suplimente, shop, magazin, GetFit

Sindromul Asperger şi dieta hipoalergenică

Asperger, stomac, copil,hipoalergenic

asperger; soia; dermatită seboreică; afte

AUTORIDr. Vikki Petersen, Dr. Richard Petersen

J.P. a fost iniţial diagnosticat la şcoală cu sindrom Asperger. Aceasta este o formă comună de autism. Până la vârsta de trei ani şi jumătate, a fost un copil sclipitor, fără probleme comportamentale. Primele lucruri pe care le-au observat părinţii lui, în plus faţă de transformările sale sociale şi comportamentale, erau scăderea în greutate şi infecţiile repetate. Cea mai deranjantă era apariţia unor afte bucale severe, care-i limitau posibilitatea de a se hrăni.

În anul care a urmat, J.P. a dezvoltat de asemeni sentimente de anxietate şi dificultatea tranzitului intestinal (mai târziu acest lucru a fost atribuit inflamaţiei intestinale). Înainte de a ajunge la clinica noastră, mama a eliminat din dieta lui glutenul. Într-un interval de trei săptămâni, aftele bucale s-au vindecat toate, iar apetitul său era mult îmbunătăţit. I-a dat mai târziu o brioşă în scop de test, iar în ziua următoare avea cinci afte descuamate şi hemoragice. Odată ce glutenul a fost din nou complet evitat, obiceiurile sale alimentare, greutatea şi funcţia intestinală, au revenit la normal.

Câteva luni mai târziu, trimitea scrisori bunicilor. Lingea plicurile şi timbrele (lipiciul avea gluten), iar aftele bucale au erupt încă o dată timp de o săptămână, şi nu putea consuma nimic altceva decât lichide reci. A fost o doză redusă, dar acest lucru nu a împiedicat organismul să reacţioneze.

Când a ajuns la HealthNOW, eliminase deja glutenul, dar din cauza unor simptome prelungite, l-am trecut pe o dietă hipoalergenică pentru a vedea dacă reacţionează la orice altceva. A reieşit că era foarte alergic la soia, iar eliminarea ei a determinat chiar rezoluţia dermatitei seboreice infantile, pe care întotdeauna a avut-o. Tusea lui cronică persistentă, de asemeni a dispărut. Testele de laborator au evidenţiat o infecţie gastrică bacteriană, care a fost tratată cu succes.

Gastroenterologul său pediatru a vrut să îl testeze pentru boală celiacă după ce mama i-a relatat experienţa lor. Recomandarea lui a fost ca J. să consume gluten timp de trei săptămâni, iar apoi să facă o mică biopsie intestinală. Mama lui i-a spus specialistului despre reacţiile severe pe care J. le avea la cantităţi infime de gluten, dar el a insistat că aceasta este singura opţiune definitivă de diagnostic. Se subînţelege că a ales să nu mai continue.

În ce priveşte autismul său,  a continuat să aibă caracteristicile tulburării, dar a progresat în ce priveşte comportamentul şi capacităţile de învăţare de când eliminase glutenul. Remarcabil, are un frate de asemeni cu autism, iar mama sa a fost depistată cu intoleranţă la gluten.

SURSA: The Gluten Effect: How „Innocent” Wheat Is Ruining Your Health

ARTICOLE RECOMANDATE

Mesajul tău...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.