suplimente, shop, magazin, GetFit

Glicarea avansată şi longevitatea

Categories: Dietă|0 Comments on Glicarea avansată şi longevitatea|Tags: , , , |Daily Views: 0|563 words|2,8 min read|
Dr. cardiolog William Davis

Produşii finali de glicare avansată sau AGE, pot schimba întreaga noastră discuţie despre dietă.

AGE provin din două surse principale:

1)      Endogene – interacţiunea proteine – glucoză

2)      Exogene – din dietă

Prima situaţie depinde de glicemie: cu cât este mai ridicat nivelul de glucoză serică, creşte gradul glicării proteinelor. Al doilea depinde de cantitatea de AGE din alimentele consumate.

Există dovezi incontestabile care indică AGE drept factor pentru îmbătrânire şi de asemeni disfuncţie renală, demenţă şi ateroscleroză. Câteva din observaţiile făcute, includ:

Dacă AGE sunt introduse experimental unui animal, de-a lungul a săptămâni sau luni, se instalează ateroscleroza, patologia renală şi alte boli „asociate senilităţii”.

– În celulele endoteliale (pe interiorul arterelor), AGE induce expresia moleculelor aderente şi semnalelor inflamatoare. În fibroblaste, AGE determină producerea colagenului. În celulele musculaturii netede, AGE declanşează migraţie şi proliferare. În monocite şi macrofage, AGE induce chemotaxa şi eliberarea mediatorilor inflamaţiei. Mai pe scurt, AGE sunt implicaţi în aproape fiecare pas ce duce către ateroscleroză.
– La oameni, cantităţi  mai mari de AGE sunt prezente la diabetici, prediabetici şi oameni cu rezistenţă la insulină. Noi toţi ştim că aceşti oameni vor face ateroslceroză, boli de rinichi, cataracte şi alte patologii într-un ritm accelerat.
–Alimentele conţinând cantităţi mai mari de AGE, determină disfuncţie endotelială, vasoconstricţie arterială, din cauza blocării sintezei de oxid nitric şi alte mecanisme.

În afară de a folosi agenţi ce blochează activitatea AGE, cum se pot  minimiza absorbţia sau producţia? Sunt două strategii generale:

1) Menţinerea glicemiei la nivel  redusStudiul Whitehall, a demonstrat mortalitatea vasculară crescută pentru o glicemie postprandială mai mare de    83 mg/dl  (de fapt glicemie la 2 ore după test cu 50 g glucoză). Mai puţini carbohidraţi în dietă, glicemie mai scăzută, glicare mai redusă. Studii cum sunt cele ca Whitehall, demonstrează că glicarea începe cu valori în interval de normalitate. Astfel, îmbătrânirea se instalează şi  cu glicemii normale, dar mai rapid, pentru  glicemii mai ridicate.

2)  Alegeţi şi preparaţi alimente cu un conţinut mai scăzut de AGE. Aportul alimentar de AGE este o cauză majoră pentru nivelul din sânge. Grăsimile şi cărnurile sunt sursa principală, în special dacă sunt gătite la temperaturi înalte (prăjire directă la foc şi în ulei). Importantă nu este evitarea lor, cât că ar trebui limitată dimensiunea bucăţilor  de carne, în timp ce se face o selecţie asupra modului de preparare. Aceasta ar putea implica porţionarea cărnii în felii subţiri sau bucăţi mai mici, pentru a face posibilă prepararea rapidă, consumarea mai rară când este posibil (nu pui, desigur). Trebuie evitate sosurile ce conţin zahăr (facilitează formarea AGE). Este acesta un argument în favoarea sashimi?
Reducând expunerea la AGE endogeni sau exogeni, avem  posibilitatea încetinirii procesului îmbătrânirii, sau cel puţin scăderea probabilităţii fenomenelor asociate îmbătrânirii.

Alte idei în articolele următoare.

ARTICOLE RECOMANDATE

glicarea; longevitatea; longevitate; glicare

SURSA: AGEing gracefully

Mesajul tău...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.