergata, Roma, Italia

Rezumat

Obiectiv:

Durerea pelvină afectează între 4% şi 39% dintre femei, şi explică 10-40% din totalul consultaţiilor ginecologice fără internare. Etiologia durerii asociate endometriozei, nu a fost descrisă în totalitate. Nu au fost publicate studii privind dieta fără gluten administrată pentru obţinerea reducerii simptomelor durerii asociate endometriozei. Scopul acestui studiu retrospectiv, a fost de a evalua eficienţa rezultatelor dietei fără gluten pentru durerea asociată endometriozei şi calitatea vieţii într-o perioadă de urmărire a pacienţilor cu durere pelvină cronică asociată.

METODE:

Au fost incluşi în studiu două sute de pacienţi cu endometrioză cu simptome dureroase asociate. În momentul admiterii, valorile de referinţă ale simptomelor dureroase au fost evaluate prin Visual Analogue Scale (VAS) pentru dismenoree, durere pelvină nemenstruală, şi dispareunie. Conform VAS, severitatea durerii avea un punctaj de la 0 la 10; indicând absenţa durerii, şi 1-4, 5-7 şi 8-10, moderat şi respectiv severă. O dietă fără gluten a fost propusă tuturor pacienţilor, şi o nouă evaluare a fost derulată după 12 luni pe dietă. Pentru analiza statistică au fost folosite teste Student-t.

REZULTATE:

La termenul de 12 luni, 156 de pacienţi (75%) au raportat modificări semnificative statistic ale simptomelor dureroase (P<0.005), 51 de pacienţi (25%) nu au raportat îmbunătăţirea simptomelor. Niciun pacient nu a raportat creşterea durerii. Pentru toţi pacienţii a fost observată o creştere considerabilă a punctajelor pentru toate domeniile funcţionării fizice, senzaţia generală de sănătate, vitalitate, funcţionare socială şi sănătate psihică (P<0.005).

CONCLUZIE:

Din experienţa noastră, simptomele dureroase ale endometriozei, scad după 12 luni pe dietă fără gluten.

SURSA: Gluten-free diet: a new strategy for management of painful endometriosis related symptoms?

ARTICOLE RECOMANDATE

Mesajul tău...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.