suplimente, shop, magazin, GetFit

Boala celiacă la adulţi manifestată ca infertilitate

Jurnalul Medical Ulster, Volumul 57, No. 1, pp. 88 – 89, April 1988.
J P McCann, D P Nicholls, J A Verzin, Acceptat 26 Ianuarie 1988.

PREZENTARE DE CAZ

Boala celiacă la adulţi se manifestă de obicei cu simptome gastrointestinale, însă rareori a fost recunoscută drept o cauză a infertilităţii.2,3 Prezentăm un caz în care instituirea unei diete făra gluten, a fost urmată de concepţia încununată de succes.

ISTORICUL CAZULUI

O femeie cu vârsta de 21 ani, s-a prezentat la Mater Infirmorum Hospital în 1983. Fusese căsătorită de doi ani, şi a încercat să rămână însărcinată timp de un an.  Anterior a administrat un contraceptiv oral mixt, pentru o perioadă de nouă luni. Nu a fost obţinut un istoric clinic necorespunzător, şi în special nu exista un istoric al menstruaţiilor neregulate. La examinare, prezenta dezvoltare sexuală secundară normală, şi nu existau semne fizice pentru boli sistemice. Profilul hormonal sexual era normal – FSH seric era 4.4 U/I (normal 0.6-7.5), LH seric 11.5 U/I (0.8-16), estradiol (faza luteală) 450 pmol/l (165-700), progesteron (faza luteală) 17.7 nmol/l (6-80). Testosteronul seric era 0.85 nmol/l (0.5-2.8), iar prolactina serică 310 mU/I (<360).

A fost derulată laparoscopia, dilataţia şi chiuretajul. Trompele uterine erau deschise şi nu au fost observate anormalităţi ovariene. Endometrul obţinut era în faza secretoare a ciclului menstrual. În acest moment avea o anemie hipocromă microcitică (Hb 8.4 g/dl), care a fost tratată prin transfuzie fără investigaţii ulterioare. După aceasta, în ciuda revenirii la normal a nivelului de hemoglobină, şi de asemeni intervenţiei terapeutice cu Clomifen si Ciclofenil, concepţia nu a avut loc.

În Noiembrie 1985 s-a prezentat la Royal Victoria Hospital cu o anemie hipocromă microcitică recurentă profundă (Hb 6.5 g/dl). Nu a oferit un istoric al hemoragiei evidente. Dieta era satisfăcătoare şi a negat că ar avea steatoree. Cu excepţia palorii, nici o anormalitate nu a fost identificată la examinarea clinică. Înălţimea sa era 156 cm şi greutatea 48.1kg (93% din cea anticipată). Frotiul sanguin a evidenţiat un şablon cu hematii dismorfice. Fierul seric era scăzut la 4.7 pmol/l (normal 15-30), cu o capacitate de legare a fierului de 96.7 pmol/l (normal 45-72) şi o feritină serică de 15 pg /l (normal 40- 70). Hemoragiile fecale oculte erau negative. Nivelurile de vitamina B12 şi folat seric erau normale. Carotenul seric era normal şi elimina doar 9% dintr- doză orală de 25 g D-Xylose. Pentru testul de toleranţă la lactoză răspunsul era plat. Concentraţia hidrogenului expirat pe nemâncate era ridicată la 76 ppm (normal mai puţin de 20), iar creşteri ulterioare nu au mai apărut ca răspuns la 25 g lactoză. Examenul cu bariu al intestinului subţire a evidenţiat dilatarea pliurilor mucozale jejunale într-un model cu floculare, întreţinând o stare de malabsorbţie. Biopsia jejunală a evidenţiat prezenţa atrofiei vilozitare subtotale, iar anticorpii antigliadină erau pozitivi (titru 1:20). Investigarea familială pentru prezenţa anemiei sau anticorpilor antigliadină era negativă. A fost pus un diagnostic de boală celiacă şi a început o dietă fără gluten, nivelurile de hemoglobină fiind refăcute prin transfuzie. Acest lucru a condus la îmbunătăţire rapidă a stării sale de bine, şi pe durata a două luni a conceput. A născut o fată sănătoasă în Septembrie 1986. Hemoglobina sa actuală este 13.8 g/dl fără suplimente.

DISCUŢIE

Boala celiacă la adulti se manifestă în mod obişnuit cu simptome gastrointestinale. La pacientul nostru, lipsa unor astfel de simptome a complicat diagnosticul care a fost suspectat doar după ce a fost observată anemia feriprivă recurentă fără hemoragie excesivă. Deşi infertilitatea este o complicaţie cunoscută a bolii celiace4, rareori este o caracteristică de manifestare.2,3 În plus, prezenţa infertilităţii nu este corelată cu severitatea bolii celiace la bărbaţi sau femei.5 Concepţia la două luni după trecerea pe o dietă fără gluten, sugerează cu hotărâre o legătură între cele două. Este improbabil ca infertilitatea să fi fost cauzată doar de anemie, ajustarea anterioară a acesteia nefiind urmată de concepţie, şi de asemeni greutatea sa corporală era normală. Restabilirea similară a fertilităţii a fost anterior raportată atât la pacienţii femei2, cât şi la bărbaţi6. La pacienţii celiaci bărbaţi au fost descrise motilitatea şi morfologia anormală a spermatozoizilor7, factori care ar putea explica fertilitatea scăzută. La pacienţii femei, motivul infertilităţii rămâne necunoscut, deşi a fost sugerat că ar putea fi din cauza deficitului de zinc.3 Statusul zincului la pacientul nostru nu a fost determinat.

Sugerăm că boala celiacă trebuie avută în vedere ca o cauză pentru infertilitatea inexplicabilă. Deşi asocierea este rară, tratamentul este simplu şi ar putea conduce către concepţie.

Referinţe: vezi sursa

sarcina pierduta, conceptie, gravida, fertilitate, infertilitatea

SURSA: Adult coeliac disease presenting with infertility

ARTICOLE RECOMANDATE

Mesajul tău...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.