suplimente, shop, magazin, GetFit

Diabet cu fructe

Categories: Dietă|5 Comments on Diabet cu fructe|Tags: , , , |Daily Views: 0|540 words|2,7 min read|
Dr. cardiolog William Davis

Mitch stătea în cabinetul meu, având cam aceeaşi înfăţişare ca la vizitele precedente.

La 170 cm, avea o greutate confortabilă de 72 kg, deşi deţinea un „rumen” vizibil, peste linia de centură.

L-am consultat pe Mitch din cauza scorului de 1157 al scanului său cardiac, provocat de un HDL scăzut până la 38 mg/dl, small LDL crescut (87% din totalul LDL), şi lipoproteina (A).

Parte din programul terapeutic al lui Mitch era eliminarea grâului, amidonului de porumb, şi zaharurilor, trei din cei mai notorii declanşatori ai particulelor small LDL, şi modificarea dietei în favoarea uleiurilor şi grăsimilor pentru reducerea Lp(a). În orice caz, într-un fel sau altul Mitch a eşuat să urmeze restricţia noastră asupra fructelor, pe care o limităm la nu mai mult de 2 porţii de 110 g pe zi, de preferat fructe de pădure. S-a gândit că am spus „Mănâncă orice fructe doreşti”. Şi aşa a făcut.

Mitch servea o banană, o portocală si fructe de pădure pentru micul dejun. La prânz, alături de nişte ton sau supă, de obicei servea jumătate de pepene, o pară şi struguri roşii. Pentru gustări ar fi avut un măr sau o nectarină. După cină, nu era ieşit din comun pentru Mitch să ia o altă felie de fruct pentru desert.

Până la ultima sa vizită, Mitch avea nivelul de glucoză serică la 110-112 mg/dl, peste normal şi reflectând rezistenţă la insulină moderată şi prediabet. Astăzi, pe dieta lui fără limită pentru fructe, glucoza serică: 166 mg/dl – evident în interval diabetic.

L-am ajutat pe Mitch să înţeleagă mai bine principiile dietei noastre şi l-am sfătuit să reducă aportul său de fructe la nu mai puţin de 2 porţii mici pe zi, precum şi respectarea principiilor noastre „fără grâu, fără amidon de porumb, fără zahăr”.

În timp ce fructele sunt cu siguranţă mai bune decât, să zicem, o jumătate de cană cu ursuleţi-jeleu (84.06 g carbohidraţi, 50.12 g zaharuri), fructele sunt în mod inevitabil bogate în carbohidraţi.

Aruncaţi o privire pe conţinutul de carbohidraţi al unor fructe obişnuite:

Mere, 1, mediu (2-3/4″ dia)
19.06 g carbohidraţi (14.34 g zahăr)

Banane, 1, medie (7″ to 7-7/8″ long)
26.95 g carbohidraţi (14.43 g zahăr)

Struguri, 1 cupă
27.33 g carbohidraţi (23.37 g zahăr)

Pere, 1, medie
25.66 g carbohidraţi (16.27 g zahăr)

Sursa: USDA Food and Nutrient Database

Desigur, fructele au multe elemente sănătoase, precum fibra, flavonoizii, şi vitamina C. Dar de asemeni vin cu o mulţime de zaharuri. Aceasta este în special valabil pentru fructele moderne, sortul care a fost cultivat, hibridizat, fertilizat, stropit, etc. pentru dimensiune şi conţinut de zahăr.

Când auzi sfaturi convenţionale precum „consumă din abundenţă fructe şi legume”, ar trebui să auzi în schimb: „Consumă din abundenţă legume. Consumă o cantitate redusă de fructe”

exces, consum excesiv, fructoza, glucide, fructe

SURSA: Diabetes from fruit

ARTICOLE RECOMANDATE

5 Comments

  1. Iulian 22/09/2013 at 08:46 - Reply

    fructele sunt atata de low glycemic load…de exemplu o para are glycemic load 3. cine mananca ton cu pepene? :)) combinatia dintre multe fructe si multe uleiuri/grasimi i-a dat peste nas la tip nu fructele :)

    http://www.health.harvard.edu/newsweek/Glycemic_index_and_glycemic_load_for_100_foods.htm

  2. Amelitta Thn 22/09/2013 at 14:05 - Reply

    nu toate fructele sunt low glicemic , am vazut pe pielea mea , pepenele rosu si galben , te tine noaptea treaz

  3. Admin 25/09/2013 at 14:02 - Reply

    Pe de o parte sunt unii care ignoră cu obstinaţie ‘glycemic load’, în tabăra cealaltă aflându-se cei care ignoră ‘Glycemic index’, cum este şi cazul tău.
    Iar la o cantitate mai mare de fructe contează şi treaba asta.

  4. Iulian 25/09/2013 at 14:07 - Reply

    dintre toti de care am auzit ca-s pe dieta 80-10-10, n-a facut nimeni diabet. multi au mancat timp de 10 ani cantitati de pana la 10 kg de fructe pe zi, minim 4 kg zilnic. fructele majoritatea sunt foarte low si in tabelul indexului glicemic. pe langa asta, diabeticii pe care ii cunosc toti mancau foarte putine fructe inainte de diabet, dar mancau cu gramada grasime saturata si hidrogenata si zahar rafinat, deseori la aceeasi masa.

  5. Admin 25/09/2013 at 14:18 - Reply

    După cum bine ai specificat iniţial:

    combinatia dintre multe fructe si multe uleiuri/grasimi i-a dat peste nas la tip nu fructele…

    Ghici din ce se poate obţine o astfel de combinaţie :) Mânăstire într-un picior…
    Ideea este că dr. de mai sus este adeptul conceptului low-carb.

Mesajul tău...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.