suplimente, shop, magazin, GetFit

Intoleranţa la gluten în boala Meniere

Federica Di Berardino MD, PhD
Antonio Cesarani MD, PhD

Rezumat

Obiective/Ipoteze:

Grâul este unul din cei mai comuni alergeni alimentari identificaţi la pacienţii cu Boala Meniere. Glutenul din grâu a fost identificat că ar avea un rol etiopatogenetic în boala celiacă, hipersensibilitatea IgE în alergia la grâu, şi recent în intoleranţa la gluten. Scopul acestui studiu a fost de a verifica incidenţa răspunsului la gliadină, la testul prin înţepare la pacienţii afectaţi de Boala Meniere.

Conceptul Studiului

Studii caz-martor individuale prospective.

Metode:

Erau 58 de adulţi pacienţi cu Boala Meniere diagnosticată, 25 de voluntari sănătoşi, şi 25 de pacienţi cu rinoconjunctivită alergică la polen testaţi prin înţepare pentru sensibilitate la gliadină.

Rezultate:

Un total de 33 pacienţi BM (56.9%) s-au dovedit a fi intoleranţi la gliadină, din care opt erau pozitivi la testul prin înţepare după 20 de minute, 13 după 6 ore, 11 după 12 ore, şi unul după 24 ore.

Concluzii:

Acesta este primul raport al răspunsului la testul cutanat la gliadină în Boala Meniere. Studii ulterioare sunt necesare pentru a defini relaţia dintre răspunsul imun la proteinele din grâu şi simptomele Bolii Meniere.

SURSA: Gluten sensitivity in Meniere’s disease

tinitus, hipoacuzie, Boala Meniere, test

ARTICOLE RECOMANDATE

2 Comments

  1. Admin 28/03/2013 at 05:00 - Reply

    Alergia la gliadină şi Boala Meniere.
    Feb 28, 2010 11:20PM

    Bună!
    Am început să am probleme cu Boala Meniere în 1996, când eram însărcinată în 5 luni cu al doilea copil. Am început cu o senzaţie de amorţeală în ureche, cu greu înţelegând ce mi-ar fi vorbit cineva în urechea stângă. A evoluat în timp spre ameţeală, greaţă, hipersensibilitate la sunete (nici nu puteam să suport zgomotul cotletelor de pui prăjindu-se în ulei). Pentru o vreme nu am mers la un doctor ORL. Eram prinsă până peste cap cu munca şi lipsa de somn – târâindu-mă prin viaţă. Mamă tipică, nu mi-am făcut niciodată timp să merg la medic şi să aflu ce este în neregulă cu mine. Apoi am avut al treilea copil. Urechile mele erau un dezastru. Nu-mi venea să cred că le-am lăsat să ajungă atât de rău. În cele din urmă am stabilit o consultaţie cu un ORL-ist. Nu a identificat nimic şi a înregistrat-o la atenuare senzorineurală cu tinitus. „Nu ai ce face!” a spus. Am mers la alt ORL-ist în alt an din cauza crizelor constante – aveam una sau două pe zi care şi durau 6 ore fiecare. Am crezut că-mi voi pierde minţile. Al doilea doctor a spus acelaşi lucru. În cele din urmă mi-am făcut cale la un oto-laringolog, care după multe teste, a diagnosticat Boala Meniere. M-a pus pe steroizi care opreau crizele şi scădeau zgomotul într-o oarecare măsură. De când am făcut progrese pe steroizi, a spus că vroia să mă consulte un nutriţionist şi să încerc eliminarea alimentelor.

    În acest timp, fratele meu mi-a comunicat că are simptome de boală celiacă. A trecut pe dietă, şi s-a ameliorat 150% (după spusele lui). Nu avea Boală Meniere. Dar m-am luminat că de vreme ce boala celiacă ar putea fi ereditară, atunci aceasta era cauza problemei mele. Am încercat dieta. Singura problemă era glutenul din tratament. La început tinitusul din urechi a devenit mai puternic, şi mai puternic… de parcă cineva ar fi îndepărtat un nerv agasant din apă, iar nervul acum ‘expus’ nu mai era ‘amortizat’ de către apă (sper că m-am făcut înţeleasă). Adică ştiam că eram pe calea cea bună dintr-un anumit motiv. Deci am terminat cu tratamentul, l-am scăzut şi urmăream dacă are gluten. Am oprit administrarea şi 12 ore mai târziu, atacurile s-au oprit de tot, tinitus-ul era cu greu auzibil (chiar şi la culcare în linişte), iar amortizarea a dispărut. Au trecut 10 ani şi nu am mai avut o criză de atunci. De asemeni mi-am vindecat Boala Meniere. După 4 ani de tortură şi dorindu-mi să fiu moartă, am găsit ușurarea completă. Închipuiţi-vă. Am sugerat multor oameni pe aceste forumuri să încerce dieta – fără gluten, fără lapte şi poate fără zahăr. Laptele nu îmi provoacă Boala Meniere, dar mă înăbuşă (îmi închide trompele lui Eustachio). Am citit un studiu care a eliminat glutenul, laptele şi zahărul din dietele oamenilor cu probleme de pierdere a auzului şi tinitus. Era un studiu cu dimensiuni moderate (nu-mi amintesc cât de mulţi oameni). Aproape toţi participanţii aveau tinitus scăzut şi auz îmbunătăţit în următoarele luni după începerea dietei.

    M-am gândit doar să vă spun că este ceva legat de alimentaţie.
    Sper ca cei care citesc aceste rânduri, le iau în serios şi încearcă dieta.
    Succes în transmiterea mesajului mai departe!

  2. Florin Buta 14/10/2019 at 20:22 - Reply

    Si eu am ținutul de 4 ani . Ce sa fac sa urmez această dietă fără gluten zahar si lapte?

Mesajul tău...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.