În căutarea grâului, Einkorn şi glicemia
Sunt trei aspecte fundamentale referitor la efectele adverse ale grâului asupra sănătăţii: reacţia imună (de ex. celiachia), implicaţii neurologice (spre exemplu schizofrenia sau ADHD), şi creşterea glicemiei.
Printre întrebarile la care aş căuta raspuns, este dacă grâul antic cum este Einkorn-ul luat de la Eli Rogosa, determină creşterea glicemiei precum grâul actual.
Prin urmare am încercat pe mine însumi un experiment simplu. Pe stomacul gol, am mâncat 113 g de pâine Einkorn. Cu altă ocazie, 113 g din pâinea acelui nutriţionist, Margaret Pfeiffer, din făină de grâu integral cumpărată de la băcănie.
Ambele făini erau fin măcinate şi nu a fost adăugat nimic în plus decat apă, drojdie, ulei de măsline şi puţină sare.
Iata rezultatele:
Pâine integrala Einkorn:
Glicemia iniţială: 84 mg/dl
Glicemia la o oră: 110 mg/dl
Pâine obişnuită:
Glicemia iniţială: 84 mg/dl
Glicemia la o oră: 167 mg/dl
Diferenţa m-a şocat. Mă aşteptam la o diferenţă între cele două, dar nu chiar atât de mare.
După grâul obişnuit m-am simţit ciudat, puţină greaţă, aciditate în gât. Am pedalat o oră întreagă pentru a reduce glicemia la valoarea iniţială.
Aştept experienţele altora, dar mă frământă ideea că deşi Einkorn-ul este o sursă de carbohidraţi, probabil că este una total diferită de varietatea modernă Triticum aestivum. Diferenţa izbitoare între cele două glicemii, mă face să mă întreb dacă un consum redus ne-ar putea ţine sub pragul limită de glicare avansată a proteinelor.
einkorn, glicemie, Triticum aestivum
SURSA: Cureality
ARTICOLE RECOMANDATE